10.11.2020
Karlebynejdens musikhistoria klingar under Mellersta Österbottens Kammarorkesters konserter
Konserterna ”Karlebynejdens klingande historia” to den 12.11 och fre den 13.11 tar oss genom vår hemstads musikhistoria från slutet av 1700-talet fram till 1900-talet. Mellersta Österbottens Kammarorkesters grundare och hederskapellmästare, professor Juha Kangas, har samlat ihop och sammanställt ett program med arkivpärlor och rariteter, varav en del framförts i Karlebynejden senast under 1800-talet.
Konserterna, som ordnas vid Såka byagård, är tvåspråkiga. Fiolspelmannen och pedagogen Mikael Fröjdö fungerar som konferencier. Konserthelheten bjuder även på en bildkavalkad, sammansatt av Eugen Söderström.
Konserternas dirigent, MÖK:s hederskapellmästare Juha Kangas har gjort ett omfattande arbete i hopsamlandet av konsertprogrammet, som består av tre delar: under den första delen presenteras gamla danser och spelmansmelodier utifrån arkivfynd som Kangas gjort. Spelmannen Pensar-Matt (1814-1876), såväl som hans söner Anders Gustav Nyberg (1840-1914) och Matts Leander Nyberg (1842-1872), vilka åkte till Åbo för att gå i orkesterskola, presenteras.
Kangas har gjort efterforskningar i bl.a. Sibelius-museum i Åbo samt K.H. Renlunds museum och Karleby hembygdsarkiv, och kunnat ta del av bl.a. släkten Nybergs notböcker. En del av danserna har kunnat klinga exempelvis under soaréerna i Rådhuset. Det bjuds även på gamla danser ur bl.a. Anders Lunds notbok från år 1806.
I den andra konsertdelen blir det sånger av Rudolf Sjögren (1835-1891), tolkade av sopranen Elin Bergdal och pianisten Matti Pohjoisaho. Sjögren levde ett intressant liv, och tonsatte dikter av bl.a. sin farbror Johan Ludvig Runeberg och Zacharias Topelius. Förvånansvärt mycket musik av Sjögren finns i tryckt format: under konserten framförs även en paradmarsch som Sjögren tonsatt till storfursten Nikolaj Alexandrovitj, för vilken han erhöll en guldklocka av kejsare Alexander II.
En betydelsefull person i det lokala musiklivet är Lennart Witting (1880-1959), som även var en aktiv uppsamlare av traditionsmusik. Han använde sig av folkmusik även i sitt eget kompositionsarbete och gjorde arrangemang för körer och orkestrar. Ur Wittings produktion framförs en svit på arrangemang av Sjögrens verk samt orkesterarrangemang på fyra spelmansstycken.
Under såväl den första som den tredje konsertdelen bjuds det på musik av Såka Musik. Dansorkestern Såka Musik bestod av män som återvände till hemknutarna i Såka under slutet av 1800-talet. Med sig hade de noter och instrument från Amerika. Såka Musik blev genast mäkta populär; orkestern spelade amerikanska melodier och nya danser såsom vals, polka och schottis. Ensemblen var aktiv under ca 20 år och dess musiker byttes ofta ut.
Det var ursprungligen meningen att publiken även skulle bjudas på dans i gammal stil till tonerna av Såka Musiks noter – på grund av coronaläget förverkligas dansen förkortad och genom ett danspar som förevisar danserna. Orkestern består av Mellersta Österbottens Kammarorkesters musiker, som får förstärkning av lokala blåsare. Publiken får stifta bekantskap med t.ex. cornett, tenorhorn och tuba.
Konserterna under torsdag och fredag kväll inleds kl. 19 och innehåller två korta pauser. På grund av coronaläget finns det endast ett begränsat antal biljetter till försäljning (45 st/konsert). Konserterna ingår i Karlebys 400-årsjubileums festligheter.
MÖK följer noggrant med rekommendationer och riktlinjer gällande coronapandemin. Publiken ombeds att köpa sina biljetter i förväg via nätet (www.netticket.fi) samt att hålla 1-2 m säkerhetsavstånd till varandra i alla utrymmen. Även vid Såka byagård är publikplatserna utspridda med säkerhetsavstånd. Samtliga riktlinjer gällande konsertpraxis, såsom rekommendationen att bära ansiktsmask, finns att läsas på orkesterns hemsidor: https://kamariorkesteri.fi/ofta-st%C3%A4llda-fr%C3%A5gor/.