Mellersta Österbottens Kammarorkester
Öppna menyn
Mellersta Österbottens Kammarorkester

Ofta ställda frågor

Konsertguide till publiken
under corona-pandemin

1. Vi rekommenderar publiken att använda ansiktsmask. Ansiktsmasker kan vid behov köpas vid biljettförsäljningen. (Det råder rekommendation om användning av ansiktsmask i Mellersta Österbotten, uppdat. 8. 10.)

2. Dörrarna till konsertsalen öppnas en timme innan konserten och åhörarna önskas ta sig till sina platser allteftersom de anländer – på detta sätt undviks rusning i foajén. Publiken guidas till sina egna platser i salen 

3. Publiken skall ta hand om sin handhygien både vid ankomst och avfärd från konsertplatsen. Handdesinfektionsmedel finns både i foajén och vid toaletterna.

4. Kom inte på konsert ifall du är sjuk eller har symtom såsom snuva eller hosta. Ifall du får influensasymptom kan du lätt byta din konsertbiljett till en annan konsert utan extra kostnader. Det går även att byta köpt biljett mot ett presentkort, som kan användas senare vid lämpligt tillfälle. Det går även att få tillbaka pengarna för inköpt biljett, ifall annulleringen beror på sjukdom.

5. Det finns för tillfället endast 165 platser till försäljning i Snellmanssalen. Därmed rekommenderas att konsertbiljetterna köps på förand via Nettickets nättjänst, Luckan vid Karleby stadsbibliotek eller via biljettförsälnjningen i orkesterns kansli (öppet ons-fre kl. 12.30-16.30). Undervisnings- och kulturministeriet (OKM) ålägger i sina riktlinjer att det vid behov skall gå att få kontakt med alla i publiken, ifall smittkedjor måste spåras. Vid köp via vårt nuvarande biljettsystem sparas kundens kontaktinformation i registret och kunden kan lättare nås i efterhand.

6. För tillfället råder självbetjäning vid garderoben. Garderoben är bevakad under hela konserten. Vänligen beakta säkerhetsavstånden till varandra även ifall du använder garderoben.

7. Vänligen beakta säkerhetsavstånden även vid besök till toaletterna.

8. Konsert-introna är tillsvidare förinspelade. Introt spelas upp på filmduk i konsertsalen fr.o.m. kl. 18.30. Konsert-introna ingår även i de streamade konserterna.

9. Konserterna har tillsvidare ingen paus. Konsertprogrammet är därmed kortare än en vid en normal konsert, så att både framförare och publik orkar sitta i ett sträck i konsertsalen.

10. Konsertprogrammet ingår i biljettpriset. Programmet fås vid ankomsten till konsertsalen. Den som följer de streamade konserterna hemifrån kan ladda ned konsertprogrammet i elektronisk form via vår hemsida.

11. Då konserten är slut avlägsnar man sig lungt och stilla enligt anvisningarna samt tar säkerhetsavstånden i beaktan.

12. Observera, att dörren mellan publikfoajén och orkesterns foajé tillsvidare hålls låst.


 


 

Ofta ställda frågor

Jag funderar på om jag skall gå på konsert..?

Kom för all del! Ett inbandat framförande är likadant varenda lyssningstillfälle, fastän tolkningen skulle vara fantastisk. Levande musik å sin sida är en unik upplevelse, och samma verk framförs aldrig prick likadant. En levande konsert är en upptäcksfärd.

Men jag förstår inte klassisk musik…

Man behöver inte ”förstå” klassisk musik för att kunna njuta av den. Det räcker att du har ett öppet och fördomsfritt sinne. Det är dessutom jämförelsevis enkelt att njuta av musik: tag bara en bekväm ställning, stäng ögonen – man får naturligtvis hålla dem öppna också – och låt musiken föra.

Jag är rädd att jag skall applådera vid fel tillfälle…

I konsertprogrammet – som ingår i biljettpriset – kan du se titlarna på konsertens verk och även möjliga satser. För det mesta applåderar man först då hela verket är framfört, det säkraste tecknet på detta är drigientens nick till orkestern. Ibland kan de mest entusiastiska åhörarna applådera även mellan satserna, utan att det för den skull är någon katastrof. Om du är osäker, är det bra att vänta tills de andra i publiken börjar applådera.

Måste man ha finkläder eller kostym på sig?

Det behöver man inte, om man inte trivs i sådana. Särskilt den yngre publiken kommer ofta på konsert i jeans och tröja, utan att skilja ur mängden. Många vill dock klä upp sig, var och en enligt egen stil med andra ord.

Vad mer borde jag veta?

Det är bra att ta astmatiker och allergiker i beaktan i och med användandet av parfym eller after shave.
I en konsertsal med bra akustik kan hostningar höras ända upp till musikerna på scenen, och det är därmed bra att ha en pastillask nära till hands. Ifall du ändå behöver hosta är det bra att dämpa hostningen med en näsduk.

Speciellt under dessa tider är det bra att tänka på att man inte kommer förkyld eller flunssig på konsert. Vi undviker all sorts smittspridning på detta vis.
Kontrollera, att din mobiltelefon är avstängd – eller åtminstone på ljudlös – under konserten.
Fotografering, videoinspelning och inbandning under konserten är även förbjudet.

Hur köper jag biljett?

Det är nuförtiden lika lätt att köpa biljett via nätet som på plats innan konserten. Biljetterna kostar det samma både på nätet som vid konsertplatsens biljettförsäljning, och via nätet kan du dessutom själv välja plats i konsertsalen. Vid dörrförsäljningen är det ofta rusning och långa köer och du kan alltid inte själv påverka var i salen du får din sittplats. ostaminen netin kautta on tänään vaivatonta, usein helpompaa kuin paikan päällä ennen konserttia.

Bekanta dig med återförsäljningspunkter, biljettpriser och förmåner här

Kostar konsertprogrammet något?

Nej, konsertprogrammet ingår tillsvidare i biljettpriset, och programmet fås på plats antingen vid biljettförsäljningsdisken eller vid ingången till konsertsalen.

Observera att klädförvaringen i Snellmanssalen är avgiftsbelagd – genom att betala för klädförvaringen stöder du lokala föreningar, som sköter om klädförvaringen i tur och ordning.

 

 

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Prenumerera på MÖK:s nyhetsbrev och få nyheter om konserter och ev. ändringar genast!