26.09.2023
Stora känslor och stora gester då Dima Slobodeniouk gästar Kammarorkestern
- Lotta Wennäkoskis nya verk uruppförs av klarinettisten Lauri Sallinen
Dima Slobodeniouk, en av Finlands internationellt mest framgångsrika dirigenter gästar Karleby för första gången på många år. Ett mångsidigt program utlovas, innehållandes även ett uruppförande. Solist för kvällen är klarinettisten Lauri Sallinen.
Mellersta Österbottens Kammarorkester (MÖK) dirigeras fredagen den 29.9 av Dima Slobodeniouk. Han är en av sin generations mest efterfrågade dirigenter och samarbetar med världens mest ansedda orkestrar; under pågående säsong debuterar han bl.a. framför National Symphony Orchestra i Washington och Tonhalle-Orchester i Zürich. Tack vare sin expertis och sina tolkningar med djup är Slobodeniouk även en uppskattad skivartist och han har arbetat med många stjärnsolister.
Under konserten, som hålls i Konservatoriets sal i Karleby, bjuds det både på stora känslor och stora gester: Lotta Wennäkoskis (f.1970) klarinettkonsert ’Ele’ får nämligen sitt uruppförande. Wennäkoski har skapat sig ett namn såväl i Finland som utomlands, och hennes musik har framförts bl.a. i Carnegie Hall i London. Det nya verkets underrubrik lyder ’Fem gestiska scener för klarinett och stråkorkester’ och består av både kroppsliga gester och toner. ”Verket fick sin början i Lauri Sallinens idé och önskan om ett teatraliskt stycke”, berättar Wennäkoski.
Verkets solist Lauri Sallinen är en väldigt efterfrågad klarinettist och uppskattad framför allt som kammarmusiker. Han uppträder regelbundet på musikfestivaler i Finland och utomlands. Han är en aktiv tolkare av ny musik, och har nära samarbeten med många nutida kompositörer. Sallinen är speciellt intresserad av organiska och djupa samarbeten mellan danskonst och annan scenkonst – något som Karlebypubliken med andra ord kommer att få uppleva under fredagens konsert.
Under konserten står vi även framför de stora livsfrågorna, då konserten inleds med franske Camille Saint-Saëns’ (1835-1921) Ouvertyr ur oratoriet Le Déluge, som beskriver syndafloden i Skapelseberättelsen.
Kvällen avslutas med den polskfödde Mieczysław Weinbergs (1919-1996) Kammarsymfoni nr 4 för klarinett, triangel och stråkar. Den judiskbördige Weinberg flydde undan judeförföljelserna till Sovjetunionen, där hans verk – såsom många andra kompositörers – kom att förbjudas. Efter Stalins död började man framföra hans verk igen, men det är först de senaste decennierna som hans produktion nått ut till en bredare publik; nuförtiden är han en av de mest uppskattade ryska tonsättarna under sin tid.
Publiken har en ypperlig möjlighet att bekanta sig med såväl Dima Slobodeniouk, Lauri Sallinen som kompositören Lotta Wennäkoski under konsert-introt, som börjar kl. 18.15. Orkesterns producent-publikarbetare Emilia Otava fungerar som konferencier under introtillfället.
--
foto: Juuso Westerlund