14.02.2024
MÖK och Sonja Vertainen uruppför nytt verk av Cecilia Damström under Karleby Vinteraccordeon
- Musik från tre tidsepoker under ledning av Jan Söderblom
Det mångåriga samarbetet mellan Mellersta Österbottens Kammarorkester (MÖK) och Karleby Vinteraccordeon fortsätter. Konserten bjuder på musik från Bachs mest älskade stycken till ett uruppförande med fokus på klimatkrisen. Konserten direktsänds via Yle radio 1.
Konserten ”Från tre tidsepoker”, som hålls fredagen den 16.2. i Konservatoriets konsertsal i Karleby, dirigeras av Jan Söderblom. Söderblom, som är känd som både dirigent, konsertmästare, solist och kammarmusiker, inledde sin karriär som violinist. För närvarande är han konstnärlig ledare för Finska Kammarorkestern och flera festivaler. Söderblom fungerar även som konsertmästare för Helsingfors stadsorkester och dirigerar regelbundet olika orkestrar runt om i Finland.
Som rubriken antyder innehåller konserten tre verk från olika tidsperioder. Kvällen börjar med Johann Sebastian Bachs (1685-1750) 3:e orkestersvit i D-dur (BWV 1068). Verkets andra sats, den berömda Air’en, hör till ett av de mest älskade styckena i musikhistorien.
Samtida musik representeras av Cecilia Damströms (f. 1988) nya ackordeonkonsert, Permafrost. Damström, känd för sina engagerade verk, har blivit prisbelönad i flera nationella och internationella kompositionstävlingar, som t.ex. Teosto-priset 2022 för sitt verk ICE. Många finländska orkestrar har framfört hennes verk och hennes musik har även hörts i USA, Tyskland och Sverige.
Titeln på MÖK:s och Karleby Vinteraccordeons beställningsverk, Permafrost, refererar till den del av marken som förblir ständigt frusen. Medan världens klimat blir varmare har tidigare frusen mark börjat smälta för första gången sedan den senaste istiden. I Damströms verk ingår även en videoprojicering, skapad av den prisbelönta konstnären Irene Suosalo.
Solist i Permafrost är den Karlebybördiga ackordeonisten Sonja Vertainen. Vertainen, utexaminerad från Sibelius-Akademin, studerar för närvarande vid Hannovers Hochschule für Musik, Theatern und Medien. Med en passion för både nutida musik och tangon av Astor Piazzolla har Vertainen uppträtt som solist både i Finland och utomlands.
Konserten avslutas med romantiska toner: Reinhold Glière (1875-1956), född i Kiev med tysk-polsk härstamning, var en central figur inom Sovjetunionens musikliv och arbetade både som kompositör, dirigent och pedagog. Glière fortsatte den ryska romantiska kompositionstraditionen och stycket som spelas under konserten, Stråksextett op. 5, är ett utmärkt exempel på hans melodiskt rika stil. Jan Söderblom står för stråkorkesterarrangemanget som framförs.
I samband med konserten finns det möjlighet att köpa det nyutgivna albumet Finnish Accordion Concertos, även det ett resultat utav MÖK:s och Karleby Vinteraccordeons samarbete. Skivan innehåller förstagångsinspelningarna av tre finländska ackordeonkonserter. Alla verk är beställningsverk av MÖK och Karleby Vinteraccordeon och har uruppförts under festivalen.
Konserten direktsänds via Yle radio 1.
Från tre tidsepoker
fre den 16.2 kl. 19, Konservatoriets konsertsal, Karleby
Jan Söderblom, dirigent
Sonja Vertainen, ackordeon
I samarbete med: Karleby Vinteraccordeon