Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

26.02.2024

Viulisti-kapellimestari Hugo Ticciati KPKO:n ja Keski-Pohjanmaan Kamarikuoron vieraana

Viulisti-kapellimestari Hugo Ticciati KPKO:n ja Keski-Pohjanmaan Kamarikuoron vieraana

- musiikkia Hildegard von Bingenistä Arvo Pärtiin 

Monipuolinen
viulisti ja kapellimestari Hugo Ticciati palaa Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin eteen. Tällä kertaa ohjelma sisältää niin keskiajan meditatiivista vokaalimusiikkia kuin englantilaista jousimusiikkia. Luvassa on myös Arvo Pärtin ja Pēteris Vasksin tunnelmallisia säveliä.  

Perjantaina 8.3. Keski-Pohjanmaan konservatorion konserttisalissa pidettävän konsertin johtaa niin kapellimestarina kuin viulistina esiintyvä Hugo Ticciati.Brittiläistaustainen, tätä nykyä Ruotsissa asuvaTicciati on tunnettu innovatiivisista ohjelmaideoistaan, jota hän pääsee toteuttamaan mm. O/Modernt -kamariorkesterin ja -festivaalin taiteellisena johtajana. Hän myös konsertoi säännöllisesti Lontoon Wigmore Hallissa. Monet merkittävät säveltäjät ovat omistaneet hänelle teoksiaan ja hän tekee säännöllisesti yhteistyötä kansainvälisten tähtisolistien ja orkestereiden kanssa.

Ticciati on aiemmin toiminut KPKO:n solistina kahdesti, nyt hän vierailee ensimmäistä kertaa myös johtajana: osan ohjelmasta hän johtaa konserttimestarin paikalta, osan orkesterin edestä ja toimii samassa konsertissa lisäksi myös viulusolistina. Konsertissa ääneen pääsee myös Marita Kaakisen johtama  Keski-Pohjanmaan Kamarikuoro. Kamarikuorolla ja KPKO:lla on useamman  vuosikymmenen yhteistyö takana.

Konsertin avaa varhaisin nimeltä tunnetun länsimaisen musiikin säveltäjän, Hildegard von Bingenin eli Hildegard Bingeniläisen (1097-1179) Vos flores rosarum (Te ruusunnuput). Laulu, alun perin tarkoitettu esittäväksi marttyyrien muistopäivän messussa, kuullaan konsertissa sovituksena kuorolle ja orkesterille. Hildegardin meditatiivisesta vokaalimusiikista siirrytään virolaissäveltäjä Arvo Pärtin (s. 1935) musiikin äärelle. Rakastetuimpiin nykysäveltäjiin lukeutuvan Pärtin Fratres vuodelta 1977 on yksi hänen tunnetuimmista teoksistaan ja säveltäjä on tehnyt siitä versioita monelle kokoonpanolle. Tällä kertaa kuullaan versio viululle, jousiorkesterille ja lyömäsoittajalle.  

Englantilaissäveltäjä John Tavenerilta (1944-2013) kuullaan kaunis kuoro-osa Mother of God, here I stand teoksesta the Veil of the Temple. Tavenerin pelkistetyssä musiikissa kuuluu – Pärtin musiikin tavoin - hengelliset ja mystiset elementit. Samaa tyyliä ja tunnetiloja edustaa Pēteris Vasks (s.1946), Latvian kansainvälisesti tunnetuin säveltäjä. Teokseensa Lonely Angel, meditaatio viululle ja jousiorkesterille, on säveltäjä saanut inspiraatiota kokemastaan näystä, jossa enkeli tuo lohtua ja parantumista muuten tuskaisaan maailmaan.

Toisella puoliajalla siirrytään Englantiin: barokkisäveltäjä Henry Purcellilta (1659—1695) kuullaan Chacony g-mollissa. Konsertti päättyy Benjamin Brittenin (1913—1976) klassikkoon, Muunnelmiin Frank Bridgen teemasta, op. 10, jotka hän sävelsi kunnianosoituksena pitkäaikaiselle opettajalleen, Frank Bridgelle.

Konsertti alkaa klo 19, mutta jo klo 18.15 kertooHugo Ticciati kuulumisiaan Konservatorion yläaulassa, jossa häntä haastattelee orkesterin tuottaja-yleisötyöntekijä Emilia Otava.


A Timeless Dance of Sound
pe 8.3. klo 19, Konservatorion konserttisali, Kokkola
Hugo Ticciati, viulu ja musiikin johto
Keski-Pohjanmaan Kamarikuoro (valm. M. Kaakinen) & KPKO
Liput: www.netticket.fi


--
Hugo Ticciati, cred: Kaupo Kikkas

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!