01.09.2020
Syyskauden avauskonsertti juhlistaa 400-vuotiasta Kokkolaa kotoisin voimin
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) konsertti tulevana lauantaina avaa pitkään odotetun konserttikauden ja juhlistaa samalla Kokkolan 400 -vuotisjuhlavuotta. Niin kapellimestarilla, solistilla kuin teostilauksen säveltäjällä on kokkolalaistaustaa.
Syyskauden avauskonsertti järjestetään Kokkolan Snellman-salilla lauantaina 5.9. Konsertti juhlistaa samalla 400-vuotisjuhlia viettävää Kokkolaa; se näkyy niin ohjelmistosuunnittelussa kuin esiintyjäkaartissa. Konsertin johtaa kapellimestarikorokkeelta - ja illan viimeisessä teoksessa viulunsa takaa - Kokkolassa varttunut Janne Nisonen. Niin viulistina, kamarimuusikkona, konserttimestarina kuin kapellimestarina toimiva Nisonen on työskennellyt Tapiola Sinfoniettan I konserttimestarina vuodesta 2007 ja Pori Sinfoniettan ylikapellimestarina vuosina 2016-2018.
Myös illan solisti, Radion Sinfoniaorkesterin soolokäyrätorvensoittaja Jukka Harju, on kokkolalaissyntyinen. Harju kuuluu Suomen eturivin käyrätorvisteihin ja on menestynyt kansainvälisissä kilpailuissa sekä kantaesittänyt hänelle sävellettyjä teoksia. Harju myös säveltää ja sovittaa itse sekä opettaa Sibelius-Akatemiassa.
Konsertin avaa Kokkolassa vaikuttaneen säveltäjä Erik Fordellin (1917—1981) kaksi pienimuotoista teosta, Aftonstämning ja I folkton. Erittäin tuottelias säveltäjä oli näkyvä hahmo kaupungin kulttuurielämässä vuosikymmenten ajan ja hänen elämänvaiheet punoutuvat monin tavoin Kokkolan musiikkielämään. Konsertin aloittavat kappaleet kuuluvat Fordellin viimeisen elinvuoden sävellyksiin; I folkton on vuodelta 1950, mutta versio jousiorkesterille kesäkuulta 1981. Aftonstämning on myös aikaisemman teoksen sovitus ja tehty lokakuussa 1981, vain kaksi kuukautta ennen säveltäjän kuolemaa.
Nykypäivää edustaa illan kantaesitys, Sebastian Hillin (s.1990) tilausteos Cinema jousiorkesterille (2019-2020). Sibelius-Akatemiassa ja Wienissä opiskellut Hilli kuuluu Suomen nuoren polven nouseviin tähtiin ja on saavuttanut kansainvälistä tunnustusta voittamalla lukuisia arvostettuja sävellyskilpailuja. Hillin sävellyksiä ovat esittäneet niin suomalaiset kuin ulkomaalaiset orkesterit. Mainittakoon, että myös Hillin sukujuuret ovat Kokkolassa.
Juhlan tuntua iltaan lisäävät konsertin wieniläisklassiset teokset. Jukka Harju esiintyy solistina Wolfgang Amadeus Mozartin (1756—1791) Käyrätorvikonsertossa nro 4, KV 495. Konsertin päättää Joseph Haydnin (1732—1809) sinfonia nro 47 G-duuri, lisänimeltään ”Palindromi” vuodelta 1772. Nimi viittaa teoksen kolmanteen osaan, jossa sekä varsinainen menuetti ja sitä seuraava trio-jakso ovat musiikillisia palindromeja: ne kuulostavat samalta alusta loppuun ja lopusta alkuun soitettuna.
Koronapandemiasta johtuen salissa on rajoitettu määrä paikkoja, jotta turvavälit säilyvät katsomossa: myynnissä on 165 paikkaa 577:n paikan sijasta. Yleisöä kannustetaan ostamaan lippunsa ennakkoon netistä (www.netticket.fi). Jotta kaikki pääsevät nauttimaan konserteista näinä poikkeuksellisina aikoina, konsertti lähetetään myös suorastriiminä orkesterin youtube-kanavan kautta. Lisäksi Yle taltioi konsertin myöhempää radiointia varten.
Konsertti on ilman väliaikaa, ja suosittu konsertti-intro on tällä kertaa etukäteen nauhoitettu ja näytetään konserttisalin valkokankaalta klo 18.30 alkaen. Intro näytetään myös netin välityksellä ennen konserttistriimiä.
Toimintaohjeet yleisölle korona-aikaan konsertissa: https://kamariorkesteri.fi/usein-kysyttya/