Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

26.09.2023

Suuria aiheita ja eleitä kapellimestari Dima Slobodenioukin vieraillessa Kamariorkesterin edessä

Suuria aiheita ja eleitä kapellimestari Dima Slobodenioukin vieraillessa Kamariorkesterin edessä

- Lotta Wennäkosken uuden teoksen kantaesittää klarinettitaiteilija Lauri Sallinen

Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin kapellimestareihin lukeutuva Dima Slobodeniouk vierailee monen vuoden tauon jälkeen Kokkolassa. Luvassa on monipuolinen kattaus, joka sisältää myös maailman kantaesityksen. Solistiksi saapuu arvostettu klarinetisti Lauri Sallinen.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria (KPKO) johtaa perjantaina 29.9. kapellimestari Dima Slobodeniouk. Hän on yksi sukupolvensa kysytyimpiä kapellimestareita ja työskentelee maailman arvostetuimpien orkestereiden kanssa; kuluvalla kaudella hän debytoi mm. Washingtonin National Symphony Orchestran ja Zürichin Tonhalle-Orchesterin kapellimestarina. Asiantuntevuudestaan ja syvällisistä tulkinnoistaan tunnettu Slobodeniouk on myös arvostettu levyartisti ja on työskennellyt monien tähtisolistien kanssa.

Konservatorion salissa pidettävässä konsertissa tarjoillaan niin suuria tunteita kuin eleitä: kantaesityksensä saa nimittäin Lotta Wennäkosken (s.1970) klarinettikonsertto nimeltään ’Ele’. Wennäkoski niittää mainetta paitsi kotimaassa myös maailmalla, ja hänen teoksiaan on esitetty Lontoon Carnegie Hallissa asti. Nyt kantaesitettävän teoksen alaotsikko on ’Viisi gestistä kohtausta klarinetille ja jousiorkesterille’ ja teos muodostuu yhtä lailla elekielestä kuin sävelistäkin. ”Sen alkusysäyksenä on ollut klarinetisti Lauri Sallisen idea ja toive teatterillisesta kappaleesta”, kertoo Wennäkoski.

Teoksen solisti Lauri Sallinen on erityisesti kamarimuusikkona yksi Suomen kysytyimmistä klarinetisteista, ja häntä kuullaan säännöllisesti musiikkifestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Hän on aktiivinen uuden musiikin tulkki, ja tekee läheistä yhteistyötä monien nykysäveltäjien kanssa. Sallisen erityisenä kiinnostuksen kohteena on orgaaninen ja syvä yhteistyö tanssitaiteen ja muiden näyttämötaiteiden kanssa, mitä yleisö siis myös pääsee kokemaan perjantain konsertissa.

Konsertissa tarjoillaan myös suuria aiheita: konsertin aloittavan, ranskalaissäveltäjä Camille Saint-Saënsin (1835-1921) Alkusoitto oratoriosta Le Déluge kuvaa luomiskertomuksen vedenpaisumusta.

Konsertin päättää puolalaislähtöisen Mieczyslaw Weinbergin (1919-1996) Kamarisinfonia nro 4 klarinetille, triangelille ja jousille. Juutalaistaustainen Weinberg pakeni perheineen juutalaisvainoja Neuvostoliittoon, jossa Weinbergin teokset - monen muun säveltäjän musiikin tavoin - kiellettiin. Stalinin kuoleman jälkeen Weinbergin musiikkia alettiin esittää jälleen. Kuitenkin vasta parin viime vuosikymmenen aikana hänen tuotantonsa on alkanut herättää laajempaa huomiota; nykyisin hänet tunnustetaan aikansa merkittävimmistä neuvostosäveltäjistä.

Yleisöllä on oiva mahdollisuus tutustua niin Dima Slobodenioukiin, Lauri Salliseen kuin säveltäjä Lotta Wennäkoskeen klo 18.15 alkavassa konsertti-introssa, jota emännöi KPKO:n tuottaja-yleisötyöntekijä Emilia Otava.


---
kuva: Katri Naukkarinen


Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!