Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

30.11.2022

Sakari Oramo johtaa Sibeliuksen suurteoksen

Sakari Oramo johtaa Sibeliuksen suurteoksen

Oulu Sinfonia ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri yhdistävät voimansa Jean Sibeliuksen Kullervo-sinfonian esityksiin. Kalevalaisen tragedian huipennuksena laulaa Polyteknikkojen kuoro.

Oulu Sinfonia ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri juhlistavat suomalaisuutta ja suomalaista musiikkia itsenäisyyspäivän tienoilla. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Kokkolassa ja Oulussa kuullaan kolmessa konsertissa Jean Sibeliuksen Kullervo suurelle sinfoniaorkesterille, kahdelle solistille ja mieskuorolle.

Yli 70-minuuttinen jättiläisteos syntyi vuonna 1892 suomalaisuusaatteen huippuvuosina. Vaikka Kullervo nosti Sibeliuksen suomalaisyleisön tietoisuuteen, teoksen vastaanotto oli varauksellinen ja jopa torjuva. Pettyneenä Sibelius kielsi Kullervon esittämisen elinaikanaan vain muutaman konsertin jälkeen, eikä teosta kuultu uudestaan kuin vasta vuonna 1958. Sittemmin Kullervo on nostettu Sibeliuksen merkittävimpien saavutusten joukkoon.

Oulu Sinfonian ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin konsertit johtaa BBC Symphony Orchestran ylikapellimestari Sakari Oramo. Solisteina laulavat mezzosopraano Tuija Knihtilä ja baritoni Ville Rusanen. Kertojan äänenä kuullaan Aalto-yliopiston Teknillisen korkeakoulun mieskuoroa, Polyteknikkojen kuoroa.

Kotimaisen kuoron bravuuri

Polyteknikkojen kuoron johtaja Saara Aittakumpu on toiminut tehtävässään kohta kymmenen vuotta. Hän arvelee, että kuoro on sinä aikana esittänyt Kullervon lähes kymmenessä eri produktiossa ja reilusti yli kymmenessä konsertissa niin Suomessa kuin esimerkiksi Dublinissa, Prahassa, Tokiossa ja Lontoossa. Viimeksi kuoro lauloi Kullervoa vain kuukausi sitten James Kahanen johdolla Helsingin Temppeliaukion kirkossa.

“Kullervo lauletaan aina ulkoa, ja jokainen uusi kuorolainen pannaan Kullervo-tentteihin ennen produktiota.” Aittakumpu sanoo.

Polyteknikkojen kuoroa kutsutaan ulkomaille usein myös täydentämään paikallisia kuoroja suomalaisella osaamisella ja ääntämisellä. Kullervosta on vuosikymmenten aikana tullut kuoron bravuuriteos.

“Ulkomaiset esitykset ovat lähes aina suomalaisten kapellimestarien johtamia, ja he haluavat esitykseen suomalaisen lausunnan. Maailmalla ei myöskään ole samalla tavalla isoja mieskuoroja kuin meillä Suomessa ja esimerkiksi Ruotsissa ja Baltian maissa.”

Sakari Oramon kanssa Polyteknikkojen Kuoro on esittänyt teosta jo parikin kertaa, esimerkiksi vuonna 2015 BBC Symphony Orchestran kanssa Lontoon Royal Albert Hallissa. Konsertista julkaistiin myös äänite BBC Music Magazinen tilaajille.

“Jokaisella kapellimestarilla on oma tapansa tehdä, ja heidän visiotaan tietysti noudatamme. Sakarin visio on jo tiedossa, ja pidän siitä kovasti. Siinä on yltiöpäisyyttä ja hulluuttakin. Se ei ole pelkästään empaattinen Kullervoa kohtaan, vaan pääsemme hänen päänsä sisälle.”

Aittakumpu iloitsee, että kuoro pääsee vihdoin esiintymään myös Oulussa. Edellinen kerta oli kuoron omassa konsertissa vuonna 2014 Aittakummun juuri aloitettua kuoron johtajana.

“Ympäri Suomen kulkeminen on aina kivaa, ja erityisen mukava on päästä pitkästä aikaa Madetojan saliin esiintymään.”

 

Kullervo:

Kapellimestari:
Sakari Oramo 

Esiintyjät:
Tuija Knihtilä, mezzosopraano
Ville Rusanen, baritoni
Polyteknikkojen Kuoro
Saara Aittakumpu, kuoron valmennus
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Oulu Sinfonia

Ohjelma:
Jean Sibelius Kullervo op. 7

Tiistai 06.12. klo 15.00
Kampushalli (Kokkola)

Keskiviikko 07.12. klo 19.00
Madetojan sali (Oulu)

Torstai 08.12. klo 19.00
Madetojan sali (Oulu)

 

--
kuva: Sakari Oramo, credits: Benjamin Ealovega
 

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!