Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

19.01.2021

Sakari Oramo johtaa Kamariorkesteria ’Metamorphosen’ -suoratoistokonsertissa pe 22.1.

Sakari Oramo johtaa Kamariorkesteria ’Metamorphosen’ -suoratoistokonsertissa pe 22.1.

Keski-Pohjanmaa siirtyi perustasolle, mutta yleisörajoitukset jatkuvat alueellamme 8.2. saakka. Perjantaina 22.1. toteutettava konsertti esitetään sen takia ainoastaan suoratoistona, ilman yleisöä paikan päällä.

Kapellimestari Sakari Oramo vieraili jo viime konsertin yhteydessä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) edessä. Silloin hänellä oli mukanaan Sibelius-Akatemian kapellimestariluokan opiskelijoita, jonka professorina hän toimii. Tällä kertaa maestro Oramo saa johtaakseen saksalaismusiikkia sisältävän ohjelman. Solistina esiintyy nuori taitava viulisti, Adrian Ibañez-Resjan.

Konsertti alkaa Carl Philipp Emanuel Bachin (1714-1788) Sinfonialla jousille ja basso continuolle h-molli, Wq 182/5. Kuohuvaa empfindsamer-tyyliä edustava sinfonia sisältää runsaasti yllätystehoja. H-molli-sinfonia löytyy myös KPKO:n ja Oramon Emma-palkitulta levyltä vuodelta 2014. C.Ph.E. Bach toimi uranuurtajana, ja itse Mozartin sanotaan lausuneen hänestä: ”Hän on isä, me olemme poikasia. Se, joka meistä osaa jotakin kunnollista, on oppinut sen häneltä”.

Saksalaisen Karl Amadeus Hartmannin (1905-1963) tunnetuimpiin teoksiin lukeutuu Concerto funebre. Tyyliltään omaperäinen ja lyyris-traaginen teos viululle ja jousiorkesterille on myös merkittävimpiä toisen maailmansodan aikana syntyneistä ja sen tuskia heijastavia teoksia. Teos syntyi Saksan miehitettyä Tšekkoslovakia vuonna 1939.   

Hartmannin teoksen tulkitsee venäläis-espanjalaiseen perheeseen Turussa v. 1997 syntynyt Adrian Ibañez-Resjan. Hän on opiskellut Münchenin Musiikkikorkeakoulussa Christoph Poppenin ja Lena Neudauerin johdolla. Sibelius-Akatemialla häntä opettaa Päivyt Meller. Ibañez-Resjan on ansioitunut useassa viulukilpailussa; hän sai mm. ensimmäisen palkinnon Kuopion viulukilpailussa v. 2020. Nuori viulisti sai vuonna 2020 lainakseen Sibelius-Akatemian omistaman Stradivari-viulun vuodelta 1691.

Konsertin päättää Richard Straussin (1864-1949) kulttiteos Metamorfoosit 23 soolojouselle, jonka 80-vuotias Strauss sävelsi toisen maailmansodan loputtua. Teosta voidaan pitää Straussin koko tuotannon syvällisimpänä ja tunnustuksellisimpana luomuksena. Yksiosaisen teoksen selkärankana kuullaan Beethovenin Eroica-sinfonian surumarssin aiheita. Myös heijastumia Straussin ihaileman Wagnerin oopperasta Tristan ja Isolde on tunnistettavissa.

Suoratoistolähetys KPKO:n YouTube-kanavalla alkaa perjantai-iltana 22.1. klo 18.30 konsertti-introlla, jossa illan taiteilijat ovat Kirsti Rasehornin haastateltavina. Suora lähetys Kokkolan Snellman-salilta alkaa klo 19.00. Konsertti esitetään ainoastaan suorana, eikä se jää jälkeenpäin katsottavaksi. YouTube-kanavalle pääsee helpoiten orkesterin kotisivujen kautta: www.kamariorkesteri.fi.
Yleisöllä on mahdollisuus maksaa vapaaehtoinen striimimaksu konsertista.

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!