Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

18.09.2023

Raatihuoneen soiva historia esiin Kamariorkesterin Paikan henki -konsertissa

Raatihuoneen soiva historia esiin Kamariorkesterin Paikan henki -konsertissa

- uusi konserttisarja alkaa perjantaina 22.9.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) uudessa kamarimusiikkisarjassa ’Paikan henki’ etsitään Kokkolan julkisten rakennusten olemusta musiikin keinoin. Ensimmäisenä vuorossa on Kokkolan vanha Raatihuone, esiintyjinä KPKO:n muusikot ystävineen.

Kokkolan Mannerheiminaukiolla sijaitseva Raatihuone oli rakentamisestaan lähtien varsinaisten tehtäviensä lisäksi Kokkolan kulttuurielämän keskuksia. Sen suojissa tanssittiin sekä katsottiin näytelmiä ja operettia. 1900-luvun alkuvuosina se oli tärkeä konserttipaikka, jossa vierailivat ajan huomattavimmat muusikot.

Perjantai-iltana 22.9. kuultavan konsertin ”Nuoren kansakunnan taiteilijat Raatihuoneella” ohjelmistossa on 1800-luvun ajan suosikkiteoksia niin maailmalta kuin kotikonnuilta. Suomalaista kansallisromantiikkaa edustavat Luodossa syntyneen Fredrik August Ehrströmin (1801—1850), Hugo Ingeliuksen (1853—1899) ja Karl Collanin (1828—1871) yksinlaulut. Saksalaislähtöiseltä Konrad Greveltä (1820—1851), joka vaikutti viimeiset elinvuotensa Suomessa, kuullaan laulu hänen suositusta näyttämöteoksestaan ja osa jousikvartetosta. Lauluja meille tulkitsee baritoni Sampo-Elias Asikainen, pianon äärestä löydämme arvostetun liedpianistin, Juho Alakärpän.

Salonkimusiikki, kodeissa soitettu kevyt klassinen musiikki, oli 1800-luvun valtavirtamusiikkia. Raatihuoneen konsertissa yleisö saa nauttia wieniläislähtöisen  viuluvirtuoosi Fritz Kreislerin (1875—1962)  kahdesta kappaleesta KPKO:n konserttimestari Reijo Tunkkarin ja Juho Alakärpän tulkitsemina.  Sellomusiikkia edustaa Luigi Boccherinin (1743—1805) Sonaatti A-duuri, mikä kuullaan KPKO:n sellisti Ulla Lampelan ja Alakärpän esittämänä.

Ennen äänitteiden aikaa musiikki levisi niin nuottikustantajien kuin yksityishenkilöiden kautta. Myös Kokkolassa merkittiin muistiin suosittuja melodioita: Kokkolalaisen porvarisperheen tytär Olga Ahlström piti teinivuosinaan päiväkirjaa ja kopioi pieniä pianosävellyksiä nuottikirjaansa, joita konsertissa tulkitsee Juho Alakärppä. Konsertissa kuultavat Robert Schumannin (1810—1856), Felix Mendelssohnin (1809—1847) ja Franz Schubertin (1797—1828) sävellykset löytyvät puolestaan Raatihuoneellakin 1900-luvun alkupuolella esiintyneen kaustislaisen Salonkylän jousikvartetin nuottikokoelmasta. Paikan henki -kvartetissa soittavat Reijo Tunkkari, Andrei Sytchak, Valerie Lassfolk ja Ulla Lampela.


Konserttisarjan on ideoinut orkesterin ohjelmistokoordinoija ja 1. soolosellisti Lauri Pulakka. Hän on myös koonnut perjantain ohjelman ja toimii konsertin juontajana.

Perjantain konsertti on jo loppuunmyyty, mutta Paikan henki -sarja saa jatkoa marraskuun 3. päivä, jolloin juhlitaan Kokkolan seudun opiston 80-vuotisjuhlia vanhan lyseon juhlasalissa. Pienen yleisökapasiteetin vuoksi yleisöä kehotetaan ostamaan lippunsa myös seuraavaan konserttiin hyvissä ajoin.

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!