Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

16.02.2022

Pohjoismaisia jousiorkesteriklassikkoja Emilia Hovingin johdolla

Pohjoismaisia jousiorkesteriklassikkoja Emilia Hovingin johdolla

-  Minna Leinosen uuden teoksen kantaesittää harmonikkataiteilija Antti Leinonen

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) pitkäaikainen yhteistyö Kokkolan Talviharmonikan kanssa jatkuu. Vaikkakin itse festivaali siirtyy toukokuulle, päätettiin KPKO:n konsertti toteuttaa suunnitellusti perjantaina 18.2. Konsertin teemana on pohjoismainen musiikki ja illan säveltäjäniminä ovat Edvard Grieg, Carl Nielsen sekä suomalaissäveltäjät Minna Leinonen ja Pehr Henrik Nordgren.

Yleisörajoitusten hellittäessä kokkolalaisyleisö pääsee vihdoin konserttisaliin nauttimaan jousimusiikista Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin tulkitsemana. Perjantain konsertin saapuu johtamaan suomalainen nouseva tähti, Emilia Hoving. Konsertin solistina soittaa harmonikkataiteilija Antti Leinonen ja hänen ja KPKO:n käsissä saa kantaesityksensä tamperelaissäveltäjä Minna Leinosen uusi teos Vyöry (2021) harmonikalle ja jousiorkesterille. Vyöry on jo seitsemäs suomalaisen harmonikkakonserton tilausteos, jonka Kokkolan Talviharmonikka Festivaali ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri ovat yhteisesti tilanneet.

Konsertin muu ohjelma koostuu KPKO:n kantaohjelmistoon kuuluvista helmistä. Konsertin avaa norjalaissäveltäjä Edvard Griegin (1843-1907) rakastettu jousiorkesterisarja Holbergin ajoilta vuodelta 1884. Teoksen synty liittyy runoilija Ludvig Holbergin syntymän 200-vuotisjuhlallisuuksiin. Grieg kirjoitti teoksen alun perin pianolle, mutta jousiorkesteriversiona siitä on tullut eräs hänen suosituimmista sävellyksistään. Tanskalaiselta Carl Nielseniltä (1865-1931) kuullaan Pieni sarja, op.1, niinikään pohjoismainen klassikko. KPKO on esittänyt molempia teoksia niin koti- kuin ulkomaisilla kiertueilla ja on levyttänyt molemmat teokset.  Orkesterin nimikkosäveltäjä Pehr Henrik Nordgrenilta (1944-2008) orkesteri esittää Sinfonian jousille vuodelta 1978. KPKO kantaesitti teoksen ollessaan oppilasorkesteri ja tämä moderni suomalainen jousiorkesteriklassikko on pysynyt niin orkesterin ohjelmistossa kuin löytänyt tiensä niin koti- kuin ulkomaisten orkestereiden ohjelmistoon.

Minna Leinosen (s.1977) teoksia ovat esittäneet mm. Radion sinfoniaorkesteri, Tampere Filharmonia, BBC Philharmonic, ICE ensemble (New York) ja lukuisat pohjoismaiset yhtyeet ja -muusikot. Hänen sävellyksensä saavat usein impulssinsa ulkomusiikista, kuten arjessa kohdatuista asioista, kirjallisuudesta, luonnonilmiöistä tai kulttuuriperinnöstä. Vyörystä Leinonen kertoo: ”Suunnitelmissani oli tehdä ihan toisentyyppinen teos, mutta ajatukseni veivät toistuvasti kiihtyviin purkauksiin, valumiin ja kulminaatioihin. Teosta säveltäessä vuonna 2021 maailmanlaajuiset muutokset vyöryivät läpi yhteiskunnan, eivätkä vaikutukset olleet näkymättömiä myöskään ahdinkoon joutuneella kulttuurialalla, jossa huonoja uutisia sateli yksi toisensa jälkeen.”

Illan kapellimestari Emilia Hoving toimii tällä hetkellä Ranskan radion filharmonisen orkesterin apulaiskapellimestarina Mikko Franckin alaisuudessa. Hän nousi kansainväliseen tietoisuuteen toukokuussa 2019, jolloin hän lyhyellä varoitusajalla johti Radion Sinfoniaorkesteria. Hoving on vieraillut lähes kaikkien suomalaisten orkestereiden edessä, ja saanut uusintakutsuja niihin. Suomen arvostelijain liitto (SARV) myönsi vuoden 2021 Kritiikin Kannukset -palkinnon Hovingille, samana vuonna hän debytoi mm. Tukholman kuninkaallisten filharmonikkojen edessä. Hoving viimeistelee opintojaan Sibelius-Akatemiassa, jossa hän on opiskellut professoreiden Sakari Oramo ja Atso Almila johdolla. Kokkolassa Hoving johtaa nyt ensimmäistä kertaa.

Konserton solisti Antti Leinonen on valmistunut diplomimuusikoksi Trossingenin musiikkikorkeakoulusta ja musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta. Leinonen on esittänyt runsaasti aikamme musiikkia ja tehnyt poikkitaiteellista yhteistyötä mm. näyttelijöiden, runoilijoiden ja sirkustaiteilijoiden kanssa. Viimeisen vuosikymmenen ajan Leinonen on toiminut harmonikansoiton lehtorina Itä-Helsingin musiikkiopistossa.

Konservatorion salissa on käytössä 75 % istumapaikkojen kapasiteetista Länsi-ja Sisä-Suomen Aluehallintoviraston (AVI) uusien, keventyneiden koronarajoitusten mukaan. Konsertissa noudatetaan ajankohtaisia turvatoimia myös mm. kasvomaskien ja hyvän käsihygienian noudattamisen suhteen.

Yle radio 1 taltioi konsertin, ja se lähetetään keskiviikkona 23.2. klo 19.02. Konsertti toteutetaan yhteistyössä Kokkolan Talviharmonikka kanssa.

 

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!