Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

02.11.2021

Pergolesin Stabat mater pitkästä aikaa Kokkolassa 5.11.

Pergolesin Stabat mater pitkästä aikaa Kokkolassa 5.11.

Tenori Topi Lehtipuu johtaa KPKO:n tunnelmallisen konserttikokonaisuuden pyhäinpäivän aattona

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) Pyhäinpäivän aaton konsertissa Pergolesin Stabat mater kuullaan monen vuoden tauon jälkeen kokonaisuudessaan Kokkolassa.
Konsertissa tunnelmoidaan myös J.S. Bachin ja Arvo Pärtin musiikin äärellä.

Kaarlelan kirkossa perjantaina 5.11. pidettävän konsertin avaa Johann Sebastian Bachin (1685-1750) kantaatti BWV 105 ”Herr, gehe nicht ins Gericht mit deinem Knecht” (Herra, älä vaadi palvelijaasi tuomiolle), minkä Bach sävelsi Leipzigissa vuonna 1723. Kantaatti on kirjoitettu neljälle solistille, neliääniselle kuorolle sekä orkesterille ja basso continuolle.

Kamariorkesteria saapuu johtamaan Suomen kansainvälisesti arvostetuimpiin tenoreihin lukeutuva Topi Lehtipuu. Kansainvälisillä lavoilla uraa luonut Lehtipuu johtaa konsertin ja laulaa myös tenorin solistiosuudet Bachin kantaatissa. Muut solistiosuudet laulavat kokkolalaislähtöinen sopraano Johanna Isokoski sekä Närpiöstä lähtöisin oleva – mm. Kokkolassa aikoinaan opiskellut - mezzosopraano Erica Back. Molemmat naispuoliset solistit ovat menestyneet laulukilpailuissa ja esiintyneet niin Suomen orkestereiden konserttilavoilla kuin Kansallisoopperassa. Bassosooloa saapuu laulamaan ylivieskalaisbaritoni Mikko A. Himanka, jolla on pitkä kokemus eri kuoroista ja lauluyhtyeistä. 

Kantaatin kuoro-osuudet esittää yhtye, johon on valikoitunut laulajia Centria-ammattikorkeakoulun ja ammattikorkeakoulu Novian entisistä ja nykyisistä opiskelijoista.

Pyhäinpäivän aaton tunnelmaan sopii erinomaisesti myös Arvo Pärtin (1935-) musiikki. Meditatiivisesta, lähes askeettisesta tintinnabuli-musiikistaan tuttu virolainen säveltäjä kirjoitti Cantuksen jousille ja kellolle vuonna 1976 Benjamin Brittenin muistolle.

Ilta huipentuu Giovanni Battista Pergolesin (1710-1736) teokseen Stabat Mater, P. 77. Hän sävelsi teoksen sopraanolle, altolle, jousille ja basso continuolle, ja se valmistui vain muutama päivä ennen säveltäjän kuolemaa 26-vuotiaana. Stabat mater dolorosa (Seisoi äiti murheissansa) ovat alkusanat keskiaikaiseen sekvenssiin 1300-luvulta, jotka olisivat saaneet alkunsa franssiskaanimunkkikunnassa. Siihen on moni muukin säveltäjä säveltänyt musiikkia.

Pergolesin Stabat Mater löysi tiensä Suomeen yllättävän aikaisin ja sillä on kytkökset myös Kokkolaan – siitä on säilynyt käsinkirjoitettuja stemmoja Turun Sibelius-museon nuottiarkistosta, josta käy ilmi, että se kuului Anders Chydeniuksen kuuluisaan nuottikokoelmaan 1700-luvun loppupuolella.

Pyhäinpäivän aaton konserttiin voi ostaa liput ennakkoon osoitteesta www.netticket.fi. Konsertissa huomioidaan nykyiset turvatoimet ja hygieniaohjeistukset. Lue lisää konserttiturvallisuudesta: https://kamariorkesteri.fi/usein-kysyttya/

 

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!