Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

08.02.2021

Pekka Kuusisto taituroi Malin Bromanin ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin solistina 12.2.

Pekka Kuusisto taituroi Malin Bromanin ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin solistina 12.2.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) jatkaa konserttien tarjoamista netin välityksellä. Orkesterin taiteellinen johtaja Malin Broman ja KPKO saavat vieraakseen suomalaisen viulistitähden, Pekka Kuusiston.

Kuusisto korvaa alun perin Malin Bromanin ja KPKO:n kanssa konsertoimaan tulossa olleen pianistin, Jonathan Bissin. Yhdysvaltalainen pianisti joutui perumaan tulonsa nykyisten matkustusrajoitusten takia.

Pekka Kuusisto on Suomen kansainvälisesti arvostetuimpia viulisteja: hän on tullut tunnetuksi harvinaisen monipuolisena ja avarakatseisena muusikkona, joka on kotonaan niin viulukonserttojen solistina kuin elektronisen musiikin syövereissä. Kuusisto esiintyy sekä viulisti-johtajana että solistina maailman arvostetuimpien orkestereiden kanssa. Kuusistolle on myönnetty mm. Pohjoismaiden neuvoston palkinto v. 2013 sekä Sibelius -viulukilpailun ensimmäinen palkinto ensimmäisenä suomalaisena v. 1995.

Orkesterin YouTube-kanavan kautta suoratoistona yleisölle tarjoillaan Kokkolan Snellman-salilta perjantaina 12.2. varsinaisia helmiä: Pekka Kuusisto tulkitsee solistinumeroina Robert Kajanuksen (1856-1933) herkkätunnelmaisen ja lyyrisen Huutolaistytön kehtolaulun sekä Fritz Kreislerin (1875-1962) Viulukonserton C-duuri. Kreisler oli aikansa tunnetuimpia viuluvirtuooseja. Lisäksi hän myös sävelsi. Hän esitti omia sävellyksiään usein konserttiensa ylimääräisinä numeroina. Niissä hän tietoisesti jäljitteli menneiden säveltäjämestareiden tyylejä ja jopa ilmoitti nämä teosten säveltäjiksi. Yksi näistä on konsertissa esitettävä C-duuri-viulukonsertto. Tämän kolmiosaisen, barokkimusiikin tyylimenetelmillä operoivan teoksen Kreisler sävelsi ”Vivaldin tyyliin” v. 1905. Vasta v. 1935 Kreisler paljasti, että oli itse monen esittämänsä säveltäjämestarin teoksen, kuten myös tämän, säveltäjä.

Konsertti avataan KPKO:lle uudella tuttavuudella, nimittäin ruotsalaissäveltäjä Carin Malmlöf-Forsslingin (1916-2005) jousiorkesteriteoksella ”Release”. Malmlöf-Forssling opiskeli pianonsoittoa, kontrapunktia ja sävellystä Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa, mutta päätyi pianonsoitonopettajaksi Faluniin. Hänen arvostuksensa säveltäjänä kasvoi hitaasti ja vasta lähes 70-vuotiaana hän pääsi säveltämään ensimmäisen varsinaisen sinfoniaorkesteriteoksensa. Release valmistui ensin yksiosaisena v. 1973. Vuonna 1992 hän lisäsi siihen henkilökohtaisen surun koskettamana Adagio funèbre -osan ja vuotta myöhemmin vielä eloisamman väliosan erottamaan kahta hidasta osaa.

Ensimmäistä kertaa KPKO:n ohjelmistossa kuullaan myös Felix Mendelssohnin Sinfonia nro 1 c-molli, op. 11. Varhaiskypsän Mendelssohnin esikoissinfonia toimii hänen varhaistuotantonsa päätöksenä ja kypsän kauden johdatuksena. Teos sai julkisen kantaesityksensä v. 1827 Leipzigissä. Sen järjestysluku oli alun perin 13, mutta sai julkaistuna nykyisen järjestysnumeronsa, sillä Mendelssohn oli alkanut pitää varhaisajan jousisinfonioitaan (1-12) epäkypsinä nuoruudenteoksina. Mendelssohnin 15-vuotiaana säveltämä c-molli-sinfonia on hänen viidestä numeroidusta sinfoniastaan lähimpänä suuria esikuvia, kuten esim. Mozartia ja Beethovenia. Silti siellä täällä pilkahtaa jo esiin hänen oma äänensä, esimerkiksi paikoin tiheäsykkeisissä jousitekstuureissa.

Konsertin johtaa konserttimestarin paikalta ruotsalaisviulisti Malin Broman. Syksystä 2019 KPKO:n taiteellisena johtajana toiminut Broman on monipuolinen muusikko; hän työskentelee tällä hetkellä Ruotsin radion sinfoniaorkesterin 1. konserttimestarina. Broman tunnetaan aktiivisena ja innovatiivisena kamarimuusikkona sekä kansainvälisesti kysyttynä vierailevana konserttimestarina ja johtaja-viulistina. Tässä roolissa hän on vieraillut useissa kansainvälisesti nimekkäissä orkestereissa, joihin lukeutuvat London Symphony Orchestra, Chamber Orchestra of Europe ja Mahler Chamber Orchestra.

Broman & Kuusisto -konsertti esitetään suoratoistona orkesterin YouTube-kanavan kautta perjantaina 12.2. Konserttilähetykseen löytää helpoiten KPKO:n kotisivuilta www.kamariorkesteri.fi.  Lähetys alkaa klo 18.30 konsertti-introlla, jolloin yleisö pääsee kuulemaan sekä Malin Bromanin että Pekka Kuusiston kuulumisia. Broman ja Kuusisto ovat molemmat tunnettuja monipuolisuudestaan ja heittäytymisestään. Luvassa voikin olla yllätyksiä illan mittaan.

Kaikki KPKO:n suoratoistokonsertit ovat toistaiseksi ilmaisia. Kevään uutuustuote on vapaaehtoinen striimimaksu, jonka voit ostaa www.netticket.fi kautta. Striimimaksun maksamalla voi tukea orkesterin toimintaa haluamallaan summalla.

 

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!