Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

25.10.2022

Paluu juurille -konsertissa juhlitaan 50 vuotiasta Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria

Paluu juurille -konsertissa juhlitaan 50 vuotiasta Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria

-  juhlakonsertin 12.11. johtaa itseoikeutetusti orkesterin perustaja, kunniakapellimestari Juha Kangas

Lauantaina 12.11.2022 tulee kuluneeksi päivälleen 50 vuotta siitä, kun Keski-Pohjanmaan Musiikkiopiston kamariorkesteri – josta myöhemmin kasvoi Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri - soitti ensimmäisen konserttiesiintymisensä. Kyseessä oli musiikkiopiston naistoimikunnan järjestämä isäinpäivämatinea, jossa orkesterin soittamana kuultiin muun muassa italialaissäveltäjä Francesco Geminianin Concerto grosso op. 3 nro 6. Tulevana lauantaina – tasan 50 vuotta myöhemmin- alkaa KPKO:n juhlakonsertti samaisella teoksella ja vieläpä samaisen kapellimestarin, orkesterin perustajan ja kunniakapellimestarin, professori Juha Kankaan johdolla.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin tarina on monella tapaa poikkeuksellinen; oppilasorkesterista kasvoi ammattilaisorkesteri, jonka työn tuloksista on päässyt nauttimaan niin keskipohjalaisyleisö kuin kansallinen ja kansainvälinenkin klassisen musiikin kuulijakunta. Juhlakonsertin ohjelmaan onkin koottu orkesterille vuosikymmenten varrella merkityksellisiksi nousseita teoksia.

Säveltäjä Pehr Henrik Nordgrenin merkitys orkesterille on ollut poikkeuksellisen suuri: Nordgren oli orkesterin nimikkosäveltäjä ja vuosikymmenten aikana KPKO kantaesitti noin kolmekymmentä hänen teostaan. Juhlakonsertissa kuullaan Nordgrenin Viulukonsertto nro 3, op. 53, joka on palannut 40 vuoden aikana useaan otteeseen KPKO:n ohjelmistoon niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Konserton solistiksi lavalle nousee Radion Sinfoniaorkesterin konserttimestari, viulutaiteilija Jari Valo. Valo kuuluu KPKO:n perustajajäseniin ja hän toimi orkesterin konserttimestarina vuoteen 1995 saakka.

Ohjelmassa kuullaan myös toisen orkesterille läheisen säveltäjän, latvialaisen Pēteris Vasksin teos Musica Serena. Teos sai kantaesityksensä Juha Kankaan ja KPKO:n toimesta marraskuussa 2015. Vuonna 1991 alkanut säveltäjä Vasksin ja kapellimestari Kankaan ystävyyden seurauksena on syntynyt useita teoksia ja Vasksin musiikkia onkin kuultu vuosien varrella Kokkolassa säännöllisesti.

Konsertissa kantaesityksensä saa liettualaisen Onutė Narbutaitėn sävellys Otro río, jonka Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on tätä juhlakonserttia varten tilannut. Säveltäjä kertoo Otro río -teoksestaan seuraavaa: ”Teoksen äänimaisema lähestyy ajoittain hiljaisuuden reunamia, ja sen muodostuminen muistuttaa enemmän unenkaltaisuutta kuin oikeaa ajattelua.” Narbutaitė niin ikään lukeutuu orkesterin yhteistyökumppaneihin jo 1990-luvulta alkaen.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin 50-vuotisjuhlakonsertti päättyy todelliseen klassikkoon eli Wolfgang Amadeus Mozartin Divertimentoon D-duuri, KV 136. Kyseinen teos on seurannut orkesteria vuodesta 1979 ja soinut pelkästään Juha Kankaan johtamana 114 kertaa sen konserteissa.

Konserttiliput voi ostaa ennakkoon osoitteessa www.netticket.fi.

Paluu juurille – KPKO 50
la 12.11. klo 19, Snellman-sali, Kokkola
Juha Kangas, kapellimestari, Jari Valo, viulusolisti

Mahdolliset muistamiset klo 18.00-18.45 Snellman-salin kahviossa

 Snellman-salin aulan takana olevassa luokkatilassa voi tutustua orkesterin 50-vuotista historiaa esittelevä näyttelyyn. Näyttely on auki klo 18 alkaen ennen konserttia sekä konsertin väliajalla.

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!