Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

25.10.2022

Palkittu norjalaissellisti Amalie Stalheim tulkitsee Elgarin sellokonserton KPKO:n ja Vaasan kaupunginorkesterin yhteiskonsertissa

Palkittu norjalaissellisti Amalie Stalheim tulkitsee Elgarin sellokonserton KPKO:n ja Vaasan kaupunginorkesterin yhteiskonsertissa

”Tulta ja rakkautta” Tomas Djupsjöbackan johdolla

Tänä vuonna 50 vuotta täyttävän Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) suurten satsausten syksy jatkuu – perjantaina 28.10. Kokkolan Snellman-salilla yleisö pääsee nauttimaan suuren orkesterin soinnista, kun Vaasan kaupunginorkesteri ja KPKO yhdistävät voimansa. Sama ohjelma esitetään iltaa aiemmin Vaasan kaupungintalolla.

Konserttien solistina esiintyy Pohjoismaiden lupaavimpiin sellisteihin lukeutuva Amalie Stalheim. Lukuisissa kilpailuissa palkittu norjalaissellisti on myös aktiivinen kamarimuusikko sekä uuden musiikin innokas tilaaja ja esittäjä. Yhteiskonsertissa hän tulkitsee Edward Elgarin (1857-1934) Sellokonserton e-molli, op. 85. Haikea ja laulava teos kuuluu romantiikan ajan sellokirjallisuuden kulmakiviin.

Elgarin sellokonserttoa edeltää Outi Tarkiaisen (s.1985) vuodelta 2020 oleva orkesteriteos The Ring of Fire and Love. Oman sukupolvensa kiinnostavimpiin ja menestyksekkäimpiin säveltäjiin lukeutuva Tarkiainen on säveltänyt tilausteoksia orkestereille ympäri maailmaa ja hänen musiikkiaan on esitetty monilla kansainvälisesti tärkeillä festivaaleilla. Illan teos ja sen otsikko viittaa sekä valoilmiöön rengasauringonpimennyksessä että äidin tuntemuksiin lapsen syntyessä. Teoksen on alun perin tilannut Tukholman kuninkaallinen filharmoninen orkesteri.

Konsertti-illan sinetöi Robert Schumannin (1810-1856) Sinfonia nro 4 d-molli, op. 120. Schumann siirsi vuonna 1841 syntyneen sinfonian syrjään sen saaman laimean vastaanoton takia. Hän muokkasi siitä uuden version vuonna 1851, mutta myöhemmin myös alkuperäisversio on löytänyt ihailijansa: tässä konsertissa kuullaan orkestraatioltaan ilmavampi ja läpikuultavampi alkuperäisteos.

Konsertin kapellimestarina toimii Vaasan kaupunginorkesterin ylikapellimestarina vuodesta 2021 toiminut Tomas Djupsjöbacka. Monesti myös Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria johtanut Djupsjöbacka on monipuolinen muusikko, joka tunnetaan myös mm. Meta4-kvartetin sellistinä. Hän on johtanut lähes kaikkia suomalaisia orkestereita, ja toimi Lapin kamariorkesterin päävierailijana syksystä 2019 kevääseen 2022.     

Sekä Djupsjöbackaan että Amalie Stalheimiin voi tutustua lähemmin konsertti-introssa Snellman-salin kahviossa klo 18.15 alkaen. Tilaisuutta emännöi KPKO:n tuottaja-yleisötyöntekijä Ester Hyppönen ja myös yleisö voi esittää kysymyksiään illan taiteilijoille.

Konsertti-liput ovat myynnissä osoitteessa www.netticket.fi.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin 50-vuotiseen historiaan voi tutustua KPKO:n Snellman-salin konserttien yhteydessä syksyn ajan. Snellman-salin aulatilan viereiseen luokkatilaan on avattu näyttely, jossa on näytteillä muun muassa valokuvia, julisteita, levyjä ja vuosien varrella saatuja palkintoja. Näyttely on auki alk. tuntia ennen konserttia sekä väliajalla.


Tulta ja rakkautta -yhteiskonsertti
pe 28.10. klo 19, Snellman-sali, Kokkola, konsertti-intro klo 18.15
Tomas Djupsjöbacka, kapellimestari
Amalie Stalheim, sello
Tarkiainen – Elgar – Schumann


Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!