Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

30.10.2023

Paikan henki -konserttisarja jatkuu vanhan yhteiskoulun historiallisessa salissa

Paikan henki -konserttisarja jatkuu vanhan yhteiskoulun historiallisessa salissa

- Kokkolan seudun opiston 80-vuotista taivalta juhlistetaan mm. Toivo Kuulan ja Erik Fordellin sävelin

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) syyskuussa alkanut uusi kamarimusiikkisarja ’Paikan henki’ jatkuu. Toisena vuorossa on nykyisin Kokkolan seudun opiston tiloina palveleva vanha yhteislyseon sali, jossa KPKO ystävineen konsertoi perjantaina 3.11. alaotsikolla ”Opin ja ilon pisaroita 80 v. – Kokkolan seudun opisto”. Paitsi että konsertissa etsitään tämän historiallisen tilan olemusta musiikin keinoin juhlistetaan nimittäin myös Kokkolan seudun opiston 80-vuotista taivalta.

Juhlavuottaan viettävä Kokkolan seudun opisto toimii rakennuksessa, joka tehtiin kaupungin ensimmäiseksi suomenkieliseksi yhteiskouluksi. Kokkolan seudun opisto on toiminut tiloissa vuodesta 1999 ja rakennuksesta on tullut opiston maamerkki. Vuonna 1900 valmistuneen koulun juhlasalissa on käynyt esiintymässä 1900-luvun alun suomenkielisen ja -mielisen kulttuurielämämme edustajia Toivo Kuulasta Ylioppilaskunnan laulajiin ja kanteleella lauluaan säestäneeseen Pasi Jääskeläiseen.

Juonnetussa konsertissa tavoitellaan paikan henkeä yli sadan vuoden takaa. 1910-luvulla koulun opettajakuntaan kuului tunnettu kirjailija Teuvo Pakkala; hänenkin jäljillään käydään, mutta konsertin painopiste on Toivo Kuulan (1883—1918) rakastetuissa pienimuotoisissa soitinsävellyksissä. Kokkolan seudun opiston juhlakonsertissa kuullaan myös siellä opettaneen Erik Fordellin (1917-1981) musiikkia.

Konserttisarjan on ideoinut orkesterin ohjelmistokoordinoija ja 1. soolosellisti Lauri Pulakka. Hän on myös koonnut perjantain ohjelman, toimii konsertin juontajana sekä soittaa selloa konsertissa esiintyvässä kvartetissa. Muita KPKO:n muusikoita, joita kuullaan illan mittaan, ovat Reetta Kataja (viulu), Reijo Tunkkari (viulu) sekä Ari Hanhikoski (alttoviulu).

Yleisö saa kokea historian havinaa paitsi soivan materiaalin myös runojen ja tekstien, kuten vanhojen lehtileikkeiden, avulla. Ne esittää Kokkolan kaupunginteatterin näyttelijä Tomi Turunen.

Konsertin pianistina on myös viime Paikan henki -konsertissa esiintynyt Juho Alakärppä. Alakärppä on arvostettu varsinkin liedpianistina ja toimii lehtorina Centria-ammattikorkeakoulussa  sekä tuntiopettajana Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

Lippuja on rajoitetusti, ja yleisöä kannustetaan hankkimaan lippunsa ennakkoon: www.netticket.fi.

 

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!