Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

21.09.2020

Nouseva kapellimestaritähti Eduardo Strausser korvaa Malin Bromanin KPKO:n konsertissa

Nouseva kapellimestaritähti Eduardo Strausser korvaa Malin Bromanin KPKO:n konsertissa

- Sibelius-Akatemian sävellysopiskelijoilta uusia reflektioita Tšaikovskin musiikkiin

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) konsertteja Pietarsaareen 25.9. ja Kokkolaan 26.9. tulee johtamaan orkesterille uusi kapellimestarituttavuus, Eduardo Strausser. Ohjelma pitää sisällään Ligetin ja Mendelssohnin musiikkia sekä uusia reflektioita Tšaikovskin musiikkiin.

Kokkolan Snellman-salissa lauantaina 26.9. ja sitä edeltävänä iltana Pietarsaaren Schaumansalissa pidettävän ”Tchaikovsky with a twist” -nimisen konsertin piti alun perin johtaa orkesterin taiteellinen johtaja Malin Broman. Koronapandemiaan liittyvien matkustusrajoitusten takia Bromanin tilalla nähdään nyt ensimmäistä kertaa Kokkolassa brasilialaislähtöinen kapellimestari Eduardo Strausser.

Berliinissä vaikuttava Strausser tekee Yhdysvaltain debyyttinsä tammikuussa 2021 ja johtaa syksyllä 2020 useita merkittäviä englantilaisorkestereita. Hän on niittänyt mainetta karismaattisella tyylillään ja vahvalla läsnäolollaan ja johtanut lukuisia oopperaproduktioita mm. Saksassa. Nouseva kapellimestaritähti Strausser esiintyy nyt ensimmäistä kertaa Kokkolassa ja Pietarsaaressa.

Konsertin otsikko ”Tchaikovsky with a twist” viittaa konsertin päänumeroon: Pjotr Tšaikovskin (1840—1893) Serenadi jousille C, op. 48 kuuluu rakastetuimpiin romantiikan ajan jousiorkesteriteoksiin. Elämäntäyteiseen, neliosaiseen serenadiin kuullaan tällä kertaa Sibelius-Akatemian sävellysopiskelijoiden reflektioita Tšaikovskin teoksen osien välissä. Professori Veli-Matti Puumalan sävellysluokalta haasteeseen tarttui neljä sävellysopiskelijaa: Heidi Hassinen, Ossi Hiltunen, Touko Niemi ja Robert Ruohola. Sävellysten tarkoitus on toimia lyhyinä välisoittoina tai reflektioina ja tuoda uutta näkökulmaa Tšaikovskin musiikkiin. Tchaikovsky with a twist -kokonaisuus kuullaankin nyt maailman ensiesityksenä. Orkesterin ystäväyhdistys Klangi on tukenut nuorten säveltäjien työtä stipendein.

Konsertti avataan unkarilaisen säveltäjämestari György Ligetin (1923—2006) jousiorkesteriteoksella Ramifications (1968). Ligeti on yksi toisen maailmansodan jälkeisen modernismin keskeishahmoista. Teoksen omalaatuinen sointimaailma syntyy soittimiston jakamisesta kahteen ryhmään, jotka on viritetty neljäsosasävelaskeleen päähän toisistaan.

Perinteisempää sointimaailmaa edustaa Felix Mendelssohnin (1809—1847) Sinfonia jousille nro 10, h-molli. Jousisinfonia kuuluu tuotteliaan Mendelssohnin nuoruudenteoksiin ja on täynnä kekseliäisyyttä sekä sointuvaa ja kirkasta sävelkieltä.

Vierailu Pietarsaaren Schaumansalissa perjantaina 25.9. järjestetään yhteistyössä Pietarsaaren Sinfonietta kanssa ja on osana Pietarsaaren konserttisarjaa.

Sekä Kokkolan konserttia Snellman-salissa sekä Pietarsaaren konserttia edeltää etukäteen nauhoitettu konsertti-intro, joka näytetään konserttisalin valkokankaalta klo 18.30. Introssa Kirsti Rasehornin haastateltavina ovat kapellimestari Eduardo Strausser ja Sibelius-Akatemian sävellysprofessori Veli-Matti Puumala.

KPKO seuraa tarkasti viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia koronapandemiaan liittyen. Yleisöä pyydetään ostamaan mahdollisuuksien mukaan lippunsa ennakkoon netin kautta (www.netticket.fi) ja pitämään 1-2 m turvaetäisyyttä toisiinsa konserttipaikan jokaisessa tilassa. Konserttisalissa yleisötuolit on aseteltu turvavälein. Muut konserttikäytännöt koronapandemian aikana voi tarkistaa orkesterin uudistuneilta kotisivuilta.

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!