Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

24.11.2023

Monipuolista pianismia Iiro Rantalan esiintyessä KPKO:n solistina

Monipuolista pianismia Iiro Rantalan esiintyessä KPKO:n solistina

- solistiparina Mozartin kaksoiskonsertossa konsertin kapellimestari, brittiläinen Simon Crawford-Phillips

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) konsertissa ensi perjantaina kuullaan musiikkia Barberin rakastetusta Adagiosta Iiro Rantalan omiin sävellyksiin. Ilta huipentuu Mozartin kaksoiskonserttoon, jolloin Rantala saa solistikumppanikseen konsertin kapellimestarin, Simon Crawford-Phillipsin.

 Säveltäjä ja pianisti Iiro Rantala on todennäköisesti maamme kansainvälisesti tunnetuin jazzmuusikko. Maailmanmaineeseen 1990-luvulla nousseen Trio Töykeät -yhtyeen jälkeen hän on jatkanut loisteliasta uraansa soolokonserttien, klassisen musiikin, näytelmien, musikaalien ja myös oopperoiden säveltämisen parissa. Perjantaina 1.12. häntä kuullaan Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin solistina La Passione -konsertissa.

K-P:n Konservatorion salissa pidettävän konsertin johtaa Ruotsissa tätä nykyä asuva englantilaiskapellimestari, arvostettu pianisti ja kamarimuusikko Simon Crawford-Phillips. Kapellimestari- ja solistiesiintymisten lisäksi hän on  innokas nykymusiikin puolestapuhuja ja suunnittelee kekseliäitä konserttikokonaisuuksia mm. johtamilleen musiikkifestivaaleille. Hän on myös Kungsbacka Piano Trion ja Stockholm Syndrome Ensemblen jäsen.

Konsertti avataan amerikkalaissäveltäjä Samuel Barberin (1910-1981) suositulla teoksella Adagio jousille. Alun perin hitaaksi osaksi h-molli-jousikvartettoon valmistuneesta Adagiosta on kehkeytynyt yleisön suosikki ja on soinut monessa elokuvassa, kuten Oliver Stonen elokuvassa ’Platoon’.  Konsertissa kuullaan myös Barberin maanmiehen Geroge Gershwinin (1898—1937) Lullaby jousiorkesterille. Gershwin on tunnettu varsinkin Broadway-musikaaleistaan mutta oli kiinnostunut myös taidemusiikin mahdollisuuksista: juuri jazzin, bluesin ja musikaalien sulauttamisesta taidemusiikkiin syntyi hänen omaleimainen ilmaisunsa.

Myös Iiro Rantalan (s. 1970) musiikissa soivat rinta rinnan herkkyys ja romanttisuus, mutta myös vauhdikas viihdyttävyys: illan konsertissa Rantala esittää KPKO:n säestämänä omat teoksensa Tears for Esbjörn sekä Anyone with a Heart.

Ilta huipentuu Wolfgang Amadeus Mozartin (1756-1791) Konserttoon kahdelle pianolle ja orkesterille Es-duuri, KV 365, jolloin sekä Rantala että kapellimestari Crawford-Phillips istahtavat koskettimien ääreen. Monipuolinen konsertti-ilta sisältää myös Joseph Haydnin (1732-1809) Sinfonian nro 49 f-molli, Hob I/49, lisänimeltään ‘La Passione’. Vuodelta 1768 oleva teos huokuu otsikon mukaisesti intohimoa ja kiihkoa, mutta myös kärsimystä.

Konservatorion toisessa kerroksessa pidettävä konsertti-intro tarjoaa mahdollisuuden yleisölle päästä tutustumaan illan taiteilijoihin paremmin. Klo 18.15 alkavan intron juontaa tuttuun tapaan orkesterin tuottaja-yleisötyöntekijä Emilia Otava.

Konserttiin järjestetään edestakainen kuljetus Kaustiselta. Linja-auto lähtee klo 18 Pelimannitorilta ja palaa konsertin päätyttyä, edestakaisen matkan hinta on 8 €. Ei ennakkoilmoittautumista. Kaustisen musiikkilukion opiskelijat matkustavat ilmaiseksi.

 

HUOM:
Iltakonsertti on loppuunmyyty, mutta kenraalia pääsee seuraamaan 10 euron lipulla.
"La Passione"-kenraaliharjoitus pe 1.12. alkaa klo 12 Konservatorion salissa, lippuja saa ovelta klo 11.30 alkaen. (Huom: kyseessä on harjoitus, eikä varsinainen konsertti.)


--
kuva: Iiro Rantala, cred: Jari Kivelä

 

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!