Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

05.10.2021

Monipuolinen pianistitaiteilija Alexander Melnikov ensi kertaa KPKO:n vieraana

Monipuolinen pianistitaiteilija Alexander Melnikov ensi kertaa KPKO:n vieraana

-         Melnikov sekä pianon että cembalon ääressä Ylivieskassa ja Kokkolassa

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) saa ensimmäistä kertaa vieraakseen venäläisen huippupianistin ja monipuolisen taiteilijan Alexander Melnikovin. Melnikovin johdolla orkesteri esittää tunnepitoisen konserttikokonaisuuden sekä Ylivieskassa että Kokkolassa.

Kokkolan Snellman-salissa pe 8.10. pidettävä konsertti tarjoilee musiikkia 1900-luvulta niin suomalaiselta Joonas Kokkoselta kuin neuvostoajan suurilta säveltäjänimiltä Alfred Schnittkelta ja Dmitri Šostakovitšilta. Sama ohjelma esitetään iltaa aiemmin, to 7.10. Ylivieskan Kulttuurikeskus Akustiikassa.

Alexander Melnikov on venäläinen pianisti, joka on tunnettu eteenkin kiinnostavasta ohjelmistosuunnittelustaan ja levytyksistään. Varsin monipuolinen muusikko opiskeli Moskovan konservatoriossa ja on palkittu useassa pianokilpailussa. Viimeaikaisiin yhteistyökumppaneihin lukeutuvat Seattle Symphony Orchestra, Akademie für Alte Musik Berlin ja Münchner Philharmoniker, ja hän jatkaa yhteistyötään Tapiola Sinfoniettan kanssa. Historiallisista esittämiskäytännöistä kiinnostunut Melnikov on myös esiintynyt paljon barokkiorkestereiden kanssa.

Tällä kertaa Melnikovin kokoamassa ohjelmassa kuullaan musiikkia 1900-luvulta: Joonas Kokkonen (1921-1996) kuului Suomen sodanjälkeisen säveltaiteen keskeisimpiin hahmoihin. Hän toimi säveltäjänä ja pedagogina ja oli myös vaikutusvaltainen organisaattori ja ideologi. Hänen suurin elämäntyönsä lienee ooppera ’Viimeiset kiusaukset’. Tänä vuonna on kulunut sata vuotta Kokkosen syntymästä. KPKO juhlistaa tätä esittämällä Kokkosen teoksen ”..durch einen Spiegel…” -metamorfooseja 12 jouselle ja cembalolle vuodelta 1977. Teoksessa cembalolla on tärkeä rooli ja Melnikov johtaa teoksen cembalon äärestä.

Venäläinen säveltäjä Alfred Schnittke (1934-1998), jolla oli volgansaksalaiset ja juutalaiset sukujuuret, nousi varsinkin 1980-luvulla suureen suosioon, kun ilmapiiri vapautui ja neuvostoliittolainen musiikki pääsi leviämään myös länteen. Schnittken Pianokvinteton (1976) syntyyn vaikutti suuresti säveltäjän äidin kuolema, mutta myös Šostakovitšin kuolema on saattanut vaikuttaa tähän viisiosaiseen, syvälliseen ja herkkään teokseen. Kvintetossa esiintyvät Kokkola-kvartetin jäsenet ja Melnikov itse.

Elämän syviä pohjavesiä luotaavien Kokkosen ja Schnittken teosten välissä kuullaan Dmitri Šostakovitšin (1906-1975)  monityylinen Pianokonsertto nro 1. Konsertto on kirjoitettu pianolle, trumpetille ja jousiorkesterille ja Melnikovin ja KPKO:n mukaan taituroimaan saapuu Radion sinfoniaorkesterin trumpetisti Miikka Saarinen.  Konsertto on vuodelta 1933 ja sen mukaansatempaava ja ironinen luonne teki siitä heti suositun niin Šostakovitšin kotimaassa Neuvostoliitossa kuin ulkomailla.

Liput Ylivieskan Kulttuurikeskus Akustiikan konserttiin torstaina 7.10. klo 19 ovat myynnissä www.lippu.fi kauttta. Kokkolan konsertin liput ovat tuttuun tapaan myynnissä www.netticketi.fi kautta sekä Kokkolan Luckanista.

Kokkolan konsertissa perjantai-iltana on nyt mahdollisuus päästä pitkästä aikaa nauttimaan live-haastattelusta, kun konsertti-intro järjestetään paikan päällä Snellman-salin kahviossa klo 18.30! KPKO:n yleisötyöntekijä-tuottaja Aino Häli keskustelee silloin konsertin aiheista Alexander Melnikovin kanssa.

Konserteissa noudatetaan tutuksi tulleita turvatoimia ja kehotetaan yleisöä huolehtimaan käsihygieniastaan ja käyttämään kasvomaskia. Saliin otetaan puolet yleisökapasiteetista, ja paikat ovat numeroimattomia.

 

 

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!