Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

05.05.2021

Malin Bromanin ja Kamariorkesterin tulevan Stockholm Diary -levyn teokset kuultavissa lauantaina 8.5.

Malin Bromanin ja Kamariorkesterin tulevan Stockholm Diary -levyn teokset kuultavissa lauantaina 8.5.

- Suoratoistokonsertti toteutetaan nyt 50 hengen saliyleisölle

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) pääsee lauantaina 8.5. esiintymään 50 hengen yleisölle, kun kokoontumis- ja yleisörajoituksia höllennetään Keski-Pohjanmaalla. Myös suoratoistona toteutettavassa ”Stockholm Diary” -konsertissa esitetään tulevan levytyksen ohjelmistoa.

KPKO pystyy ottamaan Kokkolan Snellman-salissa toteutettavaan konserttiin uusien rajoitusten sallimat 50 kuulijaa. Liput tulivat myyntiin www.netticket.fi kautta ma 3.5. klo 9, ja lippuja saa myös Kokkolan Luckanista. Konsertti tarjotaan myös jo tutuksi tulleena suoratoistona orkesterin YouTube-kanavalta.

KPKO ja sen taiteellinen johtaja Malin Broman äänittävät ensi viikolla ensimmäisen yhteisen levynsä. Broman, joka on toiminut KPKO:n taiteellisena johtajana syksystä 2019, on mm. myös Ruotsin radion sinfoniaorkesterin konserttimestari ja alttoviulusoiton professori Edsbergin musiikki-instituutissa. Hän on esiintynyt solistina, orkesterijohtajana ja kamarimuusikkona laajasti kansainvälisellä kentällä. Tulevassa konsertissa ja levytyksessä hän toimii niin orkesterin johtajana konserttimestarin paikalta kuin viulu- ja alttoviulusolistina!

Konsertin otsikko – joka tulee olemaan myös tulevan levyn nimi – viittaa konsertissa esitettävään Esa-Pekka Salosen (s. 1958) Stockholm Diary -teokseen. Vuonna 2004 sävelletty jousiorkesteriteos kuuluu myös säveltäjänä uraa luoneen Salosen ns. toiseen, aktiiviseen kauteen, mikä sai alkunsa 1990-luvun loppupuolella. Teos syntyi Tukholman konserttitalosäätiön tilauksesta Tukholman filharmonikkoja ja Tukholman kamariorkesteria varten, ja Salonen johti teoksen kantaesityksen hänelle omistetulla säveltäjäfestivaalilla Tukholmassa v. 2004.

Saloselta kuullaan myös Bromanin tulkitsemana sooloviuluteos Lachen verlernt vuodelta 2002. Yksiosaisen teoksen otsikko (Unohdettu nauru) viittaa Arnold Schönbergin (1874-1951) sävellykseen Pierrot Lunaire. Schönbergiltä KPKO ja Broman kuitenkin esittävät myöhäisromanttisen mestariteoksen Verklärte Nacht, op. 4.

Verklärte Nachtiin kytkeytyy myös Sally Beamishin (s.1956) sooloalttoviululle säveltämä Glanz, jonka monipuolinen Broman tulkitsee. Saksankielen sana Glanz on peräisin Richard Dehmelin runosta Verklärte Nacht, jota Arnold Schönberg käytti teoksensa perustana. Sen voi kääntää sanoilla ’hohto’, ’loisto’, ’kirkkaus’, ’kiilto’. Beamish omisti teoksensa kollegansa, brittisäveltäjä Sir Peter Maxwell-Daviesin muistolle.

Konsertti avataan maailmankansalaiseksi kutsutun Igor Stravinskyn (1882-1971) vuonna 1946 säveltämällä neobarokkisella Konsertolla jousille D-duuri.  

Konsertti esitetään tuttuun tapaan orkesterin YouTube-kanavan kautta, johon löytää muun muassa orkesterin kotisivujen www.kamariorkesteri.fi kautta. Konsertin seuraaminen suoratoistona on ilmaista, mutta halutessaan konsertista voi maksaa vapaaehtoisen striimimaksun www.netticket.fi kautta.

Suoratoistoa seuraavalle yleisölle esitetään konsertti-intro klo 18.30 alkaen, jolloin Malin Bromania haastattelee Kirsti Rasehorn.

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!