Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

08.03.2021

Malin Broman ja KPKO tunnelmoimat ”Vapaudessa” pe 12.3.

Malin Broman ja KPKO tunnelmoimat ”Vapaudessa” pe 12.3.

- ruotsalainen kantaesitys sekä Brahmsia ja Rautavaaraa suoratoistona

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin seuraava kausikonsertti perjantaina 12.3. Kokkolan Snellman-salilla sisältää suomalaista ja ruotsalaista jousiorkesterimusiikkia. Päänumerona kuullaan Brahmsin jousikvintetto jousiorkesteriversiona. Solistiksi ja johtajaksi palaa KPKO:n taiteellinen johtaja Malin Broman.  

Keski-Pohjanmaa pysyttelee toistaiseksi koronaepidemian perustasolla, ja KPKO pystyy näillä näkymin ottamaan perjantain konserttiin rajoitusten sallimat 20 kuulijaa. Liput tulevat myyntiin ti 9.3. klo 9 ja ainoastaan netin kautta: www.netticket.fi. Konsertti tarjotaan myös jo tutuksi tulleena suoratoistona orkesterin YouTube-kanavalta.

Orkesterin taiteellinen johtaja Malin Broman saapuu toistamiseen lyhyen ajan sisällä johtamaan orkesteriaan. Tällä kertaa Malin sekä johtaa konsertin konserttimestarin paikalta että toimii konsertin solistina.

Konsertin otsikko ”Vapaudessa” viittaa konsertissa kantaesityksensä saavaan teokseen. Konsertissa kuullaan nimittäin ruotsalaisen Britta Byströmin (s. 1977) ”Im Freien” viululle ja jousiorkesterille.
Britta Byström kuuluu Ruotsin menestyneimpiin säveltäjiin. Hän on säveltänyt musiikkia useimmille kokoonpanoille, painopisteen ollessa orkesterimusiikissa. Hänen musiikkiaan ovat esittäneet mm. BBC Symphony Orchestra, Gürzenich-orkesteri, Detroit Symphony Orchestra ja Göteborgin sinfoniaorkesteri ja hänet on useasti palkittu teoksistaan. Byström ja Broman ovat tehneet paljon yhteistyötä läpi vuosien, tämä on Byströmin neljästoista Malin Bromanille säveltämä teos.

Säveltäjä kertoo teoksestaan: ”Sävelsin ’Im Freien’ (Vapaudessa) covid-19-pandemian ensimmäisinä kuukausina. Kuten monet muut istuin lähestulkoon koko ajan sisätiloissa, maailman ollessa ’lockdownissa’ ympärilläni. Vaikkakin konserttielämä oli tauolla, ajattelin musiikin koko ajan olevan vapaudessa, paljaan taivaan alla.”

Ruotsalais-suomalainen asettelu on edustettuna paitsi lavalla myös konsertin ohjelmassa. Konsertin avaa nimittäin suomalainen jousiorkesteriteos, Einojuhani Rautavaaran (1928-2006) Adagio celeste, jonka Rautavaara sävelsi v. 2000. Ranskankielinen sana céleste tarkoittaa taivaallista tai jumalallista ja teos kuuluu niin ajallisesti kuin tyylillisesti Rautavaaran myöhäistuotantoon, jossa ns. enkeliteema on tärkeässä asemassa.

Konsertin päänumerona on Johannes Brahmsin (1833–1897) Jousikvintetto nro 2 G-duuri, op. 111. Tässä toisessa kvintetossaan Brahms käytti samaa soitinyhdistelmää kuin ensimmäisessä kvintetossaan: kaksi viulua, kaksi alttoviulua ja sello. Sanotaan, että Brahms suunnitteli kvintettoaan ‘jäähyväisteokseksi’. Tämän väitteen voi kuitenkin kyseenalaistaa kvinteton kaikkea muuta kuin alakuloisen luonteen vuoksi. Sitä paitsi ensimmäisen osan johdanto rakentuu luonnoksiin, jotka oli tarkoitettu tulevaa viidettä sinfoniaa varten. Konsertissa kuullaan kvinteton jousiorkesteriversio.

Sekä suoratoistoa seuraavalle että paikan päällä olevalle yleisölle esitetään konsertti-intro klo 18.30 alkaen. Silloin introjen vetäjä Kirsti Rasehorn haastattelee Malin Bromania ja johdattaa kuulijat illan konsertin teemoihin.

Suoratoistokonsertti esitetään tuttuun tapaan orkesterin YouTube-kanavan kautta, johon löytää muun muassa orkesterin kotisivujen www.kamariorkesteri.fi kautta. Konsertin seuraaminen suoratoistona on ilmaista, mutta halutessaan konsertista voi maksaa vapaaehtoisen striimimaksun www.netticket.fi kautta.

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!