Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

15.05.2023

Maailmankuulu pianisti Jonathan Biss Kamariorkesterin vieraana kahden konsertin verran

Maailmankuulu pianisti Jonathan Biss Kamariorkesterin vieraana kahden konsertin verran

- Malin Broman ja orkesteri tarjoilevat tulevan Würzburg-vierailun ohjelmistoa kotiyleisölle 

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) kevät huipentuu kesäkuun alussa orkesterin ja sen taiteellisen johtajan Malin Bromanin vierailuun Würzburgin maineikkailla Mozartfest-juhlilla Saksassa. Jo tulevana perjantaina pääsee kotiyleisö nauttimaan osasta ulkomaanvierailun ohjelmasta.

K-P:n Konservatorion salissa soi perjantaina 19.5. Wolfgang Amadeus Mozartin (1756-1791) G-duuri-pianokonsertto KV 453. Sen tulkitsee yhdysvaltalaistähti Jonathan Biss. Biss esiintyy nykyhetken huomattavimpien orkestereiden solistina ja hänet tunnetaan myös merkittävänä opettajana, musiikkifilosofina ja yhtenä tämän päivän suurista Beethoven-tulkitsijoista. Bissin oli tarkoitus vierailla Kokkolassa jo puolitoista vuotta sitten, mutta pandemia laittoi kapuloita rattaisiin – nyt on vihdoin ensivisiitin aika.

KPKO on vieraillut Würzburgin Mozart-festivaalilla vuosina 2017 ja 2019 kapellimestari Sakari Oramon johdolla. Tällä kertaa orkesteri ja Malin Broman pääsevät avaamaan festivaalin perjantaina 2.6. ja soittavat saman ohjelmiston toistamiseen seuraavana iltana. Mozartfest-vierailun ohjelmisto sisältää Mozartin G-duuri-konserton sijasta B-duuri-konserton KV 595, jonka tulkitsee saksalaispianisti Ragna Schirmer. Orkesteri tuo tuliaisinaan Saksaan myös suomalaista musiikkia Einojuhani Rautavaaran (1928-2016) Into the Heart of light (Canto V) teoksen muodossa.

Sekä Würzburgin että Kokkolan konsertin avausteoksena kuullaan kuitenkin Carl Philipp Emanuel Bachin (1714-1788) Sinfonia, B-duuri, Wq. 182/2. Johann Sebastian Bachin toiseksi vanhin poika oli taitavan lapsikatraan ehkä tunnetuin ja musiikinhistoriallisesti merkittävin säveltäjä. W.A. Mozart on C.Ph.E. Bachista kunnioittavasti lausunut: ”Hän on isä, me olemme poikasia. Se, joka meistä osaa jotakin kunnollista, on oppinut sen häneltä.” Konsertissa esitettävä, paroni van Swietenille omistettu sinfonia edustaa tekijänsä Empfindsamkeit-tyyliä parhaimmillaan.

Niin Würzburgin kuin Kokkolan konsertin päättää W.A. Mozartin rakastettu Sinfonia nro 40 g-molli, KV 550.  Yleisösuosikkeihin kuuluva teos kuuluu säveltäjän viimeisimpiin ja jossa Mozartille niin ominainen vaihtelu valon ja varjojen välillä on läsnä.  

Huippupianisti Jonathan Bissistä voi nauttia kahden konsertin verran, Biss ja Malin Broman esittävät nimittäin Konservatorion salissa kamarimusiikkiklassikkoja helatorstai-iltana (18.5.). Jonathan Bissin käsissä soivat klo 18 alkavassa konsertissa muun muassa Franz Schubertin (1797-1828) herkkä ja tunteellinen Impromptu op. 142 D935 sekä pianokirjallisuuden järkäleteos, Ludwig van Beethovenin (1770-1827) Pianosonaatti nro 31. op. 110. Broman ja Biss tulkitsevat yhdessä kaksi W.A. Mozartin sonaattia viululle ja pianolle. Luvassa on kerrassaan hurmaava ilta huippukamarimusiikin parissa.

Molempien konserttien liput ovat myynnissä www.netticket.fi kautta. Perjantain konserttia edeltää tuottaja-yleisötyöntekijä Emilia Otavan juontama konsertti-intro klo 18.15, jossa Malin Broman kertoo illan teoksista ja intendentti Marjukka Puutio orkesterin Würzburgin vierailusta ja tulevista suunnitelmista.

Kamarimusiikkikonsertti ja Kohti Würzburgia - konsertit päättävät KPKO:n kevätkauden. Syyskausi julkaistaan kuunvaihteessa, jolloin myös kausikortit tulevat myyntiin.

Kamarimusiikkikonsertti
to 18.5.2023 klo 18, K-P:n konservatorion sali, Kokkola
Malin Broman, viulu & Jonathan Biss, piano
liput: www.netticket.fi

(Huom: ei sisälly kausikorttiin)

Kohti Würzburgia
pe 19.5.2023 klo 19, K-P:n konservatorion sali, Kokkola
Malin Broman, orkesterin johto
Jonathan Biss, piano
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
www.netticket.fi


--- 
Kuva: Benjamin Ealovega

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!