Mellersta Österbottens Kammarorkester
Öppna menyn
Mellersta Österbottens Kammarorkester

14.08.2020

MÖK bjuder på trygga konsertupplevelser

MÖK bjuder på trygga konsertupplevelser

Publiceringen av Mellersta Österbottens Kammarorkesters (MÖK) höstsäsong 2020 sköts fram till augusti. På grund av programändringar i och med coronapandemin publiceras höstens konsertutbud nu undantagsvis i två omgångar. En del av höstens säsongkonserter streamas dessutom direkt via nätet.

Samtliga 6 konserter som publiceras – undantagsvis även kammarmusikkonserterna – ordnas i Snellmanssalen, så att säkerhetsavstånden ska kunna hållas både inom publiken och inom orkestern. Publikkapaciteten i Snellmanssalen under MÖK:s konserter i september och oktober kommer att vara 165 personer (normalt 577) och publiken uppmanas att köpa sina biljetter via nätet så att närkontakterna på konsertplatsen kan minimeras. Så att alla intresserade ska kunna ta del av konserterna även under dessa exceptionella tider direktsänds en del av konserterna via orkesterns youtube-kanal.

De populära konsert-introna kommer tillsvidare att vara inspelade på förhand och visas på filmduken i konsertsalen kl. 18.30 samt samtidigt även på orkesterns youtube-kanal i samband med konsertstreamarna. För att kunna minimera närkontakterna yttterligare fungerar garderoben genom självbetjäning och publiken ombeds att ta i beaktan säkerhetsavstånden i alla utrymmen. Konserterna är tillsvidare utan paus och programmen ca en timme långa.

”- Då coronapandemin slog till i mars var höstsäsongen redan färdigplanerad. Vi har dock fått planera om säsongen redan ett par gånger, och vi följer hela tiden med utvecklingen. Även programmet som publiceras idag kommer möjligen att ändras i och med de utländska gästerna; rese- och karantänsrestriktionerna ändras ständigt och påverkar oss direkt. På våra hemsidor hittas alltid den aktuella informationen, så det lönar sig för konsertbesökaren att följa informationen där”, berättar orkesterns intendent Marjukka Puutio.

Under Höstsäsongens öppningskonsert lö den 5.9 uppmärksammas 400-årsjubileet i MÖK:s hemstad Karleby. Konserten dirigeras av den Karlebybördige dirigenten Janne Nisonen och solist är valthornisten Jukka Harju, även han med Karlebybakgrund. Säsongens öppningskonsert streamas direkt via nätet.

Konserterna i september och oktober innehåller ett flertal uruppföranden: Under öppningskonserten den 5.9 framförs Sebastian Hillis verk Cinema för stråkorkester, under Beethoven och cello II -kammarmusikkonserten bjuder Ulla Lampela och Sonja Fräki på Kalevi Ahos nyskrivna Sonat för cello och piano. Lördagen den 26.9 uppträder MÖK under ledning av dess konstnärliga ledare Malin Broman och framför bl.a. Sibelius-Akademins kompositionsstuderandes egna reflektioner på Pjotr Tjajkovskijs älskade Serenad. Saxofonisten Jukka Perko gästar MÖK den 23.10 med en konsert innehållandes Charlie Parkers jazzstandards och ett nyskrivet verk av Mikko Pellinen för jazz-piano och orkester, med jazzpianisten Joonas Haavisto som solist.

Allhelgonadagens konsert fredagen den 30.10 dirigeras av orkesterns mångårige samarbetspartner, rikssvenske dirigenten Johannes Gustavsson. Solist är då den nederländske pianisten Ronald Bräutigam.

MÖK och dirigenten Jan Söderblom planerar även att spela in en skiva med musik av den österrikiske, senare till Storbtritannien emigrerade kompositören Hans Gál (1890-1987). Solist under konserten är cellsitlegenden Raphael Wallfisch samt orkesterns alternerande konsertmästare Reijo Tunkkari. Publiken kan avjuta inspelningsrepertoaren under en konsert to den 1.10.

Senhöstens, dvs. november – december månads konserter, publiceras senare i höst. 
___

Orkesterns hemsidor har förnyats må den 10.8: www.kamariorkesteri.fi.

Biljettförsäljningen inleds onsdagen den 12.8 på www.netticket.fi. Säsongkort säljs inte alls denna höst, men publiken har möjlighet att köpa seriebiljetter för att kunna boka samma stol till samtliga konserter. Publiken ombeds att inför konsertbesöket bekanta sig med de förnyade förhållningsreglerna och säkerhetsföreskrifterna för att hindra spridningen av coronaviruset. Det är även lätt att boka om eller byta ut sin konsertbiljett mot ett presentkort; man får inte besöka konsertsalen om man är sjuk eller uppvisar symtom.

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Prenumerera på MÖK:s nyhetsbrev och få nyheter om konserter och ev. ändringar genast!