Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

21.10.2020

KPKO:n konsertissa pyhäinpäivän tunnelmointia Johannes Gustavssonin johdolla

KPKO:n konsertissa pyhäinpäivän tunnelmointia Johannes Gustavssonin johdolla

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin ensi perjantaina järjestettävän konsertin ohjelmassa soivat niin pyhäinpäivän henkeen sopiva musiikki, ruotsalaiset teokset kuin Mozart, solistina ensimmäistä kertaa Kokkolassa amerikkalainen huippupianisti Mackenzie Melemed.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) kapellimestariksi pe 30.10. saapuuparinvuoden tauon jälkeen orkesterin vanha yhteistyökumppani,ruotsalaiskapellimestari Johannes Gustavsson. Gustavsson toimi yhtenä orkesterin neljästä pääkapellimestarista vuosina 2009—2013. Ruotsalaisten kapellimestareiden parhaimmistoon kuuluva Gustavsson toimii Oulu Sinfonian ja Wermland Operanin ylikapellimestarina ja on johtanut yli 80 pohjoismaisen teoksen kantaesitykset.Kokkolan Snellman-salissa järjestettävä konsertti sisältää pyhäinpäivän tunnelmaan sopivaa musiikkia: luvassa on esimerkiksi Samuel Barberin (1910—1981) rakastettu Adagio jousille. Adagio on alun perin säveltäjän jousikvartetosta op. 11, ja kuuluu Barberin suosituimpiin teoksiin – se onkin soinut lukemattomissa elokuvissa. 

Johannes Gustavsson on liittänyt ohjelmistoon kotimaansa musiikkia. ”Ruotsin musiikin isältä”, Johan Helmich Romanilta (1694—1758) kuullaan barokkityyliä edustava Sinfonia e-molli, BeRi 22.

Orkesterille hyvin läheinen säveltäjä oli ruotsalainen Anders Eliasson (1947-2013), jonka musiikkia KPKO ja kapellimestari Juha Kangas ovat sekä kantaesittäneet että levyttäneet. Gustavssonin johdolla KPKO esittää nyt teoksen Desert Point vuodelta 1982. Teos kantaesitettiin Ruotsissa, mutta KPKO on mm. levyttänyt teoksen 90-luvulla. 

Wolfgang Amadeus Mozartin (1756-1791) monivivahteinen musiikki sisältää niin valoisuutta kuin melankoliaa. Mestarisäveltäjältä kuullaan sekä kepeä B-duuri-divertimento KV 137 että C-duuri-pianokonsertto KV 415. Solistiksi pianokonserttoon saapuu pianisti Mackenzie Melemed.

Nuori yhdysvaltalaispianisti Mackenzie Melemed voitti ensimmäisen palkinnon neljännessä kansainvälisessä Maj Lind -pianokilpailussa v. 2017. Soittotaitonsa lisäksi Melemed hurmasi suomalaisyleisön säteilevällä esiintyjäpersoonallisuudellaan. Suomessa tätä nykyä asuva Melemed on opiskellut arvostetussa Julliard-musiikkikorkeakoulussa New Yorkissa, ja on konsertoinut Valkoisesta talosta Vaasaan. Kokkolassa hän esiintyy nyt ensimmäistä kertaa.

Illan solistiin ja kapellimestariin voi tutustua lähemmin ennen konserttia järjestettävässä konsertti-introssa. Tällä kertaa livenä järjestettävässä introtilaisuudessa Kirsti Rasehorn haastattelee taiteilijoita Snellman-salin lavalta klo 18.30 alkaen.

KPKO seuraa tarkasti viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia koronapandemiaan liittyen. Yleisöä pyydetään ostamaan mahdollisuuksien mukaan lippunsa ennakkoon netin kautta (www.netticket.fi) ja pitämään 1-2 m turvaetäisyyttä toisiinsa konserttipaikan jokaisessa tilassa. Konserttisalissa yleisötuolit on aseteltu turvavälein. Muut konserttikäytännöt koronapandemian aikana, kuten voimassa olevat kasvomaskisuositukset, voi tarkistaa orkesterin kotisivuilta: https://kamariorkesteri.fi/usein-kysyttya/

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!