Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

13.04.2021

Kokkola-kvartetin uudistunut kokoonpano jatkaa konsertointia

Kokkola-kvartetin uudistunut kokoonpano jatkaa konsertointia

Kokkola-kvartetin uudistunut kokoonpano jatkaa konsertointia ja esittää monipuolisesta ohjelmistostaan suoratoistokonsertissa pe 16.4. musiikkia niin 1700-luvulta kuin viime vuosisadan vaihteesta. Luvassa on myös kvartetille ja KPKO:lle hyvin läheisen Pehr Henrik Nordgrenin musiikkia.

Kokkola-kvartetin soittajat - Reetta Kataja, viulu, Reijo Tunkkari, viulu, Hanna Pakkala, alttoviulu ja Lauri Pulakka, sello - ovat Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) muusikoita. Yhtyeen jäseniä yhdistää pitkä kokemus sekä yhteinen näkemys ja rakkaus kamarimusiikkia kohtaan. Tuleva konsertti on uudistetun kokoonpanon toinen yhteinen.

Kokkolan Snellman-salissa perjantaina 16.4. toteutettavaan konserttiin pystytään nykyisten rajoitusten mukaan ottamaan 20 henkeä yleisöön. Liput tulevat myyntiin tiistaina 13.4. klo 9.00 www.netticket.fi kautta. Konsertti esitetään myös jo tutuksi tulleena suoratoistona orkesterin YouTube-kanavan kautta. Konserttilähetykseen pääsee helpoiten www.kamariorkesteri.fi -sivujen kautta.  

Konsertti alkaa Joseph Haydnin (1732-1809) Jousikvartetolla op. 20/4 D-duuri vuodelta 1772, joka on loistava esimerkki säveltäjän kvartettotyylistä, jossa yhdistyvät henkevyys ja kansanomainen huumori, syvällinen pohdinta ja sujuvasti etenevä kerronta. 

Lyhyen tauon jälkeen vuorossa on KPKO:n ja Kokkola-kvartetin edesmenneen ’hovisäveltäjä’ Pehr Henrik Nordgrenin (1944-2008) Jousikvartetto nro 7. Nordgren sävelsi teoksen v. 1992 Keski-Pohjanmaan konservatorion tilauksesta ja omisti sen vaimolleen. Säveltäjä kertoi itse teoksestaan: ” Etsimällä voi siitä löytää tiettyjä viitteitä japanilaiseen perinteiseen musiikkiin. Tyylillisesti kvartetto ei poikkea aikaisemmista sävellyksistäni missään olennaisessa mielessä, paitsi että olen pyrkinyt yksinkertaistamaan ja selkeyttämään sanontaani.”

Konsertin päättää Maurice Ravelin (1875-1937) vivahteikas ja monisävyinen Jousikvartetto vuodelta 1903.

Mukavana uutisena ilmoitettakoon myös, että Charles Francois Gand- viulu, eli ”Papa Gand” on löytänyt tiensä takaisin Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin riveihin. KPKO:n vuorotteleva konserttimestari ja Kokkola-kvartetin viulisti Reetta Kataja on hiljattain saanut arvoviulun lainaksi kolmeksi vuodeksi. Viulu on rakennettu v. 1810 ja kuuluu Suomen Kulttuurirahaston soitinpankin kokoelmaan. Aikanaan soitin hankittiin Keski- ja Etelä-Pohjanmaan rahaston Maakunnalliset soittimet -hankkeessa, joka käynnistyi aikanaan keskipohjalaisesta aloitteesta.

”Hienoa että tämä laatusoitin saa kiertää alueen huippuammattilaisten käsissä ja sitä pääsee alueellamme suuri yleisö kuulemaan. Soitin kuuluu nykyään Suomen Kulttuurirahaston soitinpankkiin, mutta sen lainaajat kuitenkin valitaan täällä paikallisesti Etelä- ja Keski-Pohjanmaan rahastoissa”, asiamies Mika Virkkala kertoo.

”Papa Gand” -viulu on aiemmin soinut orkesterin riveissä mm. konserttimestari Reijo Tunkkarin ja 2. viulun äänenjohtaja Teija Pääkkösen käsissä.

Kvartetin jäsenet kertovat kuulumisiaan ennen suorastriimin alkua, klo 18.30 alkavassa konsertti-introssa, jossa heitä haastattelee Kirsti Rasehorn.

KPKO:n suoratoistokonsertin seuraaminen on toistaiseksi ilmaisia. Yleisöllä on mahdollisuus maksaa vapaaehtoinen striimimaksu, jonka voi ostaa www.netticket.fi kautta. Striimimaksun maksamalla voi tukea orkesterin toimintaa haluamallaan summalla.

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!