Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

16.11.2021

Kokkola-kvartetilta Sibeliusta sekä uutta ja vanhaa

Kokkola-kvartetilta Sibeliusta sekä uutta ja vanhaa

- Juho Kankaan uusi teos jousikvartetille saa kantaesityksensä

Kokkola-kvartetin konsertissa pe 19.11. kuullaan uutta ja vanhaa, kun luvassa on niin Juho Kankaan kantaesitys kuin Laura Maddalena Sirmenin musiikkia 1700-luvulta. Konsertin päänumerona kuullaan Sibeliuksen jousikvartetto Voces intimae.


Kokkola-kvartetti
on Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) muusikoista koostuva kvartetti.Sen nykyisen kokoonpanon - Reijo Tunkkari, viulu, Reetta Kataja, viulu, Hanna Pakkala, alttoviulu ja Lauri Pulakka, sello - jäseniä yhdistää pitkä kokemus sekä yhteinen näkemys ja rakkaus kamarimusiikkia kohtaan.

Snellman-salissa perjantaina 19.11. pidettävän konsertin avaa kokkolalaisyleisölle uusi säveltäjätuttavuus Laura Maddalena Sirmen. Alun perin venetsialaisessa orpokodissa varttunut Laura Maddalena Sirmen (1745-1818) osoittautui lahjakkaaksi soittajaksi, ja sai luvan käydä viulutunneilla myös orpokodin ulkopuolella. Hän avioitui myöhemmin, ja esiintyi viuluduona aviomiehensä kanssa sekä jatkoi omaa uraansa. Paitsi aikansa ylistetyin naispuolinen viulisti, Laura Maddalena Sirmen oli myös kiitetty ja menestynyt säveltäjä. Perjantain konsertissa hänen tuotannostaan kuullaan tiivis kaksiosainen Jousikvartetto nro 4 B-duuri.

Upouutta musiikkia on myös luvassa, kun kantaesityksensä saa kokkolalaislähtöisen säveltäjä Juho Kankaan (s.1976) uusi teos jousikvartetille.”Pizzicato e arco” on lyhyehkö kaksiosainen teos jousikvartetille. Nimensä mukaisesti ensimmäinen osa painottuu näppäillen (pizzicato) ja toinen osa jousella (arco) soitettuihin ääniin. Kankaan teosluetteloon kuuluu soitin- ja vokaalimusiikkia. Hänen sävellyksiään ovat esittäneet mm. Tempera-kvartetti, sopraano Mari Palo, sellisti Marko Ylönen, Tapiola Sinfonietta, Avanti, Turun Filharmoninen Orkesteri sekä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri.

Konsertin päättää kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen (1865-1857) ainoaksi jäänyt jousikvartetto, ”Voces intimae”, d-molli op. 56. Viisiosainen teos on vuodelta 1909 ja nämä Sibeliuksen kokemat ”sisäiset äänet” ovat jääneet arvoitukseksi. Ajallisesti jousikvarteton synty kuitenkin sijoittuu murrosvaiheeseen, johon kuului muutto Ainolaan, vakavaksi koettu sairastuminen, sekä entistä universaalimpaan sävelkieleen tähtäävän kolmannen sinfonian valmistuminen.

Illan aiheita avaa konsertti-introssa klo 18.15 alkaen orkesterin yleisötyöntekijä-tuottaja Aino Häli. Hälin vieraina ovat tällä kertaa säveltäjä Juho Kangas sekä Kokkola-kvartetin jäsenet.

Liput konserttiin ovat myynnissä www.netticket.fi kautta sekä ennakkomyynnissä Kokkolan Luckanissa. Konsertissa on käytössä puolet salin kapasiteetista. Koronaturvallisuus on edelleen huomioitu konserttikokemuksen joka vaiheessa: salin tuolit ovat väljästi asetettuina: käsihygieniasta kannustetaan huolehtiminaan ja kasvomaskin käyttöä painotetaan. Konsertin jälkeen salista poistutaan ohjatusti rivi kerrallaan. Lue lisää: https://kamariorkesteri.fi/usein-kysyttya/

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!