Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

23.03.2021

Kohti pääsiäistä Kamariorkesterin ja Juha Kankaan seurassa

Kohti pääsiäistä Kamariorkesterin ja Juha Kankaan seurassa

- Marko Ylönen solistina Vasksin Sellokonsertossa nro 2

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) valmistautuu pääsiäisen viettoon tunnelmallisella musiikilla; barokkiajan Englannin Purcell ja Händel soivat rinta rinnan Brucknerin monumentaalisen Adagion kanssa. Sellotaiteilija Marko Ylönen tulkitsee Vasksin 2. sellokonserton. Kokonaisuutta johtaa KPKO:n perustaja, kunniakapellimestari Juha Kangas.


Kokkolan Snellman-salissa perjantaina 26.3. toteutettavaan konserttiin pystytään nykyisten rajoitusten mukaan ottamaan 20 henkeä yleisöön. Liput tulevat myyntiin tiistaina 23.3. klo 9.00 www.netticket.fi kautta. Konsertti esitetään myös jo tutuksi tulleena suoratoistona orkesterin YouTube-kanavan kautta. Konserttilähetykseen pääsee helpoiten www.kamariorkesteri.fi -sivujen kautta.  

Kunniakapellimestari Juha Kankaan suunnittelema konserttiohjelma sisältää kaksi teosta barokkiajan Englannista; konsertti avataan Henry Purcellin (1659-1695) jousiorkesteriteoksella ’In nomine’ vuodelta 1680. Hieman myöhäisempi on Georg Friedrich Händelin (1685-1759) Concerto grosso op. 6/8 c-molli.  Myös Händel toimi Purcellin tavoin Englannissa, ja näiden molempien barokin ajan mestareiden musiikissa sulautuvat kokonaisen aikakauden tyylivirtaukset yhteen.

Wagneriaaniksi kutsutun Anton Brucknerin (1824-1895) tuotannosta orkesteri esittää Adagion, mikä on Brucknerin ainoaksi kamarimusiikkiteokseksi jääneestä Jousikvintetosta F-duuri. Adagio on muodoltaan yhtä monumentaalinen kuin säveltäjän sinfoniat, ja sointi-ilme on orkestraalinen.

Illan pääteoksena toimii Pēteris Vasksin (s. 1946) Konsertto sellolle ja jousiorkesterille nro 2, ”Presence”. Latvian kansainvälisesti tunnetuin säveltäjä Peteris Vasks sekä KPKO ja Juha Kangas ovat tehneet pitkään yhteistyötä. Meditatiivinen, Arvo Pärtin äänimaailmaa muistuttava musiikki sisältää myös filosofisen aspektin: Vasks on musiikissaan käsitellyt teemoina ihmisen suhdetta luontoon, elämän kauneutta ja miten ekologinen ja eettinen romahdus uhkaavat näitä perusarvoja.

Säveltäjä kertoo itse Sellokonsertostaan nro 2 ’Presence’ (suom. läsnäolo): ”Tässä kolmiosaisessa teoksessa kerron sellon avulla elämännäkemyksestäni. Tulet tähän maailmaan ihmisenä, otat ensiaskeleesi, ja niin elämäsi hiljalleen alkaa kehittyä. Ensimmäisessä osassa kuullaan myös avausteema, -hymni. Kontrastoivassa, nopeassa, toisessa osassa käsittelen myös kielteisiä ideoita, kuten aggression tunteita. Sarkastiset ja ironiset tutti-välikkeet ovat myös kuultavissa. Viimeinen sointu toisessa osassa kuulostaa huudolta. Tätä seuraa teoksen tärkein osa, hidas Adagio.”

Sellokonserton nro 2 tilasi ja kantaesitti sellisti Sol Gabetta vuonna 2012. Se kuullaan nyt ensimmäistä kertaa Kokkolassa, sellotaiteilija Marko Ylösen tulkitsemana.  Ylönen on uransa aikana toiminut lukuisissa rooleissa, solistina, soolosellistinä orkestereissa, kvartetin jäsenenä, kamarimuusikkona, taiteellisena johtajana sekä opettajana. Hän on myös menestynyt useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa. Ylönen on konsertoinut laajalti Euroopassa, USA:ssa, Kiinassa, Japanissa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa. Hän on levyttänyt suuren määrän keskeistä ja uudempaa sellokirjallisuutta.  Hän toimii tällä hetkellä kamarimusiikin professorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

Kapellimestari Kangas ja sellosolisti Ylönen kertovat kuulumisiaan ennen suorastriimin alkua, klo 18.30 alkavassa konsertti-introssa, jossa heitä haastattelee Kirsti Rasehorn. Konsertin väliajalla kotiyleisö pääsee kuulemaan haastattelun jatko-osan.

KPKO:n suoratoistokonsertin seuraaminen on toistaiseksi ilmaisia. Yleisöllä on mahdollisuus maksaa vapaaehtoinen striimimaksu, jonka voi ostaa www.netticket.fi kautta. Striimimaksun maksamalla voi tukea orkesterin toimintaa haluamallaan summalla.

 

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!