Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

23.01.2023

Keskieurooppalaisia tuulia saksalaiskapellimestari Clemens Schuldtin johdolla 27.1.

Keskieurooppalaisia tuulia saksalaiskapellimestari Clemens Schuldtin johdolla 27.1.

- Kalevi Ahon alttoviulukonserton tulkitsee kansainvälisesti arvostettu Nils Mönkemeyer

Tulevana perjantaina Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) saa vieraita Keski-Euroopasta saksalaisen kapellimestarin ja alttoviulusolistin muodossa. Myös konserttiohjelma sisältää tuulahduksia Keski-Euroopasta ja mukaan mahtuu myös suomalaista ja baltialaista musiikkia.

K-P:n Konservatorion salissa pidettävän konsertin kapellimestari Clemens Schuldt on yksi Saksan mielenkiintoisimmista nuorista kapellimestareista: häntä on kiitelty laajasti klassisen ja romanttisen saksalaisen repertuaarin innovatiivisista tulkinnoista. Münchenin kamariorkesterin kapellimestarina toiminut Schuldt on hiljattain nimetty Quebecin sinfoniaorkesterin ylikapellimestariksi, jona hän tulee toimimaan kaudesta 2023-24 alkaen. Kokkolassa hän vierailee ensimmäistä kertaa.

Solistiksi saapuu Schuldtin maamies, arvostettu alttoviulisti Nils Mönkemeyer. Paljon levyttänyt ja kansainvälisillä huippulavoilla aktiivisesti esiintyvä Mönkemeyer on myös arvostettu pedagogi ja toimii alttoviulun soiton professorina Münchenin musiikkikorkeakoulussa sekä vierailevana professorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

Kokkolassa Mönkemeyer esittää Kalevi Ahon (s. 1949) Konserton alttoviululle ja kamariorkesterille. Yksiosainen teos syntyi vuonna 2006 osana laajempaa, kokonaisen konsertin käsittävää teoskokonaisuutta, jonka Lapin kamariorkesteri esitti. Kokonaisuuden teoksia on kuitenkin mahdollista esittää myös erillisinä. Mönkemeyer esiintyy solistina myös Paul Hindemithin (1895—1963) teoksessa Trauermusik alttoviululle ja jousille. Hindemith sävelsi lyhyen neliosaisen teoksen Lontoossa v. 1936, kuningas Yrjö V:n kuolemaa seuranneena päivänä.

Franz Schreker (1878—1934) kuului 1900-luvun mielenkiintoisimpiin mutta nykyään lähes unohduksiin joutuneisiin säveltäjiin. Eteenkin oopperoistaan tunnettu säveltäjä joutui – Paul Hindemithin tavoin – pannaan juutalaistaustansa takia. Konsertissa kuullaan Schrekerin romanttissävyistä varhaistyyliä edustava Intermezzo jousille vuodelta 1900.

Uusi tuttavuus kokkolalaisyleisölle on nuoren polven liettualaissäveltäjä Justė Janulytė (s.1982). Konsertissa kuultava Janulytėn jousiorkesteriteos Apnea (2021) kantaesitettiin Clemens Schuldtin ja Münchenin kamariorkesterin toimesta Mozartfest Würzburgissa toissa vuonna. Otsikon sana "apnea" viittaa hengityskatkokseen ja Janulytėn teoksessa myös hengittämiseen ylipäätään. Teoksessa sulautuvat minimalistiset, sointiväriajattelua painottavat sekä elektronimusiikin mieleen tuovat elementit.

Keskieurooppalaista klassista traditiota edustavat konsertissa Carl Philipp Emanuel Bachin (1714—1788) Es-duuri-sinfonia, Wq. 179/1 ja Luigi Boccherinin (1743—1805) Sinfonia nro 6 d-molli, ‘La casa del Diavolo’.  

Konsertti-introssa klo 18.15 illan kapellimestaria ja solistia haastattelee orkesterin tuottaja-yleisötyöntekijä Ester Hyppönen. Yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä joko paikan päällä tai ennakkoon osoitteessa orch@kamariorkesteri.fi.


Tuulahdus Keski-Euroopasta
pe 27.1. klo 19, K-P:n konservatorion sali, Kokkola
Clemens Schuldt, kapellimestari

Nils Mönkemeyer, alttoviulu

---
kuva: Irène Zandel


Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!