Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

10.01.2023

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kevätkausi avataan italialaisviulisti Lorenza Borranin johdolla

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kevätkausi avataan italialaisviulisti Lorenza Borranin johdolla

- luvassa muun muassa Suomen ensiesitys sekä Schubertin klassikkokvartetto ”Tyttö ja kuolema” 

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) kevätkausi 2023 alkaa tunteikkaalla konserttiohjelmalla ja huippuluokan taiteilijavisiitillä, kun orkesterin vierailijaksi perjantaina 13.1. saapuu italialaisviulisti Lorenza Borrani. Keski-Pohjanmaan Konservatorion salissa pidettävässä konsertissa kuullaan niin Suomen ensiesitys, uudelleensovitettua renessanssimusiikkia kuin Schubertin kestosuosikki, jousikvartetto ’Tyttö ja kuolema’. Samalla ohjelmistolla vieraillaan seuraavana iltana Kajaanin Kaukametsän salissa.

Useiden nimekkäiden orkestereiden vierailevana konserttimestari-johtajana toiminut Lorenza Borrani nimettiin Euroopan kamariorkesterin konserttimestariksi 25-vuotiaana. Hän on tehnyt kiertueita Australian kamariorkesterin kanssa sekä toiminut Norjan kamariorkesterin ja Orchestra della Toscanan vierailevana taiteilijana. Viimeaikaisista orkesterinjohtotehtävistä mainittakoon uusintavierailu Ranskan radion orkesterissa sekä debyytit Camerata Bern ja Mozarteumorchester Salzburg  -orkestereiden kanssa. Borrani on myös aktiivinen kamarimuusikko ja on tehnyt yhteistyötä aikamme nimekkäimpien huippumuusikoiden kanssa. Borrani vieraili Kokkolassa ensi kertaa vuonna 2018.   

Perjantain konsertin aluksi kuullaan osia Borranin maamiehen, Bruno Madernan (1920–1973)  teoksesta Kaksi sarjaa Odhecatonista. Arvostettu muusikko, kapellimestari ja pedagogi kytkeytyi vankasti toisen maailmansodan jälkeiseen modernismiin, mutta oli kuitenkin kiinnostunut myös klassisesta ohjelmistosta ja eri aikakausien musiikista; oivana esimerkkinä tästä hänen kaksi Odhecaton-sarjaa (1950) pienelle orkesterille. Ne eivät ole Madernan alkuperäisteoksia vaan pieteetillä tehtyjä sovituksia nuotinpainaja Ottaviano Petruccin (1466-1539) julkaisemasta kokoelmasta Harmonie Musices Odhecaton.

Uutena säveltäjätuttavuutena Borrani tuo mukanaan norjalaisen Agnes Ida Pettersenin (s.1981) ja hänen jousiorkesteriteoksen  Gjenstand for samtale (2022, suom. Keskustelun kohde), joka siis saa Suomen ensiesityksensä KPKO:n ja Lorenza Borranin toimesta. Klassisen akustisen nykymusiikin lisäksi Pettersenin projekteihin lukeutuvat myös elektroninen musiikki, näyttämömusiikki sekä erityyppiset sovitukset. Monet norjalaiset ja kansainväliset kokoonpanot ja muusikot ovat tilanneet teoksia Petterseniltä.

Illan kruunaa Franz Schubertin (1797–1828) rakastetuimpiin teoksiin kuuluva jousikvartetto nro 14 d-molli, ’Tyttö ja kuolema’. Tunteikas ja kiihkeä, lied-perinteeseen nojaava kvartetto kuullaan Gustav Mahlerin jousiorkesterisovituksena.

Perjantain konsertti – kuten suuri osa KPKO:n tulevista konserteista – pidetään Keski-Pohjanmaan konservatorion salissa Snellman-salin pitkään odotetun remontin alkamisen myötä. KPKO:n kotisaleina palvelee tulevan 1,5 vuoden aikana paitsi Konservatorion sali myös kaupungin kirkot.  

Ennen perjantain konserttia yleisöllä on mahdollisuus tutustua Lorenza Borraniin ja konsertin ohjelmaan KPKO:n tuottaja-yleisötyöntekijä Ester Hyppösen vetämässä konsertti-introssa alkaen klo 18.15. Kahvila palvelee Konservatorion toisessa kerroksessa niin ennen konserttia kuin väliajalla. Yleisöä pyydetään huomioimaan, että kahvilassa maksuvälineenä käy pelkästään käteinen.

Borrani-konsertin liput ovat myynnissä www.netticket.fi kautta sekä Netticketin jälleenmyyntipisteissä, kuten kaupunginkirjastossa sijaitsevassa Luckanissa. Lippujen ennakkomyyntihinnat ovat 28/22,50 / 11 €, ovelta ostaessa hinnat ovat 30/25/12 €. Kajaanin vierailukonsertin lipunmyynnistä vastaa www.lippu.fi.

’Borrani’
pe 13.1.2023 klo 19.00 Keski-Pohjanmaan Konservatorion sali, Kokkola
(konsertti-intro klo 18.15)
’Borrani’ -vierailukonsertti
la 14.1.2023 klo 19.00 Kaukametsän sali, Kajaani

---

kuva: Piera Mungiguerra

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!