Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

23.01.2023

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin ja Malin Bromanin Helsingin vierailulla musiikkia Pjotr Tšaikovskista Sebastian Fagerlundiin

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin ja Malin Bromanin Helsingin vierailulla musiikkia Pjotr Tšaikovskista Sebastian Fagerlundiin

- Emma-ehdokkaat konsertoivat Temppeliaukion kirkossa lauantaina 4.2.

Kansainvälisesti arvostettu ja useasti palkittu Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) ja sen taiteellinen johtaja, viulisti Malin Broman vierailevat Helsingin Temppeliaukion kirkossa lauantaina 4.2. Luvassa on niin uutta musiikkia kuin vuosisadan takaisia jousiorkesteriteoksia.
Sama ohjelma esitetään iltaa aiemmin Kaustisen kamarimusiikkiviikolla, jolloin kantaesityksensä saa Sebastian Fagerlundin (s.1972) tilausteos Beneath. Fagerlund on lunastanut paikkansa sukupolvensa menestyneimpien eurooppalaisten säveltäjien joukossa ja hänen musiikkiaan ovat tilanneet ja esittäneet johtavat orkesterit, kapellimestarit ja muusikot ympäri maailmaa. Uuden teoksen nimi viittaa Fagerlundin omin sanoin ”hitaaseen, toistuvaan syvyydestä nousevaan sointukulkuun, joka toimii teoksen rakenteellisena selkärankana”.

Konsertissa kuullaan myös vuosisadan takaiset kuulaat jousiorkesteriteokset: konsertin avaa englantilaissyntyisen Rebecca Clarken (1886–1979) yksiosainen ja myöhäisromanttinen jousiorkesteriteos Poem (1926). Yhdysvaltoihin emigroituneen ammattimuusikon säveltäjänura oli aktiivisimmillaan sotien välisenä aikana; Poem jäi kuitenkin julkaisematta hänen elinaikanaan ja ilmestyi nuottina vasta 2004. Suomalaiselta säveltäjältä ja musiikinopettajalta, Ida Mobergilta (1859–1947) kuullaan keskeneräiseksi jääneestä oopperasta Asiens ljus (Aasian valo) jousiorkesterille kirjoitettu kehtolaulu Stillhet (tyyneys, levollisuus)

Nuoren polven säveltäjien musiikki pääsee niin ikään konsertissa esille Sauli Zinovjevin sekä Heidi Hassisen, Ossi Hiltusen, Touko Niemen ja Robert Ruoholan sävelin. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri kantaesitti Sauli Zinovjevin (1988–) jousiorkesteriteoksen Recharged Klaus Mäkelän johdolla Kokkolassa vuonna 2019. Hassisen, Hiltusen, Niemen ja Ruoholan reflektiot/välisoitot Pjotr Tšaikovskin (1840—1893)  rakastetun Serenadin (C-duuri, op. 48) osien väleissä juontavat juurensa Sibelius-Akatemian sävellysluokan ja KPKO:n vuonna 2020 toteuttamaan projektiin Tchaikovsky with a twist. Sävellyksen professori Veli-Matti Puumalan ohjauksessa syntynyt, yleisöltä erinomaisen vastaanoton saanut teoskokonaisuus kantaesitettiin syksyllä 2020 ja kuullaan nyt ensi kertaa Helsingissä.

Vuonna 1972 perustettu Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri kuuluu kansainvälisesti tunnetuimpiin suomalaisorkestereihin. Perustajansa, kapellimestari Juha Kankaan johdolla orkesteri loi kunnianhimoisen profiilin, jonka tavaramerkkejä ovat herkästi reagoiva, dynaaminen yhteissointi ja laaja ohjelmisto barokista tähän päivään. Useasti palkittua orkesteria on luotsannut vuosina 2013-2019 Sakari Oramo ja vuodesta 2019 ruotsalainen viulisti Malin Broman. Ruotsin radion sinfoniaorkesterin konserttimestarina toimiva Malin Broman on myös arvostettu kamarimuusikko, solisti ja pedagogi. Bromanin ja KPKO:n ensimmäinen yhteinen levytys Stockholm Diary (Alba) kisaa konserttia edeltävänä iltana pidettävässä Emma-gaalassa kategoriassa Vuoden klassinen albumi.   

Pimeydestä valoon -konsertin liput ovat myynnissä www.netticket.fi kautta. Lippuja saa myös ovelta tuntia ennen konserttia.


Pimeydestä valoon
- vierailukonsertti
la 4.2. klo 19, Temppeliaukion kirkko, Helsinki
Malin Broman, orkesterin johto
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
liput ennakkoon 28/22,50/11 €, www.netticket.fi
liput ovelta 30/25/12 €.

--
kuva: Ulla Nisonen

 

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!