Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

15.12.2020

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri ja Aili Järvelä konsertoivat Taidetestaajille Ylivieskassa

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri ja Aili Järvelä konsertoivat Taidetestaajille Ylivieskassa

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) joulukonsertti la 19.12. toteutetaan yleisörajoituksista johtuen suorastriiiminä, ilman yleisöä, Kokkolan Snellman-salilta. Kapellimestarina debytoi Kamus-kvartetista tuttu Jukka Untamala. Solistina esiintyy Suomen huippunimiin kuuluva sopraano Tuuli Lindeberg.

KPKO:n kapellimestariksi saapuu ensimmäistä kertaa viulutaiteilija, kapellimestari Jukka Untamala. Untamala on Suomen musiikkielämän moniottelijoita; hän on mm. Kamus-kvartetin alkuperäisjäsen ja yhdessä kvartetin jäsenten kanssa Meidän Festivaalin taiteellinen johtaja. Syksyllä 2020 hän aloitti Lohjan kaupunginorkesterin uutena taiteellisena johtajana. Untamala johtaa konsertin niin kapellimestarin kuin konserttimestarin paikalta. Solistina esiintyy Tuuli Lindeberg, joka on vakiinnuttanut asemansa maamme eturivin barokkiajan ja oman aikamme laulumusiikin esittäjänä. 

Lauantai-iltana 19.12. klo 19 Kokkolan Snellman-salista suorana lähetyksenä esitettävä konserttistriimi sisältää monipuolisen ohjelman. Konsertti avataan Felix Mendelssohnin (1809-1847) Jousisinfonialla nro 1. Kyseessä on sointuva ja kirkas nuoruudenteos.

Aikamme musiikkia edustaa Grammy-palkitun yhdysvaltalaissäveltäjä Aaron Jay Kernisin (s. 1960) Musica Celestis vuodelta 1991. Teoksen lähtökohtana on Kernisin mukaan ollut keskiaikainen ajatus enkeleistä laulamassa ikuista ylistystä Jumalalle.

KPKO:n joulukonserttien perinteiseksi numeroksi on muodostunut Arcangelo Corellin (1653-1713) Joulukonserton (Concerto grosson op. 6/8) esittäminen. Concertino-ryhmässä soittavat viulua Jukka Untamala ja KPKO:n Reetta Kataja sekä selloa Lauri Pulakka.

Tuuli Lindeberg tulkitsee puolestaan sekä barokin ajan musiikkia että suomalaisia, rakastettuja joululauluja. Antonio Vivaldin (1678-1741) motetti sopraanolle ja jousille, RV 630 ’Nulla in mundo pax sincera’ on varhainen, tyttöjen orpokodin Pia Ospedale della Pietálle kirjoitettu motetti. Sen korkea sopraano-osuus on varsin virtuoosinen ja samanaikaisesti täynnä tekstin yksityiskohtia huomioonottavaa sävelmaalailua.

Lindberg tulkitsee myös suomalaisia joululauluja; striimissä kuullaan Juhani Pohjanmiehen (1893-1959) Talvi-iltana, Selim Palmgrenin (1878-1851) Ja neityt pikku poijuttansa sekä Sibeliuksen Nu så kommer julen, op. 1/2 ja Det mörknar ute op. 1/3.

Kokkolan Snellman-salissa nauhoitettava konsertti on katsottavissa suorana lähetyksenä KPKO:n youtube-kanavan välityksellälauantaina 19.12. klo 19.00 alkaen. Videoon on linkki myös orkesterin kotisivuilla: www.kamariorkesteri.fi.  Konsertti lähetetään ainoastaan suorana, eikä jää jälkikäteen katsottavaksi. Striimi on ilmainen.

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!