Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

30.08.2022

Kamariorkesterin syyskausi avataan maailmankuulun sellisti Steven Isserlisin vierailulla pe 2.9.

Kamariorkesterin syyskausi avataan maailmankuulun sellisti Steven Isserlisin vierailulla pe 2.9.

50 vuotta täyttävän Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) merkkivuoden juhlinta jatkuu, kun syyskausi avataan huippuvierailulla; orkesterin vieraaksi saapuu nimittäin maailmankuulu sellisti Steven Isserlis. Konsertin johtaa itseoikeutetusti konserttimestarin paikalta orkesterin taiteellinen johtaja Malin Broman.

KPKO saa vieraakseen todellisen sellotaivaan legendan, englantilaissellisti Steven Isserlisin.  Hän luonut ainutlaatuisen monipuolisen uran niin huippuorkestereiden solistina kiertäen kuin lukuisilla mestarikursseilla opettaen.  Isserlis ja KPKO ovat tehneet yhteistyötä jo 1980-luvulta asti; orkesteri on esiintynyt Isserlisin kanssa mm. Lontoon maineikkaassa Wigmore Hallissa ja myös levyttänyt hänen kanssaan. Viimeksi Isserlis vieraili Kokkolassa vuonna 2009.Tällä kertaa,Snellman-salissa perjantaina 2.9., Isserlis tulkitsee sellokirjallisuuden helmen, Robert Schumannin (1810-1856) sellokonserton a-mollissa, op. 129.

Kokkolassa soi ensi kertaa yhdysvaltalaissäveltäjä Caroline Shaw’n (s. 1982) musiikki. Niin Pulitzer- kuin Grammy-palkittu Shaw on monipuolinen säveltäjä, joka toimii eri tehtävissä yli genrerajojen, yllättävimpänä meriittinä ehkä tuottajan rooli rap-artisti Kanye Westin levyllä. Myös säveltäjänä Shaw liikkuu tyylillisesti laajalla alalla. Konsertissa kuultava teos Entr’acte (”välisoitto”, 2011/2014) kuuluu hänen esitetyimpiin teoksiinsa, johon hän on ammentanut inspiraatiota niin Haydnin jousikvartetosta kuin barokin ajan tansseista.

KPKO on pitkään ollut tunnettu Mozart-soitostaan: Syyskauden avauskonserttia kehystää sopivasti Wolfgang Amadeus Mozartin (1756-1791) musiikki. Konsertin avaa Alkusoitto oopperasta Figaron häät ja konsertin sinetöi hänen samalta aikakaudeltaan oleva Sinfonia nro 38 D-duurissa, KV 504, lisänimeltään ”Prahalainen”.

Orkesteri on myös tehnyt pitkäjänteistä työtä pohjoismaisen jousiorkesterimusiikin mesenaattina; KPKO levytti 1990-luvun lopulla mm. Pohjoismaiden merkittävimpiin säveltäjiin kuuluvan Per Nørgårdin (s. 1932) koko jousiorkesterituotannon. Perjantain konsertissa yleisö saa nauttia unenomaisesta ja herkästä Pastoralesta. Teos perustuu Nørgårdin menestyksekkääseen tanskalaiselokuvaan Babette’s Feast (1988) säveltämään musiikkiin.

Syyskauden avauskonsertin johtaa itseoikeutetusti konserttimestarin paikalta orkesterin taiteellinen johtaja vuodesta 2019, ruotsalaisviulisti Malin Broman.

Yleisöllä on mahdollisuus tutustua lähemmin niin Malin Bromaniin kuin Steven Isserlis’iin klo 18.15 alkavassa konsertti-introssa. Heitä haastattelee Snellman-salin kahviossa KPKO:n uusi tuottaja-yleisötyöntekijä Ester Hyppönen. Kysymyksiä voi esittää joko paikan päällä tai etukäteen lähettämällä ne osoitteeseen orch@kamariorkesteri.fi.

Konserttiin järjestetään pitkästä aikaa linja-autokuljetus Kaustiselta. Linja-auto lähtee Pelimannitorilta klo 17.15, edestakaisen matkan hinta on 10 €. Matka järjestetään yhteistyössä Kaustisen kunnan ja musiikkilukion kanssa.

Syksyn kausikortti on juhlavuoden tarjouksen ansiota entistä edullisempi – 50 ensimmäistä asiakasta voivat lunastaa kausikortin 150 eurolla (kausikortti muuten 200 €, liput Kokkolan konsertteihin erikseen ostettuna yhteensä 259 €). Kausikortit ovat myynnissä 1.9. asti osoitteessa www.netticket.fi/kamariorkesteri. Myös yksittäiset konserttiliput kannattaa ostaa ennakkoon välttyäkseen jonottamiselta.    

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!