Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

27.05.2024

Kamariorkesterin syyskausi 2024 alkaa uudessa Musiikkikeskus Snellmanissa

Kamariorkesterin syyskausi 2024 alkaa uudessa Musiikkikeskus Snellmanissa

- Musiikkia Samuli Edelmannista Mahlerin 5. sinfoniaan

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin syyskausi avataan pitkään odotetussa Musiikkikeskus Snellmanissa – yleisöä hemmotellaan paitsi uusilla tiloilla myös monipuolisella musiikkikattauksella. Luvassa on konsertteja Arpasta ja Samuli Edelmannista Gustav Mahlerin 5. sinfoniaan ja P.H. Nordgren -kamarimusiikkilevyn julkaisukonserttiin.

Snellman-salin peruskorjaus ja laajennus ovat vihdoin valmiit. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) pääsee nyt siirtämään koko toimintansa musiikkikeskus Snellmaniin, johon on valmistunut myös orkesterin harjoitus- ja toimistotilat sekä uusi, pienimuotoisiin tilaisuuksiin erinomaisesti soveltuva Fordell-sali.

Juhlallisuudet alkavat jo 7.9. jolloin kokkolalaiset pääsevät tutustumaan uusiin tiloihin avoimien ovien päivässä. Fordell-sali vihitään silloin käyttöön ja koko talo soi. Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Kokkolan kaupungin kulttuuripalvelut tarjoaa myös iltakonsertin yleisölle, missä Kokkolan musiikkivientiä edistäneet yhtyeet yhdistävät voimansa yli genrerajojen Wentus Blues Band & friends -konsertissa. Lavalle kipuaa silloin myös KPKO:n muusikoita sekä Gamlakarleby Hornorkester. Lisätietoa viikonlopun ohjelmasta tulossa: www.musiikkikeskussnellman.fi.

KPKO tekee varaslähdön kauteen Aaro ’Arppa’ Airolan ja hänen yhtyeensä kanssa: torstaina 5.9. Snellman-salissa soivat Arpan suosituimmat hitit Mikko Pellisen sovituksina. Konsertti on osa Kokkolan Kinojuhlien ohjelmaa.  KPKO:n kausi avataan virallisesti orkesterin taiteellisen johtajan, Malin Bromanin johdolla la 14.9., jolloin ruotsalainen hovilaulaja Elin Rombo esittää muun muassa Mozartin aarioita ja orkesteri soittaa Mozartin suosikkiteoksiin lukeutuvan ”Jupiter-sinfonian”. KPKO vierailee Helsingin Ritarihuoneella Malin Bromanin johdolla 30.11.: viime vuosisadan vaihteen jousiorkesterimusiikin lisäksi konsertissa kuullaan Edith Södergranin runoja, jotka tulkitsee näyttelijä Stina Ekblad – sama konsertti esitetään Kokkolassa edeltävänä iltana.

Kausi sisältää musiikkia laidasta laitaan – suuren yleisön suosikki Samuli Edelmann saapuu vihdoin yhtyeensä kanssa KPKO:n solistiksi pe 22.11. mukanaan isänsä, Toni Edelmannin säveltämiä lauluja kulttimaineeseen nousseilta Vaiheet 1 ja 2 -levyiltä.

Myös kokoonpanot vaihtelevat duoista ja kvarteteista sinfoniaorkesteriin:Muun muassa
Kokkola-kvartetti
muistaa KPKO:n nimikkosäveltäjä Pehr Henrik Nordgrenia kamarimusiikkikonsertilla 8.11., mikä myös toimii levynjulkaisutilaisuutena. Gustav Mahlerin 5. sinfonia kajahtaa puolestaan suuren sinfoniaorkesterin voimin 10.-11.10. niin Oulussa kuin Kokkolassa Johannes Gustavssonin johdolla yhteistyössä Oulu Sinfonian kanssa.

Kauden muita kapellimestarivieraita ovat muun muassa KPKO:n pitkäaikainen yhteistyökumppani Tomas Djupsjöbacka (27.9., myös sellosolisti), Kokkolalaisyleisön viime vuonna hurmannut Clemens Schuldt (1.11.), debyyttinsä KPKO:n edessä tekevät Maria Itkonen (6.12.) ja Ruut Kiiski (12.-13.12.) sekä Kokkolan oma poika Janne Nisonen (20.12.).

Solisteina esiintyvät muun muassa aikamme huippuviulisteihin lukeutuva Elina Vähälä (1.11.), KPKO:n konserttimestari Reetta Kataja (6.12.), kansainvälinen tenoritähti Tuomas Katajala (6.12.) ja Kokkolalaisille tuttu oboisti Maria Ojamaa (12.-13.12.).

Aikamme musiikki soi monessa konsertissa: ystäväyhdistys Klangin orkesterille tilaama teos, Matilda Seppälän Beauty Cravings, saa kantaesityksensä 27.9. Syksyn aikana soi mm. myös hiljattain edesmenneiden suomalaissäveltäjien, Jaakko Kuusiston ja Kaija Saariahon teokset.

Kausi sisältää tuttuun tapaan myös barokin ajan musiikkia (mm. pyhäinpäivän aatto 1.11.), wieniläisklassisia helmiä, kuten Mozartin Jupiter-sinfonia (14.9.) ja romantiikan jousiklassikkoja mm. Dvořákin Serenadin muodossa (27.9.). Itsenäisyyspäivän konsertin (6.12.) ohjelmistossa on itseoikeutetusti suomalaista musiikkia Sibeliuksen Finlandia-hymnistä Oskar Merikannon ja Toivo Kuulan lauluihin.

Työ nuorten parissa näkyy ja kuuluu syksyn aikana: Lasten ja nuorten Loistavaa! -kulttuuriviikon puitteissa toteutetaan kaksikielinen lastenkonsertti Lintu Sininen/Fågel Blå (13.11), jonka musiikin on säveltänyt Jonne Valtonen. Konsertissa esiintyy KPKO, sellisti Jussi Makkonen, pianisti Nazig Azezian ja näyttelijä Simon Häger. Konsertti on ilmainen ja sen tarjoaa Kokkolan kaupungin kulttuuripalvelut.  Konserttiproduktio kiertää myös Pietarsaaren ja Uusikaarlepyyn kouluissa. KPKO esiintyy syksyn aikana myös alueemme suomen- ja ruotsinkielisille kahdeksasluokkalaisille Taidetestaajat-konserteilla, johtajanaan nuori kapellimestarilupaus Aku Sorensen.

Kaupungin omaa uutta sukupolvea kuullaan Mäntykankaan musiikkiluokkien kuoron esiintyessä KPKO:n perinteisessä joulukonsertissa pe 20.12. Orkesteri tuo joulumieltä yleisölle myös Osuuskauppa KPO:n jouluisten asiakasomistajakonserttien kautta, tällä kertaa konsertit toteutetaan Uusikaarlepyyssä ja Lohtajalla (lisätietoa KPO:n kanavien kautta).

Syksyn kausikortit sekä konserttiliput KPKO & Arppa – ja Samuli Edelmannin Vaiheet -konserttiin tulevat myyntiin 10.6. Syksyn muiden konserttien erilliset liput tulevat myyntiin 5.8. KPKO:n lipunmyyntikanavana toimii tuttuun tapaan www.netticket.fi.

 

---
kuva: Clas-Olav Slotte

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!