Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

12.02.2024

Kamariorkesterin ja Talviharmonikan monivuotinen yhteistyö poiki levyn

Kamariorkesterin ja Talviharmonikan monivuotinen yhteistyö poiki levyn

- Finnish Accordion Concertos sisältää kolmen tilausteoksen ensilevytykset

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) ja Kokkolan Talviharmonikka ovat tehneet yhteistyötä lähes parikymmentä vuotta. KPKO on paitsi vieraillut Talviharmonikka-festivaalilla konsertein, myös tilannut vuosien varrella kahdeksan uutta harmonikkakonserttoa suomalaisilta säveltäjiltä yhdessä Talviharmonikan kanssa. Niistä kolme uusinta on nyt levytetty Tomas Djupsjöbackan johdolla.

Viime keväänä äänitetty Finnish Accordion Concertos (Alba ABCD 477) sisältää kolmen suomalaissäveltäjän teokset harmonikalle: levyn avaa ikäpolvensa nouseviin nimiin lukeutuvan Minna Leinosen (s. 1977) säveltämä Vyöry (2021), jonka esittää KPKO:n solistina harmonikkataiteilija ja -pedagogi Antti Leinonen. Teos kantaesitettiin samaisin voimin vuonna 2022 ja säveltäjä kertoo, että sävellysprosessin aikana ”maailmanlaajuiset muutokset vyöryivät läpi yhteiskunnan”, ja teoksessa on kuultavissa ”kiihtyviä purkauksia, valumia ja kulminaatioita”.

Kansainvälisesti arvostetuimpiin eläviin suomalaissäveltäjiin lukeutuvan Aulis Sallisen (s. 1935) Konsertto kahdelle harmonikalle, jousiorkesterille ja lyömäsoittajalle, op. 115 (2018–19) on syntynyt Kokkolan kaupungin kulttuuritoimenjohtaja Sampo Purontauksen, Kokkolan Talviharmonikan ja KPKO:n yhteistilauksesta. Alun perin yhdelle harmonikalle kaavaillussa teoksessa pääsee nyt kaksi solistia – nuoren polven taiteilijat Janne Valkeajoki ja Sonja Vertainen – vuoropuheluun. Säveltäjä halusi ankkuroida teoksen keskipohjalaiseen maisemaan ja käyttää konserton toisessa osassa kokkolalaista pelimannisävelmää. Teos kantaesitettiin v. 2020.

Levyn kolmas teos on säveltäjän, harmonikkavirtuoosin ja Sibelius-Akatemian lehtori Veli Kujalan (s. 1976) harmonikkakonsertto Shape-Shifter, jonka solistina taituroi Petteri Waris. Harmonikka toimii konsertossa ”sointivärikameleonttina”; sulautumaan pyrkivästä harmonikasta kasvaa erilaisten muodonmuutosten kautta teoksen ekstrovertti virtuoosisolisti. Kantaesityksensä teos sai vuonna 2019.

 Levyn kapellimestarina toimii Tomas Djupsjöbacka. Kansainvälisesti myös sellistinä ja kamarimuusikkona ansioitunut Djupsjöbacka on johtanut lähes kaikkia Suomen johtavia orkestereita ja toimii tällä hetkellä Vaasan kaupunginorkesterin ylikapellimestarina. Djupsjöbacka on tehnyt yhteistyötä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa monesti. Kokkolan Talviharmonikka -viikolla häntä on kuultu vuonna 2019, mm. Kujalan Shape-Shifter -konserton kantaesityksen kapellimestarina.

Finnish Accordion Concertos julkaistaan ma 12.2.2024 levy-yhtiö Alban toimesta. Levyä voi ostaa niin levy-yhtiön kuin KPKO:n nettisivuilta. Levy tulee myös suoratoistopalvelu Spotifyihin kuunneltavaksi. Levyn kansikuvan on ottanut kokkolalainen valokuvaaja Hannu Moilanen.

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!