Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

10.08.2021

Kamariorkesterille suitsutusta kotimaan kesäkiertueilta

Kamariorkesterille suitsutusta kotimaan kesäkiertueilta

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterilla (KPKO) on ollut tiivis kesä ja useampi festivaalivierailu kotimaassa. Vierailut Sysmän Suvisoitossa, Korsholman Musiikkijuhlilla ja Uudenkaupungin Crusell-viikolla keräsivät suosiota niin arvostelijoiden kuin yleisön keskuudessa.

Orkesterin taiteellisen johtajan, viulisti-liideri Malin Bromanin johdolla KPKO vieraili Korsholman Musiikkijuhlilla ke 28.7. festivaalin avajaiskonsertissa. Ilkka-Pohjalaisen arvostelija Katariina Korkman kirjoittaa: ”Lataus oli voimakkuudeltaan sellaista, että olisin uskonut, jos joku olisi väittänyt, ettei huomenna maailmassa ole enää musiikkia ja soitto. Eikä yleisön suosionosoituksistakaan aikonut tulla loppua.”

Ohjelma, joka sisälsi niin Korsholman Musiikkijuhlien teemasäveltäjä Mats Larsson Gothen vuonna 2011 KPKO:lle säveltämän teoksen Lied von der Erde kuin Sally Beamishin ja Benjamin Brittenin musiikkia, sai kiitosta.  ”Soitosta löytyi ryhdikkyyttä sävykkyyttä, liikuttavuutta, voimaannuttavuutta, taidokkuutta, tasapainoisuutta”, jatkaa Korkman.  Astor Piazzollan Buenos Airesin neljää vuodenaikaa -teoksessa solisteina toimivat Broman ja kansainvälisesti arvostettu, mm. Düsseldorfissa toimiva kontrabasisti Rick Stotijn. ”Molemmat solistit soittivat väkevästi, mutta tällaista kontrabassoa en ole aiemmin kuullut jossa ääni soi näin rikkaasti ja hivelevän täyteläisesti”, kirjoittaa Korkman. ”Konsertin ilo ja riemu muistuttivat, mikä upea kulttuuriyksikkö Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri onkaan”. 

Myös Rondo Classic:in Santeri Kaipiainen oli samoilla linjoilla: ”[Rick Stotijn’n] kontrabasso soi kauttaaltaan tarkassa vireessä ja upean laulavasti – kosketus, aksentointi sekä erikoistekniikat olivat hunajaista kuultavaa. Broman ei omalta osaltaan jäänyt myöskään varjoon, vaan heitti kehiin kipakat tangofraseeraukset ricochet-glissandoja myöten.”  Kaipiainen jatkaa: ”Ohjelmakaari sai erinomaisen synteesinsä Brittenin variaatioissa, jonka uusklassisessa, mutta pilke silmäkulmassa mutkittelevassa sävelkielessä kuului niin energia, traditio, draama, myhäily kuin lyyrinen kauneus.”

Broman ja KPKO jatkoivat matkaa Uudenkaupungin Crusell-viikolle, jossa esiintyivät Uudenkaupungin Rauhan juhlakonsertissa pe 30.7., solistinaan romanialais-saksalainen kontratenori Valer Sabadus. Yleisö Uudenkaupungin uudessa kirkossa osoitti suosiotaan seisaaltaan konsertin päätteeksi. Konsertti lähetettiin myös Yle radio 1:n kautta, ja on kuunneltavissa myös Areenasta (https://areena.yle.fi/audio/1-50845223).  KPKO toimi säestävänä orkesterina myös Crusell-klarinettikilpailun finaalissa la 31.7. Jaakko Kuusiston johdolla. Kilpailun solistit esittivät Crusellin Klarinettikonserton 1,2 tai 3 sekä Matilda Seppälän uuden tilausteoksen. Kilpailun voitti lopulta Jonathan Leibovici. Myös tämä konsertti oli kuunneltavissa Yle radio 1:n ja Yle Areenan kautta (https://areena.yle.fi/audio/1-50845160).  

Myös kesän festivaalivierailut aloittanut konsertti Sysmän Suvisoitossa 10.7. kapellimestari Jaakko Kuusiston johdolla oli onnistunut. Ohjelmistossa oli niin Arvo Pärtin kuin Piotr Tšaikovskin musiikkia. Solistina Jaakko Kuusiston Sellokonsertossa op. 38 toimi sellotaiteilija Jan-Erik Gustafsson. KPKO:n oli tarkoitus vierailla Turun Musiikkijuhlien avajaiskonserttina toimivassa Vasks-gaalassa Turun konserttitalolla la 7.8. kapellimestari Klaus Mäkelän johdolla. Varsinais-Suomen pahentuneesta tautitilanteesta johtuen Turun Musiikkijuhlat jouduttiin perua toistamiseen.

KPKO:n syyskausi julkaistaan lähipäivinä www.kamariorkesteri.fi -sivuilla ja kauden liput tulevat myös myyntiin www.netticket.fi kautta. Syyskausi toteutetaan viranomaisten turvallisuusohjeita tarkasti noudattaen.

 

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!