Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

19.08.2022

Kamariorkesterille erinomaiset arviot juhlavuoden levyjulkaisuista

Kamariorkesterille erinomaiset arviot juhlavuoden levyjulkaisuista

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) tänä vuonna ilmestyneet levyt ovat saaneet kiitosta niin maailmalla kuin kotikonnuilla. Alkuvuodesta ilmestynyt Stockholm Diary kerää suitsutusta ulkomaita myöten. Kesällä ilmestynyt, Wiljami Niittykosken tuotantoa sisältävä levy on lisäksi ollut suuri myyntimenestys.

Levy-yhtiö Alban tammikuussa 2022 julkaisema Stockholm Diary (ABCD-467) on KPKO:n ja Malin Bromanin ensimmäinen yhteinen levy. Levyn nimi tulee Esa-Pekka Salosen (s.1958) Stockholm Diary (2004) -jousiorkesteriteoksesta, josta kyseinen levytys on ensimmäinen.

Kansainvälinen media on huomioinut levyä runsain kehuin. Arvostetun musiikkilehti Gramophonen Andrew Mellor luonnehtii levyä kiehtovaksi ja kauniiksi: "All the composers included on this intriguing and beautiful album hail from cool climes but lived (or spent significant time) in Los Angeles."

Ruotsin radion P2-kanavan Musikrevyn -ohjelmassa - jossa Ruotsin klassisen musiikkimaailman asiantuntijat arvioivat levyjä – levy sai täydet viisi tähteä ja näin ollen se kilpailee Ruotsin radion vuoden levy-tittelistä. Levytystä kehutaan vuolaasti: "Panelen hyllar Mellersta Österbottens kammarorkester och Malin Broman som spelar Salonen, Schönberg, Stravinsky och Beamish så att tiden upphör. "

Myös kotimaiset kriitikot ovat luonnehtineet levyä seuraavasti: ”Maineikas Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri ja sen taiteellinen johtaja Malin Broman pääsevät loistamaan hengästyttävän hienolla Stockholm Diary -kiekolla. Kunnianhimoinen trippi pitää otteessaan alusta loppuun”, kirjoittaa Juha Seitz Ilkka-Pohjalaisesta.

Musiikkilehti Rondon Harri Kuusisaari jatkaa suitsutusta: "Jousitekstuuri saa yhä uusia värejä intohimoisesta melodiasta pizzicato-sateeseen ja viuhuviin kuvioihin, ja kamariorkesteri intoutuu suoranaiseen räppäämiseen sille tutulla pelimannienergialla."
Helsingin sanomat kirjoittaa: "Sooloteoksissa - Sally Beamishin Glanz ja Esa-Pekka Salosen Lachen verlernt - Broman todistaa kykynsä luoda voimakasta läsnäolon tuntua."

Juhlavuoden kunniaksi Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on julkaissut myös toisen levyn, jolla orkesteri huomioi niin juuriaan kuin kaustislaisen säveltäjä, runoilija ja pelimanni Wiljami Niittykosken (1895-1985) elämäntyötä. ”Niittykoski – Kansansäveltäjä” (Alba, ABCD 468) syntyi yleisön pyynnöstä ja sisältää uusia jousiorkesterisovituksia Niittykosken kappaleista. Sovituksista vastaavat Timo Alakotila, Iikka Kotaja, Kreeta-Maria Kentala sekä Lauri Pulakka.

"Kokonaisuus ei kuitenkaan nojaa sovituksiin vaan Niittykosken omaan, vilpittömään sävelkieleen, jonka tunneilmaisu sellaisenaan on tarkkaa ja sävykästä. Salonkylän jouhiorkesterin hengen tavoittaa myös Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, jonka hienostelemattomassa salonkiorkesterityylissä häivähtelee kaustislaista punttausta ja sitkasta jousenkäyttöä", luonnehtii Kare Eskola Yle:n Uudet levyt -ohjelmassa. 

”Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin eläytyvä, sävykäs ja tyyliä kunnioittava soitto tekee pienestä suurta, ja sen kautta aukenee henkilökohtaisen tuntuinen suhde musiikin tekijään”, kirjoittaa puolestaan Rondo-lehden Harri Kuusisaari.

Niittykoski-levy on ollut myös yleisön mieleen – fyysinen levy on nimittäin myynyt paremmin kuin mikään muu KPKO:n levyistä vuosiin.
- ”Cd-levyjen myynti yleisesti on ollut haastavaa jos useamman vuoden ajan, koska kuulijat ovat siirtyneet suoratoistopalveluiden asiakkaaksi. Niittykoski-levyn myynti on yllättänyt meidät iloisesti ja ensimmäisen kuukauden aikana jouduimme jo tilata Alba-levy-yhtiöltä levyjä lisää tänne Kokkolaan”, kertoo KPKO:n intendentti Marjukka Puutio.

Levyt ovat ostettavissa Kamariorkesterin verkkokaupasta, www.netticket.fi/kamariorkesteri sekä Snellman-salin konserttien väliajalla. KPKO viettää vuonna 2022 50-vuotisjuhlavuottaan. Orkesteri on juhlavuonnaan julkaissut levyjen lisäksi myös 50-vuotishistoriikin, Juurevan soinnin mestarit (toim. Anni Saari). Kirjan voi ostaa samaisesta, ylläolevasta verkkokaupasta. 

Syyskausi avataan pe 2.9. orkesterin taiteellisen johtajan Malin Bromanin liidaamalla konsertilla, solistina esiintyy maailmankuulu englantilainen sellisti Steven Isserlis. Syyskauden kausikortit sekä yksittäiset konserttiliput ovat myynnissä www.netticket.fi/kamariorkesteri kautta. Kausikorttia on nyt saatavissa juhlavuoden erikoishintaan 150 € / kpl.

 

 

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!