Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

07.09.2021

Kamariorkesteri esittää Wiljami Niittykosken musiikkia Kaustisella pe 10.9.

Kamariorkesteri esittää Wiljami Niittykosken musiikkia Kaustisella pe 10.9.

- uudet jousiorkesterisovitukset säveltäjä-pelimannin tuotannosta levylle

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) vierailee Kaustisella tulevana perjantaina esittäen musiikkia säveltäjä-pelimanni Wiljami Niittykosken tuotannosta. Samat jousiorkesterisovitukset levytetään sitä seuraavalla viikolla.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on pitkän uransa aikana vaalinut keskipohjalaista pelimanniperintöä. Orkesterin perustajan, kapellimestari Juha Kankaan ja monen hänen oppilaansa – sittemmin orkesterin muusikoiden – pelimannitausta on kuulunut orkesterin ohjelmistossa alkuvuosista asti.  

Kun Kamariorkesteri on tunnettu kansanmusiikkitaustastaan, sai puolestaan säveltäjä ja pelimanni Wiljami Niittykoski (1895-1985) varhaiset musiikkielämyksensä Salonkylän jouhikvartetin soitosta 1900-luvun alussa. Kvartetin ohjelmistossa oli alusta pitäen klassikkoja, jo ensiesiintymisessään se soitti Wagneria ja Schubertia. 1930-luvulla Salonkylässä toimi pieni orkesteri, ohjelmistossaan mm. Niittykosken omia sävellyksiä.

Yleisön pyynnöstä orkesteri on ottanut asiakseen levyttää ”Salonkylän Sibeliuksen”, eli Wiljami Niittykosken tuotantoa. Ohjelmistossa on eri sovittajien tulkintoja Niittykosken nerokkaista sävelmistä, mukana niitä kaikkein rakastetuimpia ja jotain aivan ennenkuulumatonta. Sovittajina ovat toimineet Timo Alakotila, Kreeta-Maria Kentala, Iikka Kotaja ja Lauri Pulakka

Ennen varsinaista levytysviikkoa KPKO esittää saman ohjelmiston Kaustisella. Perjantaina 10.9. soitto soi ensin Kaustisen musiikkilukion opiskelijoille, ja klo 18 on vuorossa kaikille avoin matinea Kaustisen Kansantaiteenkeskuksessa. Kahvila on auki ja itse konserttiin on vapaa pääsy. Konsertin juontaa Kamariorkesterin yleisötyöntekijä-tuottaja Aino Häli. Konsertti kestää reilun tunnin.

Tämän artikkelin avulla voi tutustua tarkemmin aiheeseen. Artikkelin on kirjoittanut KPKO:n ohjelmistokoordinaattori ja 1. soolosellisti, Lauri Pulakka.

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!