Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

10.08.2021

Kamariorkesteri avaa syyskautensa toiveena voida tarjota live-konsertteja yleisölleen

Kamariorkesteri avaa syyskautensa toiveena voida tarjota live-konsertteja yleisölleen

- Syyskausi 2021 tarjoaa klassikoita ja kantaesityksiä sekä Beethoven-konserttisarjan paluun

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) on muun kulttuurikentän tavoin elänyt poikkeuksellista aikaa viimeiset puolitoista vuotta. Syksyn 2021 tavoitteena on pystyä tarjoamaan elävää musiikkia konserttisalissa, turvallisesti niin yleisön kuin esiintyjien kannalta. Tutuksi tullut verkkolähetys jatkuu osassa konserteista.

Syyskausi pitää sisällään isompiakin orkesteriteoksia; Syyskauden avauskonsertti (3.9.) tarjoaa peräti kaksi Franz Schubertin sinfoniaa, Sinfonia nro 1 D-duuri sekä Sinfonia nro 3 D-duuri. KPKO:n ja Bromanin on tarkoitus esittää Schubertin kaikki sinfoniat lähivuosina. 

Kokkolan Orkesteria kuullaan pe 24.9. kapellimestari Johannes Gustavssonin johtamassa konsertissa, jossa kuullaan mm. Felix Mendelssohnin ”Italialainen sinfonia” nro 4 A, op. 90. Pitkään odotettu Beethoven-sarja saa jatkoa 3.12. jolloin Beethoven 8 -konsertti ja siten 8. sinfonia on vuorossa orkesterin perustajan, kunniakapellimestari Juha Kankaan johdolla.

Orkesterin taiteellinen johtaja, viulisti-liidaaja Malin Broman vierailee syksyn mittaan kahdesti Kokkolassa, pe 3.9. ja la 13.11. Muita kapellimestareita kauden aikana ovat mm. Sibelius-Akatemian kapellimestariluokan vierailulla viime vuonna kokkolalaisyleisölle tutuksi tullut Aku Sorensen (16.10.) ja mm. BBC Concert Orchestran vieraileva kapellimestari sekä RUSK-kamarimusiikkifestivaalin taiteellinen johtaja Anna-Maria Helsing (27.11.). Monipuolinen kapellimestari Jaakko Kuusisto saapuu puolestaan johtamaan KPKO:n perinteisen Joulukonsertin 18.12. 

KPKO:n monivuotinen yhteistyökumppani, kapellimestari-viulisti Jan Söderblom saapuu johtamaan konsertin 28.10. Uutena tuttavuutena on arvostettu pianisti Alexander Melnikov, joka johtaa pianon ja cembalon äärestä konsertin 7.10. Kansainvälisesti arvostettu tenori Topi Lehtipuu johtaa Pyhäinpäivän aaton konsertin 5.11., jossa kuullaan Kokkolassa pitkän tauon jälkeen Giovanni Battista Pergolesin (1710-1736) Stabat Mater.

Kamariorkesteri tarjoaa tapansa mukaisesti myös uutta musiikkia niin kantaesitysten kuin uusien sävellystuttavuuksien muodossa. Kokkola-kvartetti kantaesittää Juho Kankaan (s. 1976) uuden teoksen jousikvartetille 16. marraskuuta. Jarkko Hartikaisen (s. 1981) uusi teos jousiorkesterille saa kantaesityksensä 28.10. Ko. konsertissa kuullaan myös ruotsalaissäveltäjä Britta Byströmin (s. 1977) hiljattain kantaesitetty teos Im Freien sekä ns. uudelleen löydettyjä teoksia; luvassa on myös mm. suomalaissäveltäjä Ida Mobergin (1859-1947) musiikkia. Nousussa olevan yhdysvaltalaisen nykysäveltäjä Missy Mazzolin (s. 1980) kontrabassokonsertto saa Suomen ensiesityksensä Kokkolassa 3.9.

Solistipuolella on luvassa yleisölle niin uusia tuttavuuksia kuin ennestään tuttuja esiintyjiä. Tunteikkaassa In memoriam -konsertissa 13.11. KPKO:n solistina esiintyy ensimmäistä kertaa brittiläinen sopraano Ruby Hughes. Pyhäinpäivän aaton konsertissa 5.11. solisteina esiintyvät valtakunnallisissa laulukilpailuissa mainetta niittäneet laulajat, kokkolalaislähtöinen sopraano Johanna Isokoski sekä mezzosopraano Erica Back. 3.9.KPKO:n solistina esiintyyBerliinissä tätä nykyä vaikuttava, kokkolalaislähtöinen kontrabasisti Pauli Pappinen. Helsingin kaupunginorkesterin soolohuilisti, irlantilais-saksalainen Niamh McKenna esiintyy solistina 24.9.ja Eija Kankaanranta toimii puolestaan solistina PH Nordgrenin Kantelekonsertossa nro 2 pe 3.12. KPKO:n 2. soolosellisti Janne Virkkala esittää joulukuussa yhdessä pianisti Joel Papinojan kanssa mm. Beethovenin sello-pianosonaatteja, jolloin myös Beethoven ja sello -kamarimusiikkisarja saatetaan päätökseen (11.12.).

Sopraano Mari Palo on tänä vuonna saanut kunnian koota ohjelman kauden viihdepainotteisempaan konserttiin; ”Mari Palon seurassa” -konsertissa la 16.10. Palo ja KPKO esittävät Aku Sorensenin johdolla Palon suosikkimusiikkia niin klassisen musiikin kuin musikaali- ja viihdemusiikin saralta. Maamme suosikkibaritoneihin lukeutuva Aarne Pelkonen esiintyy puolestaan KPKO:n kanssa niin Osuuskauppa KPO:n asiakasomistajakonserteissa 9.-10.12. Maalahden ja Perhon kirkoissa kuin joulukonsertissa 18.12 Kokkolassa.

KPKO jatkaa vierailuja myös muualla maakunnassa ja ympäri Suomea; Niittykoski-matineassa 10.9. Kaustisen Kansantaiteenkeskuksessa KPKO esittää myöhemmin syksyllä levytettävää ohjelmistoa kaustislaiselta pelimanni-säveltäjä Viljami Niittykoskelta (1895-1985).

KPKO:n muusikoista koostuva kvartetti osallistuu viime vuonna Kokkolassa osana Dance All Year Long -projektia esitetyn ’Moments from K’ -teoksen kiertue-esitykseen. Ralf Nyqvistin musiikista ja Mia Malviniemen koreografiasta koostuva teos esitetään 28.9.-1.10. niin Vaasassa, Seinäjoella kuin Pietarsaaressa.

Myös koko orkesteri vierailee Pietarsaaren Schaumansalissa 4.9. (joht. Malin Broman) sekä 27.11. (RUSK -kamarimusiikkifestivaali). Vierailuja tehdään myös Ylivieskan Kulttuurikeskus Akustiikkaan 8.10. sekä Kauniaisten musiikkijuhlille 29.10.

KPKO:n sydäntä lähellä oleva yleisötyö jatkuu tautitilanteen niin salliessa, ja uusia toteutumismuotoja kehitellään jatkuvasti, jotta musiikki tavoittaisi myös ne, jotka syystä tai toisesta eivät pääse konserttisaleihin. Myös konsertti-introja on tarkoitus toteuttaa konserttien yhteydessä. Konserttikohtaiset tiedot ja mahdolliset muutokset on syytä tarkistaa orkesterin kotisivuilta www.kamariorkesteri.fi tai some-kanavilta.

KPKO:n Snellman-salissa järjestettäviin konsertteihin myydään tänä syksynä pelkästään numeroimattomia paikkoja. Paikat ovat viime kauden mukaan asetettu turvavälein. Liput ovat nyt myynnissä www.netticket.fi kautta.

Mikäli tautitilanne pahenee ja konsertteja ei voida toteuttaa live-yleisölle, siirtyvät konsertit jälleen verkkoon. Hybridikonserteiksi, eli sekä verkko- että live-konserteiksi, ovat tässä vaiheessa suunniteltu seuraavat konsertit; Syyskauden avauskonsertti pe 3.9., Mari Palon seurassa la 16.10. sekä In memoriam la 16.11. Näiden verkkokonserttien seuraaminen tulee olemaan maksullista.

Beethoven 8 -konsertti (pe 3.12.) on siirtynyt keväältä 2020, jolloin konsertti jouduttiin perua muutaman päivän varoitusajalla. Mikäli Syksyn 2021 Beethoven 8 -konserttiin haluaa käyttää keväällä 2020 ostettua lippua, asiakkaita pyydetään vaihtamaan vanhat lippunsa hyvissä ajoin uusiin, joko Netticketin myyntipisteiden tai KPKO:n toimiston kautta.

 

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!