Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

21.10.2020

Jukka Perko tuo Charlie Parkerin tutuksi tekemät jazzklassikot KPKO:n konserttiin 23.10.

Jukka Perko tuo Charlie Parkerin tutuksi tekemät jazzklassikot KPKO:n konserttiin 23.10.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri jatkaa konsertointia pe 23.10., tällä kertaa jazzahtelevin sävelin: orkesterin vieraaksi saapuu saksofonistivelho Jukka Perko ja solistina upouudessa teoksessa toimii kokkolalaislähtöinen jazzpianisti Joonas Haavisto. Lähes loppuunmyyty konsertti striimataan myös suorana. 

Yhden kaikkien aikojen suurimman jazzmuusikon, alttosaksofonisti Charlie ”Bird” Parkerin (1920—1955) syntymästä tulee vuonna 2020 kuluneeksi 100 vuotta. Perjantain 23.10. konsertti Kokkolan Snellman-salissa, ’Perko, Pellinen, Parker’ juhlistaa Charlie Parkeria ja hänen perintöään, kun Jukka Perko ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) esittävät Parkerin tutuksi tekemiä jazzin ikivihreitä kamariorkesterille ja jazzyhtyeelle räätälöidyissä sovituksissa. 

Jukka Perko – jota on verrattu nuoreen Charlie Parkeriin - aloitti uransa mm. keikkailemalla Parkerin aikalaisen ja kollegan, Dizzie Gillespien orkesterissa.Loistavan soittotekniikkansa siivittämänä ja yhdistelemällä suomalaiskansallisia ominaispiirteitä jazzin perinteeseen Perko on kasvanut yhdeksi sukupolvensa tärkeimmiksi saksofonisteiksi. Perko on tunnettu lukuisista menestyneistä yhtyeistään. Omien yhtyeidensä lisäksi hän on sinfoniaorkestereiden ja big bandien vakituinen solistivieras, ja onkin vieraillut KPKO:n solistina useamman kerran.

Paitsi Parkerin jazzklassikkoja orkesteri tarjoaa myös muuta iltaan sopivaa musiikkia: konsertin avaa islantilaissäveltäjä Jón Leifsin (1899—1968) jousille säveltämä Hughreysting (”Lohdutus”) op. 66 vuodelta 1968. Säveltäjän pyrkimyksensä on yleisesti ollut yhdistää kansallista musiikkiperintöä klassiseen musiikkiin ja kuvailla musiikillaan islantilaisen luonnon erityispiirteitä.

Konsertti sisältää myös kantaesityksen: Mikko Pellinen (s.1983) on monipuolinen säveltäjä, sovittaja ja muusikko. Sibelius-Akatemiasta valmistunut Pellinen, pääaineenaan jazzsävellys, on säveltänyt musiikkia orkestereille ja pienyhtyeille, näytelmämusiikkia sekä musiikkia lyhytelokuviin ja monitaiteellisiin produktioihin. Pellinen on toiminut Keski-Pohjanmaan konservatorion pop/jazz -musiikin lehtorina vuodesta 2012 alkaen ja on keikkaillut laajasti mm. Aili Ikosen ja Herd-jazztrion kanssa. Pellinen esiintyy myös tässä konsertissa paitsi säveltäjänä myös muusikon roolissa basson takaa.  

Kantaesitettävässä teoksessa ’Borderlines’, konsertto jazz-pianolle ja orkesterille (2019-2020) seikkaillaan rajapinnoilla; tutkaillaan sävelletyn ja tässä hetkessä improvisoidun välistä kiehtovaa suhdetta. Taiteen edistämiskeskus on tukenut teoksen sävellystyötä.

Kolmiosaisen teoksen solistina esiintyy Kokkolasta maailmalle pongahtanut jazzpianisti Joonas Haavisto. Haavisto on yksi kiinnostavimmista nuorista muusikoista pohjoismaisen jazzin kentällä. Haavisto valittiin maailmankuuluun Steinway Artist -taiteilijakantaan toukokuussa 2017 ja hänet on palkittu useissa kansainvälisissä musiikkikilpailuissa. Haavisto on muusikkouransa aikana soittanut useissa merkittävissä jazzyhtyeissä. Joonas Haavisto trion kanssa hän on tehnyt viisi levytystä sekä esiintynyt lukuisilla festivaaleilla ja jazzklubeilla ympäri Eurooppaa sekä Japanissa. Haavisto on opettanut vanhassa opinahjossaan, Sibelius-Akatemian jazzosastolla, vuodesta 2009. Hänelle myönnettiin Taiteen edistämiskeskuksen taiteilija-apuraha vuodelle 2020.  

Haavisto soittaa Pellisen tavoin konsertin Parker-osuudessa jazz-kokoonpanossa. Rumpuja soittaa Ville Pynssi.

KPKO seuraa tarkasti viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia koronapandemiaan liittyen. Yleisöä pyydetään ostamaan mahdollisuuksien mukaan lippunsa ennakkoon netin kautta (www.netticket.fi) ja pitämään 1-2 m turvaetäisyyttä toisiinsa konserttipaikan jokaisessa tilassa. Konserttisalissa yleisötuolit on aseteltu turvavälein. Muut konserttikäytännöt koronapandemian aikana voi tarkistaa orkesterin uudistuneilta kotisivuilta: https://kamariorkesteri.fi/usein-kysyttya/

Jotta kaikki kiinnostuneet myös näinä poikkeuksellisina aikoina voivat nauttia musiikkielämyksistä KPKO lähettää perjantain konsertin suorastriiminä orkesterin youtube-kanavan kautta. Linkin löytää mm. orkesterin kotisivuilta: www.kamariorkesteri.fi.

Konsertti-intro näytetään salin valkokankaalta etukäteen tallennettuna klo 18.30 alkaen. Silloin illan taiteilijoita Jukka Perkoa, Joonas Haavistoa ja Mikko Pellistä haastattelee Kirsti Rasehorn. Intro näytetään myös striimin yhteydessä, ennen varsinaista konserttistriimiä, klo 18.30. 

Jazzahtelevista sävelistä voi nauttia Kokkolassa viikonlopun verran, lisätiedot: www.elivejazz.fi.

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!