Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

07.12.2021

Janne Virkkala ja Joel Papinoja päättävät KPKO:n Beethoven ja sello -kamarimusiikkisarjan la 11.12.

Janne Virkkala ja Joel Papinoja päättävät KPKO:n Beethoven ja sello -kamarimusiikkisarjan la 11.12.

- koronapassi käyttöön KPKO:n loppuvuoden konsertteihin

Ennen koronapandemian alkua Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) juhli Beethovenin 250 -vuotisjuhlia niin sinfonioiden konserttisarjalla kuin kamarimusiikkisarjalla. Nyt KPKO:n sellistien ”Beethoven ja sello” -kamarimusiikkisarja saatetaan päätökseen Janne Virkkalan ja pianisti Joel Papinojan konsertilla. KPKO:n loppuvuoden konserteissa on koronapassi käytössä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi uudet kokoontumisrajoitukset 6.12.2021 – 5.1.2022.  Kielto koskee sisätiloissa järjestettäviä yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia. Koronapassilla sisäänpääsy kuitenkin mahdollistetaan tilaisuuksiin isommillekin määrille. Koronapassia voidaan edellyttää 16 vuotta täyttäneiltä henkilöiltä. Näin ollen KPKO:n loppuvuoden kaikissa konserteissa on koronapassi käytössä. Koronapassin QR-koodi tarkistetaan konserttipaikalle tultaessa joko mobiilinäytöltä tai tulosteelta.

Kamarimusiikkisarjan päättävä ”Beethoven ja sello III” on siirretty peräti kahdesti. Lauantaina 11.12. Kokkolan Snellman-salilla orkesterin 2. soolosellisti Janne Virkkala pääsee vihdoin konsertoimaan pianisti Joel Papinojan kanssa.

Konsertti alkaa säveltäjämestari Ludwig van Beethovenin (1770-1827) Seitsemällä muunnelmalla teemasta ”Bei Männern, Welche Liebe fühlen” Mozartin oopperasta Taikahuilu. Variaatiot ovat säveltäjän kunnianosoitus Mozartille, jonka oopperoihin Beethoven sävelsi useamman muunnelmateoksen. Konsertin päättävä Beethovenin Sonaatti sellolle ja pianolle A-duuri, op. 69 valmistui v. 1808 ja se edustaa säveltäjän keskivaiheen teoksia. Säveltäjähän loi sellosonaateillaan aivan uuden teoslajin, jossa sello ja piano ovat tasavertaisia kumppaneita. KPKO:n sellistien sarjassa on tämän konsertin myötä kuultu kaikki viisi Beethovenin sellosonaattia.

Beethovenin musiikin lisäksi konsertissa kuullaan kaksi kansanmusiikkivaikutteista teosta. Robert Schumannilta (1810-1856) Virkkala ja Papinoja esittävät viehättävän miniatyyrisarjan Fünf Stücke im Volkston (viisi kappaletta kansanomaiseen tyyliin) vuodelta 1849. Tšekkiläiseltä Bohuslav Martinůlta kuullaan Variaatioita slovakialaisesta teemasta sellolle ja pianolle. Teos on vuodelta 1959 ja kuuluu Martinůn viimeisiin sävellyksiin

Kaustislainen sellisti Janne Virkkala on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta ja osallistunut lukuisille mestarikursseille Iso-Britanniassa, opettajinaan mm. Steven Isserlis ja Steven Doane. Hän on työskennellyt mm. Norrlandsoperanin soolosellistinä 1993-2009. Kotimaahan paluun jälkeen työpaikkoja ovat olleet Pietarsaaren Sinfonietta, Vaasan kaupunginorkesteri (soollosellisti) ja vuodesta 2015 KPKO:n 2. soolosellistinä.

Konsertin pianistina toimii valkealaislähtöinen Joel Papinoja. Hän on monipuolinen muusikko, joka viihtyy lavalla niin soolo- kuin lied- ja kamaripianistina. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta opettajanaan professori Erik T. Tawaststjerna.

Koronapassin käyttöönoton lisäksi konsertissa noudatetaan tutuksi tulleita turvatoimia ja kehotetaan yleisöä huolehtimaan käsihygieniastaan ja käyttämään kasvomaskia. Salin istumapaikat on asetettu väljästi, ja paikat ovat numeroimattomia. Konsertti sisältää lyhyen väliajan, jolloin yleisö voi jaloitella. Väliaikatarjoilua ei koronatilanteen takia ole tarjolla. Mahdolliset muutokset ilmoitetaan orkesterin kotisivuilla: www.kamariorkesteri.fi.  

Konserttiliput ovat myynnissä www.netticket.fi kautta sekä Kokkolan kaupunginkirjastossa sijatsevassa Luckanissa.

Lue lisää koronapassin käytöstä www.kamariorkesteri.fi ja www.kanta.fi.

 

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!