Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

29.09.2020

Jan Söderblom johdattaa KPKO:n yleisön Hans Gálin musiikin pariin

Jan Söderblom johdattaa KPKO:n yleisön Hans Gálin musiikin pariin

- Konserttiyleisö saa nauttia orkesterin levytysohjelmistosta torstai-iltana 1.10.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) levyttää viikolla 41 säveltäjä Hans Gálin musiikkia kapellimestari Jan Söderblomin johdolla. Yleisö pääsee nauttimaan levytysohjelmistosta torstaina 1.10., kun konsertti ”Hans Gálin seurassa” järjestetään Kokkolan Snellman-salilla.

Hans Gál (1890-1987) vietti varhaiset vuotensa Wienissä ja alkoi saada ensimmäisen maailmansodan jälkeen mainetta varsinkin oopperoillaan. Hän ehti toimia Mainzin konservatorion johtajana muutaman vuoden, ennen kuin Hitler nousi valtaan 1933. Juutalaistaustansa takia Gál joutui luopumaan virastaan. Vuonna 1938, Hitlerin liitettyä Itävallan Saksaan, Gál lähti maasta suuntanaan Yhdysvallat. Gál kuitenkin asettui Iso-Britanniaan ja siellä Edinburghiin, jossa hänestä tuli arvostettu jäsen brittiläisessä musiikkiyhteisössä. Yli 90 vuoden ikäiseksi elänyt Gál jatkoi aktiivisesti sävellystyötään uudessa kotimaassaan ja työskenteli myös musiikkitieteilijänä julkaisten useita kirjoja musiikista.

Säveltäjänä Gál oli vahvasti kytköksissä vankkaan keskieurooppalaiseen traditioon, ja hänen musiikissaan on kuultu yhteyksiä yhtä lailla Brahmsiin kuin Richard Straussiin. Gálin tuotantoon sisältyy neljän oopperan lisäksi paljon orkesterimusiikkia, mm. neljä sinfoniaa ja useita konserttoja, sekä kamari- ja vokaalimusiikkia.

Torstai-iltana orkesteri esittää ensi viikolla levytettävän ohjelmiston. Konsertin avausnumero, Serenadi jousiorkesterille op. 46, valmistui vuonna 1937, hiukan ennen kuin Gál joutui pakenemaan Wienistä natsismin jaloista Englantiin. Ahdistavat ajat eivät kuitenkaan kuulu sen musiikissa, pikemminkin Gál tuntuu siinä etsineen henkistä vapautusta ympäröivästä todellisuudesta.

Illan solistinen teos, Concertino viululle ja jousille op. 52 on valmistunut 1939, aikana jolloin Gál asui Lontoossa ja oli siirtymässä Edinburghiin. Kaksiosainen teos on romanttissävyinen ja uusbarokkinen, ja sen solistina esiintyy orkesterin vuorotteleva konserttimestari, Reijo Tunkkari.

Musiikkia jousiorkesterille op. 73 on valmistunut Gálin Edinburghin-kaudella 1957. Se heijastaa hyvin hänen traditioon sitoutuneita lähtökohtia sekä ilmaisun että muodon tasolla.

Konsertin ja levytyksen johtaa kapellimestari Jan Söderblom. Söderblomilla on takanaan monivuotinen yhteistyö KPKO:n kanssa. Uransa viulistina aloittanut Söderblom on toiminut Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana ja vuosina 2012–2016 Pori Sinfoniettan ylikapellimestarina. Hän on toiminut Helsingin kaupunginorkesterin ensimmäisenä konserttimestarina vuodesta 2014 lähtien.

KPKO seuraa tarkasti viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia koronapandemiaan liittyen. Yleisöä pyydetään ostamaan mahdollisuuksien mukaan lippunsa ennakkoon netin kautta (www.netticket.fi) ja pitämään 1-2 m turvaetäisyyttä toisiinsa konserttipaikan jokaisessa tilassa. Konserttisalissa yleisötuolit on aseteltu turvavälein. Muut konserttikäytännöt koronapandemian aikana voi tarkistaa orkesterin uudistuneilta kotisivuilta: https://kamariorkesteri.fi/usein-kysyttya/

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!