Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

30.11.2022

Itsenäisyyspäivän suurproduktio Kullervo kuullaan Kampushallilla

Itsenäisyyspäivän suurproduktio Kullervo kuullaan Kampushallilla

- Polyteknikkojen Kuoroa, tähtisolisteja ja suurta orkesteria johtaa Sakari Oramo

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin
ja Oulu Sinfonian yhteisproduktio Kullervo kuullaan itsenäisyyspäivänä 6.12. Kokkolan Kampushallilla ja kahtena seuraavana päivänä Oulun Madetojan salissa. Jean Sibeliuksen sävelrunon tulkitsee todellinen Dream Team: BBC Symphony Orchestran ylikapellimestari Sakari Oramo sekä Kullervo-sinfoniaa useasti maailmalla laulaneet baritoni Ville Rusanen, mezzosopraano Tuija Knihtilä sekä Polyteknikkojen Kuoro.

Pitkään suunniteltu yhteistyö Oulu Sinfonian kanssa mahdollistaa kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen (1865-1957) Kullervo-sinfonian op. 7 esittämisen ensimmäistä kertaa Kokkolassa. Teoksessa tärkeässä kertojan osassa on maamme merkittävimpiin mieskuoroihin lukeutuva Polyteknikkojen kuoro. Kuoro on tehnyt yhteistyötä niin suomalaisten kuin kansainvälisten orkestereiden kanssa – ja etenkin Kullervoa kuoro on viime vuosina esittänyt aktiivisesti. Kuoron valmennuksesta on vastannut sen johtaja Saara Aittakumpu, joka kertookin, että kuoro laulaa Kullervon aina ulkoa.

Kuoroa sekä KPKO:n ja Oulu Sinfonian muusikoista koostuvaa sinfoniaorkesteria saapuu johtamaan kapellimestari, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon professori Sakari Oramo. Oramo kuuluu maailman kysytyimpiin ja arvostetuimpiin kapellimestareihin. BBC:n sinfoniaorkesterin kapellimestari a Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin kunniakapellimestari on myös toiminut RSO:n ylikapellimestarina sekä KPKO:n taiteellisena johtajana. Solisteina teoksessa esiintyvät Ville Rusanen, baritoni ja Tuija Knihtilä, mezzosopraano, molemmat ansioituneita niin kotimaisilla kuin kansainvälisilläkin konsertti- ja oopperalavoilla.

Sibelius aloitti Kalevalan Kullervo-tarinaan perustuvan sinfoniansa  säveltämisen Wienin matkallaan vuonna 1891 ja jatkoi sitä koti-Suomessa. Hän oli jo tuolloin salaisesti kihloissa Aino Järnefeltin kanssa, joka lähetti Wieniin Kalevala-eepoksen alun perin ruotsinkieliselle Jannelle luettavaksi. Rohkeasti keskieurooppalaisista tyyleistä poikkeava, väkevä ja rosoinen, yli tunnin mittainen sinfoninen runo mieskuoroineen ja kaksine solisteineen hätkähdytti kuulijansa, eivätkä kriitikotkaan olleet vakuuttuneita. Sibelius kielsi myöhemmin Kullervon esittämisen, mutta sittemmin ei ole kiellosta välitetty – varsinkin 1990-luvulta lähtien sen esittäminen on ollut kovassa nousussa niin Suomessa kuin ulkomailla.

Kokkolan esitys järjestetään yhteistyössä Kokkolan kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa.

Konserttiliput voi ostaa ennakkoon osoitteessa www.netticket.fi.

Kullervo
- itsenäisyyspäivän konsertti
ti 6.12. klo 15, Kampushalli, Kokkola
sekä ke 7.12. ja to 8.12. klo 19.00 Oulun Madetojan sali


Sakari Oramo, kapellimestari
Ville Rusanen, baritoni, Tuija Knihtilä, mezzosopraano
Polyteknikkojen kuoro (valm. Saara Aittakumpu)
Oulu Sinfonia & Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

--
kuva: Polyteknikkojen kuoro ja taiteellinen johtaja Saara Aittakumpu, credits: Mikko Reinikainen

 

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!