Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

08.03.2022

Huippusellisti Andreas Brantelid Kamariorkesterin vieraana perjantaina 11.3.

Huippusellisti Andreas Brantelid Kamariorkesterin vieraana perjantaina 11.3.

- Veli-Matti Puumalan tilausteoksen kantaesitys soi Johannes Gustavssonin johdolla

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) saa perjantaina 11.3. vieraakseen sellotaiteilija Andreas Brantelidin, joka esittää sellokirjallisuuden helmiä romantiikan ajalta. Ruotsalaiskapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kuullaan myös maailman ensiesitys, kun Veli-Matti Puumalan tilausteos kantaesitetään. Puolet konsertin lipputuotoista ohjataan Ukrainan lapsille Unicefin kautta.

Koronan aiheuttamien yleisörajoitteiden helpotettua Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria pääsee kuulemaan Snellman-salin konserteissa. Perjantain konsertissa Kamariorkesteria johtaa orkesterin monivuotinen yhteistyökumppani, ruotsalaiskapellimestari Johannes Gustavsson, jota voidaan pitää pohjoismaisen nykymusiikin tuntijana; onhan hänen käsissään soinut yli 80:n pohjoismaisen teoksen kantaesitykset.  Gustavssonin johdolla soi myös illan kantaesitys, kun ensiesityksensä saa Veli-Matti Puumalan (s. 1965) uusi teos.  Antiphonies, alaotsikoltaan Apostrophe II, on tilattu Kamariorkesterin 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Sävellyksen professorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa toimiva, kaustislaislähtöinen Puumala kuuluu maamme eturivin säveltäjiin.

Puumala on poiminut elementtejä teokseensa Siionin kanteleen lauluista ja virsistä, teoksen toisena materiaalina on kuudestatoista soinnusta koostuva sointusarja. Puumala kertoo itse uudesta teoksestaan seuraavaa: ”Teos on kirjoitettu korona-aikana ja sen sävyyn on epäilemättä vaikuttanut myös oman isäni menehtyminen sekä pitkäaikaisen opettajani Paavo Heinisen sairaus ja kuolema./…/ Toivon, että tämä uusi teokseni voisi tuoda lohtua ihmisten elämään näinä synkkinä aikoina. Kuka olisi vielä hetki sitten uskonut, että Euroopassa soditaan 2020-luvulla.”

Konsertin solistiksi saapuva, ruotsalais-tanskalainen Andreas Brantelid nousi kansainväliseen tietoisuuteen voitettuaan Eurovision nuorten muusikoiden kilpailun vuonna 2006 sekä kansainvälisen Paulon sellokilpailun vuonna 2007. Hän on nykyään yksi kysytyimpiä pohjoismaisia artisteja, ja vierailee jälleen Kokkolassa viiden vuoden tauon jälkeen. Perjantai-iltana Brantelid tulkitsee Max Bruchin (1838-1920) sydäntä riipaisevan teoksen Kol Nidrei op. 47. Teos on kahdelle heprealaiselle teemalle rakentuva vapaa fantasia. Tätä seuraa Pjotr Tšaikovskin (1840-1893) selloklassikko Rokokoo-muunnelmat, op. 33. Sekä Bruchin että Tšaikovskin teokset kuullaan versioina sellolle ja jousiorkesterille.

Pohjoismaisella jousilyriikalla on aina ollut tärkeä asema KPKO:n ohjelmistossa - perjantain konsertti avataankin Edvard Griegin (1843-1907) Kahdella melodialla, op. 53 (Norsk sekä Det forste mode). Konsertin päättävä, Béla Bartókin Divertimento on 1900-luvun suurista jousiorkesteriteoksista se, joka on useimmin soinut koti- ja kansainvälisillä lavoilla KPKO:n konserteissa.

Ennen konserttia yleisö voi tutustua illan kapellimestariin, solistiin sekä säveltäjä Puumalaan klo 18.15 alkavassa konsertti-introssa. Intron juontaa orkesterin yleisötyöntekijä Aino Häli ja kysymyksiä voi lähettää ennakkoon osoitteeseen orch@kamariorkesteri.fi. Snellman-salin kahvio palvelee yleisöä pitkästä aikaa myös väliajalla.

Kamariorkesteri lahjoittaa puolet konsertin lipputuloista Ukrainan lasten hyväksi Unicefin kautta. Liput ovat myynnissä sekä www.netticket.fi kautta että Kokkolan kaupunginkirjaston Luckanissa.


 

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!