Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

23.11.2020

Englantilaista ja amerikkalaista musiikkia Malin Bromanin johdolla

Englantilaista ja amerikkalaista musiikkia Malin Bromanin johdolla

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) taiteellinen johtaja, viulutaiteilija Malin Broman saapuu pidemmän tauon jälkeen taas Kokkolaan johtamaan orkesteriaan konserttimestarin paikalta. Solistina toimii RSO:n sooloklarinetisti Christoffer Sundqvist ja konsertin ohjelmasta voi nauttia paitsi konserttisalissa paikan päällä myös kotoa suorastriimin välityksellä.

Syksystä 2019 KPKO:n taiteellisena johtajana toiminut ruotsalaisviulisti Malin Broman on monipuolinen muusikko; hän työskentelee tällä hetkellä Ruotsin radion sinfoniaorkesterin 1. konserttimestarina. Broman tunnetaan aktiivisena ja innovatiivisena kamarimuusikkona sekä kansainvälisesti kysyttynä vierailevana konserttimestarina ja johtaja-viulistina. Tässä roolissa hän on vieraillut useissa kansainvälisesti nimekkäissä orkestereissa, joihin lukeutuvat London Symphony Orchestra, Chamber Orchestra of Europe ja Mahler Chamber Orchestra.

Perjantaina 27.11. Kokkolan Snellman-salissa kuullaan Bromanin kokoama ohjelma, joka sisältää englantilaista ja amerikkalaista musiikkia.

Konsertin avaa englantilaissyntyisen, nykyisin Skotlannissa asuva Sally Beamishin (s. 1956) Opus California vuodelta 1999. Alun perin jousikvartettona sävelletty teos kuullaan perjantaina jousiorkesterin soittamana. Beethovenin c-molli-jousikvarteton op. 18/4 inspiroimana Beamish sävelsi oman kvartettonsa Brodsky-kvartetin tilauksesta. Teos on myös saanut vaikutteita yhdysvaltalaisesta 1900-luvun musiikista.

Yhdysvaltoihin siirrytään Aaron Coplandin (1900–1990) sävelin. Coplandin musiikissa voi kuulla niin jazz-vaikutteita kuin 12-säveltekniikkaa. Tyypillistä Coplandin musiikin muotorakenteelle on jatkuva vaihtelu korostetun tanssillisten ja motoristen jaksojen sekä hitaiden, mietteliäiden jaksojen välillä.
Konsertto klarinetille ja jousiorkesterille sekä harpulle ja pianolle on vuodelta 1948.

Solistina Coplandin teoksessa esiintyy Radion Sinfoniaorkesterin sooloklarinetisti Christoffer Sundqvist. Naapurikaupunki Pietarsaaren kasvatti voitti jaetun ensipalkinnon Crusell-klarinettikilpailussa vuonna 2002 ja on soittanut niin suomalaisten kuin ulkomaalaisten orkestereiden solistina. Hän on myös aktiivinen kamarimuusikko ja vakituinen vieras eurooppalaisilla kamarimusiikkifestivaaleilla. Sundqvist tekee tiivistä yhteistyötä säveltäjä Sebastian Fagerlundin kanssa – hän on kantaesittänyt Fagerlundin teoksia sekä perusti yhdessä Fagerlundin kanssa vuonna 2013 Rusk-kamarimusiikkifestivaalin Pietarsaareen.

Konsertin päättää Benjamin Brittenin (1913–1976) klassikoksi noussut Muunnelmia Frank Bridgen teemasta, op. 10. Englannin tärkeimpiin 1900-luvun säveltäjiin lukeutuva Britten aloitti säveltämisen varhain, ja Bridge-variaatiot on kunnianosoitus Brittenin sävellysopettajalle, Frank Bridgelle. Teemana vuonna 1948 sävelletyissä muunnelmissa toimii Bridgen ”kolme idylliä jousikvartetille”.

Jotta kaikki voisivat nauttia musiikista myös näinä aikoina KPKO lähettää konsertin ilmaisena suorastriiminä youtube-kanavansa kautta. Konserttistriimiin pääsee myös orkesterin kotisivujen kautta: www.kamariorkesteri.fi

Sundqvistiin ja Bromaniin voi tutustua lähemmin ennen konserttia klo 18.30 konserttisalin valkokankaalta esitettävässä konsertti-introssa. Etukäteen nauhoitetussa introtilaisuudessa Kirsti Rasehorn haastattelee illan taiteilijoita. Intro näytetään myös konserttistriimin yhteydessä.

KPKO seuraa tarkasti viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia koronapandemiaan liittyen. Yleisöä pyydetään ostamaan mahdollisuuksien mukaan lippunsa ennakkoon netin kautta (www.netticket.fi) ja pitämään 1-2 m turvaetäisyyttä toisiinsa konserttipaikan jokaisessa tilassa. Konserttisalissa yleisötuolit on aseteltu turvavälein. Muut konserttikäytännöt koronapandemian aikana, kuten voimassa olevat kasvomaskisuositukset, voi tarkistaa orkesterin kotisivuilta: https://kamariorkesteri.fi/usein-kysyttya/

 

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!