Mellersta Österbottens Kammarorkester
Öppna menyn
Mellersta Österbottens Kammarorkester

10.11.2020

Engelsk och amerikansk musik under ledning av Malin Broman

Engelsk och amerikansk musik under ledning av Malin Broman

Mellersta Österbottens Kammarorkesters (MÖK) konstnärliga ledare, violinisten Malin Broman återvänder för att efter en längre paus leda sin orkester från konsertmästarplats. Solist är RSO:s soloklarinettist Christoffer Sundqvist och konsertprogrammet kan avnjutas både på plats och via direktstream.   

Den svenska violinisten Malin Broman, som sedan hösten 2019 fungerat som MÖK:s konstnärliga ledare, är en mångsidig musiker. Hon fungerar som Sveriges Radios Symfoniorkesters 1. konsertmästare och är känd som en aktiv och innovativ kammarmusiker. Hon är även internationellt efterfrågad som gästande konsertmästare och violinist-dirigent. I denna roll har hon lett måna internationellt ansedda orkestrar som t.ex. London Symphony Orchestra, Chamber Orchestra of Europe och Mahler Chamber Orchestra.

Fredagen den 27.11 i Snellmanssalen, Karleby, bjuder MÖK på ett program - sammansatt av Broman - med engelsk och amerikansk musik.

Konserten inleds med Opus California från år 1999 av den engelskfödda kompositören Sally Beamish (f. 1956), nuförtiden verksam i Skottland. Verket, som ursprungligen är tonsatt för stråkkvartett, framförs under fredagen av stråkorkester. Beamish komponerade kvartetten inspirerad av Beethovens c-moll-stråkkvartett op. 18/4 och på beställning av Brodsky-kvartetten. Verket har även fått inspiration från amerikansk 1900-talsmusik.

Vi förflyttar oss till USA med hjälp av Aaron Coplands (1900–1990) toner. I Coplands musik återfinns både jazzinfluenser och tolvtonsteknik. Typiskt för formuppbyggnaden i hans verk är en ständig växling mellan betonat dansanta och motoriska avsnitt och långsamma, kontemplativa avsnitt. Konsert för klarinett och stråkorkester samt harpa och piano är från år 1948.  

Solist i Coplands verk är Radions Symfoniorkesters soloklarinettist Christoffer Sundqvist. Sundqvist, hemma från grannstaden Jakobstad, placerade sig på delad förstaplats i Crusell-tävlingen år 2002 och har uppträtt som solist med både finländska och utländska orkestrar. Han är även en aktiv kammarmusiker och en regelbunden gäst på europeiska kammarmusikfestivaler. Sundqvist har ett tätt samarbete med kompositören Sebastian Fagerlund – Sundqvist har uruppfört verk av honom och de grundade tillsammans kammarmusikfestivalen Rusk i Jakobstad år 2013.

Konserten avslutas med Benjamin Brittens (1913–1976) idag klassiska Variationer över ett tema av Frank Bridge, op. 10. Britten, en av Englands viktigaste kompositörer under 1900-talet, påbörjade komponerandet tidigt. Bridge-variationerna är en hyllning till Brittens kompositionslärare Frank Bridge. Som tema i de år 1948 komponerade variationerna fungerar Bridges ”tre idyller för stråkkvartett”.

För att så många som möjligt skall kunna njuta av musik även under dessa tider streamar MÖK konserten gratis via sin youtube-kanal. Konsertstreamen hittas även via orkesterns hemsidor: www.kamariorkesteri.fi.

Det går att stifta närmare bekantskap med både Sundqvist och Broman via konsert-introt som sänds fr.o.m. kl. 18.30 via salens storbildsskärm. Under det på förhand inbandade introt intervjuas artisterna av Kirsti Rasehorn. Introt visas även i samband med konsertstreamen.    

MÖK följer noggrant med rekommendationer och riktlinjer gällande coronapandemin. Publiken ombeds att köpa sina biljetter i förväg via nätet (www.netticket.fi) samt att hålla 1-2 m säkerhetsavstånd till varandra i alla utrymmen. Publikplatserna i Snellmanssalen är utspridda med säkerhetsavstånden beaktade. Samtliga riktlinjer gällande konsertpraxis, såsom rekommendationen att bära ansiktsmask, finns att läsas på orkesterns hemsidor: https://kamariorkesteri.fi/ofta-st%C3%A4llda-fr%C3%A5gor/.  

Prenumerera på nyhetsbrevet

Prenumerera på MÖK:s nyhetsbrev och få nyheter om konserter och ev. ändringar genast!