10.11.2021
Dmitri Šostakovitšin Kamarisinfonia ja useita lauluharvinaisuuksia Kamariorkesterin In memoriam -konsertissa
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin ja Malin Bromanin In memoriam -konsertissa kuullaan lauluja näillä leveysasteilla harvoin kuulluilta säveltäjiltä kuin Osvaldo Golijov, Ilse Weber, Huw Watkins sekä Carin Malmlöf-Forssling. Ilta huipentuu Šostakovitšin kulttiteokseen, sodan ja fasismin uhreille omistettuun Kamarisinfoniaan. Konsertin solistina esiintyy brittiläinen sopraano Ruby Hughes.
Kokkolan Snellman-salissa la 13.11. järjestettävän In memoriam -konsertin ohjelmassa menneiden sukupolvien muistaminen ja myös heidän kokemansa kärsimyksen kunnioittaminen on läsnä monella eri tasolla; säveltäjäkohtaloiden, laulutekstien sekä itse musiikin kautta.Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria johtaa konserttimestarin paikalta orkesterin taiteellinen johtaja Malin Broman. Lähestulkoon kaikki konsertin teokset kuullaan Kokkolassa – tai jopa Suomessa – ensimmäistä kertaa.
Lauantai-illan ohjelman avaa ruotsalaissäveltäjä Carin Malmlöf-Forsslingin (1916–2005) sooloteos sopraanolle ”In memoriam”. Brittiläissyntyiseltä, myöhemmin Yhdysvaltoihin emigroituneelta säveltäjä Rebecca Clarkelta (1886-1979) esitetään jousiorkesteriversio teoksesta Poem jousikvartetille. Suomen kansainvälisesti arvostetuimpiin nykysäveltäjiin lukeutuvan Kaija Saariahon tuotannosta kuullaan Aure viululle ja alttoviululle, jossa taituroivat Malin Broman ja KPKO:n sooloaltisti Hanna Pakkala.
KPKO:n solistiksi saapuu ensimmäistä kertaa brittiläinen sopraano Ruby Hughes. Hughes on esiintynyt Isossa-Britanniassa kaikissa isoissa oopperataloissa, Opera an der Wienissä sekä antanut resitaaleja Carnegie Hallissa. Hughes on useasti palkittu ja monet hänen levytyksistään ovat olleet kansainvälisiä arvostelumenestyksiä.
Aikamme säveltäjät Osvaldo Golijov (s.1960) ja Huw Watkins (s. 1976) ovat säveltäneet lauluja runoihin, joissa illan teema on vahvasti läsnä. Erittäin suositulta, ihmisläheistä musiikkia säveltävältä Golijovilta Hughes tulkitsee jiddishin kielellä laulun Night of the Flying Horses sekä How slow the Wind. Watkinsilta kuulemme neljään runoon perustuvan laulusarjan Remember.
Juutalaissäveltäjä Ilse Weber (1903-1944) koki rankan kohtalon Theresienstadtin ja myöhemmin Auschwitzin keskitysleirillä. Runoja ja tarinoita julkaisseelta Weberiltä kuullaan kolme sydäntä riipaisevaa laulua Theresienstadtin keskitysleiriltä. Weber kuoli vuonna 1944 nuoremman poikansa kanssa Auschwitzin kaasukammioissa.
Tšekkiläissyntyinen, säveltäjä Erwin Schulhoff (1894–1942) oli paitsi juutalainen myös vakaumuksellinen kommunisti. Sotien välisenä aikana Schulhoff eli kuitenkin säveltäjänä ajan hermolla, tutustuen moneen eri tyylilajiin. Konsertissa häneltä kuullaan osia teoksesta Viisi kappaletta jousikvartetille (1923). Schulhoff kuoli saksalaisten vankileirillä vuonna 1942.
Ilta päättyy Dmitri Šostakovitšin (1906-1975) väkevään Kamarisinfoniaan, op. 110bis. Kamarisinfonia on versio 8. jousikvartetosta, jonka säveltäjä omisti ”fasismin ja sodan uhrien muistolle”. Kvartetto on säveltäjän tunnetuimpia, ja moni on tulkinnut fasismi-sanan otsikossa viittaavan myös kommunismiin.
Konsertissa noudatetaan tutuksi tulleita turvatoimia ja kehotetaan yleisöä huolehtimaan käsihygieniastaan ja käyttämään kasvomaskia. Saliin otetaan puolet yleisökapasiteetista, ja paikat ovat numeroimattomia. Mahdolliset muutokset ilmoitetaan orkesterin kotisivuilla: www.kamariorkesteri.fi.
Lauantain konsertti on nautittavissa myös verkossa joko suoratoistona tai viikon ajan jälkilähetyksenä. Konsertti on katsottavissa live.netticket.fi kautta. Konserttiliput ja
verkkokonsertin katselua varten (10 €) ovat myynnissä www.netticket.fi kautta. HUOM: verkkokonsertin katselukoodi toimii ainoastaan sinä päivänä kuin aloittaa verkkokonsertin katselun.
Snellman-salin konserttiin saapuva yleisö pääsee orkesterin yleisötyöntekijä-tuottaja Aino Hälin johdatuksella syventymään tähän kiinnostavaan konserttikokonaisuuteen klo 18.15 alkavassa konsertti-introssa, jolloin Hälin vieraina ovat Malin Broman ja Ruby Hughes.