Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

14.02.2024

Cecilia Damströmin kantaesitys Kokkolan Talviharmonikka-festivaalilla Sonja Vertaisen ja KPKO:n tulkitsemina

Cecilia Damströmin kantaesitys Kokkolan Talviharmonikka-festivaalilla Sonja Vertaisen ja KPKO:n tulkitsemina

- kapellimestari Jan Söderblomin johdolla kuullaan musiikkia kolmelta eri aikakaudelta

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) ja Kokkolan Talviharmonikan monivuotinen yhteistyö jatkuu. Luvassa on musiikkia Bachin rakastetuimmista sävelistä ilmastokriisiin kantaa ottavaan kantaesitykseen. Yle 1 radioi konsertin suorana lähetyksenä.

Konservatorion konserttisalissa perjantaina 16.2. järjestettävän konsertin saapuu johtamaan Jan Söderblom. Kapellimestarina, konserttimestarina, solistina ja kamarimuusikkonakin tunnettu Söderblom aloitti uransa viulistina. Tätä nykyä Suomalaisen kamariorkesterin ja useiden festivaalien taiteellisena johtajana toimiva Söderblom työskentelee myös Helsingin kaupunginorkesterin konserttimestarina ja johtaa kapellimestarina säännöllisesti orkestereita ympäri Suomea.

Konsertin kolme teosta ovat kaikki eri aikakausilta. Ilta alkaa Johann Sebastian Bachin (1685-1750) sävelin: barokin mestarisäveltäjän tuotannosta kuullaan 3. orkesterisarja D-duurissa (BWV 1068). Sen toinen osa, kuuluisa Air, on yksi musiikinhistorian rakastetuimpia kappaleita.

Aikamme musiikkia edustaa Cecilia Damströmin (s.1988) uusi harmonikkakonsertto, Permafrost. Kantaaottavista teoksistaan tunnettu Damström on palkittu useissa kansallisissa ja kansainvälisissä sävellyskilpailuissa, mm. Teosto-palkinnolla v. 2022 teoksestaan ICE. Monet suomalaisorkesterit ovat esittäneet hänen teoksiaan ja hänen musiikkiaan on kuultu myös mm. Yhdysvalloissa, Saksassa ja Ruotsissa.

KPKO:n ja Kokkolan Talviharmonikan tilaussävellyksen otsikko Permafrost tarkoittaa suomeksi ikiroutaa, ja on osa maaperää, joka pysyy jatkuvasti jäätyneenä. Maailman ilmaston lämmetessä aiemmin jäätynyt maaperä on alkanut sulaa ensimmäistä kertaa sitten viimeisen jääkauden. Damströmin teoksen soidessa saa yleisö kokeakseen myös videoprojisoinnin, joka on palkitun taiteilijan, Irene Suosalon käsialaa.  

Permafrostin solistina taituroi kokkolalaislähtöinen harmonikansoittaja Sonja Vertainen. Sibelius-Akatemiasta valmistunut Vertainen suorittaa tällä hetkellä jatko-opintoja Hannoverin Hochschule für Musik, Theatern und Medien -korkeakoulussa. Niin nykymusiikista kuin Astor Piazzollan tangoista innostuva Vertainen on esiintynyt solistina sekä Suomessa että ulkomailla.

Konsertti päättyy romanttisiin säveliin:Kiovassa syntynyt saksalais-puolalaista sukujuurta oleva Reinhold Glière (1875-1956) oli aikansa keskeisiä hahmoja Neuvostoliiton musiikkielämässä ja toimi sekä säveltäjänä, kapellimestarina että pedagogina. Glière jatkoi venäläisromanttista sävellystraditiota ja konsertissa kuultava Jousioktetto op. 5 onkin oiva esimerkki tästä melodisesti vuolaasta tyylistä. Jousiorkesteriversion sovituksesta vastaa Jan Söderblom.

Konsertin yhteydessä on mahdollisuus hankkia itselleen KPKO:n juuri ilmestynyt uutuuslevy Finnish Accordion Concertos, sekin tuotettu yhteistyössä Kokkolan Talviharmonikan kanssa. Levy sisältää kolmen suomalaisen harmonikkakonserton ensilevytykset. Kaikki teokset ovat KPKO:n ja Talviharmonikan tilausteoksia ja ne on kantaesitetty Talviharmonikka-festivaalilla.  

Yle 1 radioi konsertin suorana lähetyksenä.


Kolmelta aikakaudelta
pe 16.2. klo 19, Konservatorion konserttisali, Kokkola
Jan Söderblom, kapellimestari
Sonja Vertainen, harmonikka
Yhteistyössä: Kokkolan Talviharmonikka


--
kuva: Sonja Vertainen, cred: Anne Yrjänä

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!