Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

06.10.2020

Beethovenin sellosonaattien konserttisarja jatkuu pe 9.10.

Beethovenin sellosonaattien konserttisarja jatkuu pe 9.10.

- Ulla Lampela ja Sonja Fräki kantaesittävät Kalevi Ahon Sonaatin sellolle ja pianolle

Vaikka Beethovenin sinfonioiden konserttisarja on tällä hetkellä tauolla Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) kuitenkin jatkaa Beethoven-kamarimusiikkisarjaansa. Sellisti Ulla Lampelan ja pianisti Sonja Fräkin konsertissa kantaesityksensä saa lisäksi Kalevi Ahon uunituore sonaatti sellolle ja pianolle.

Ludwig van Beethovenin (1770-1827) syntymästä on tänä vuonna kulunut 250 vuotta, minkä kunniaksi Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) sellistit aloittivat oman kamarimusiikkisarjan, jossa esitetään Beethovenin kaikki duo-sonaatit sellolle ja pianolle. Sarjan aloittivat keväällä 2020 Lauri Pulakka ja Kirill Kozlovsky. Joulukuussa on tarkoitus toteuttaa viimeinen konsertti, jolloin Janne Virkkala ja pianisti Joel Papinoja konsertoivat. Perjantaina 9.10. Kokkolan Snellman-salissa kuullaan orkesterin sellisti Ulla Lampelaa ja pianisti Sonja Fräkiä, Beethoven ja sello II -konsertissa.

1700-luvun lopulla pianolle ja jollekin toiselle instrumentille sävelletyt sonaatit olivat yleensä ennemminkin teoksia pianolle ja säestävälle soittimelle kuin kahden tasavertaisen osapuolen vuoropuhelua. Asetelma muuttui Beethovenin teosten myötä. Perjantai-iltana kuullaan Beethovenin Sonaatti pianolle ja sellolle g-molli, op. 5/2 sekä Sonaatti pianolle ja sellolle D-duuri, op. 102/2. G-molli-sonaatti on ainoa mollisävellajissa alkava teos Beethovenin sellosävellysten joukossa. Hän sävelsi sen Preussin ”sellistikuningas” Fredrik Wilhelm II:lle Berliinissä vuonna 1796. Konsertin päättävä D-duuri-sonaatti vuodelta 1815 on jo Beethovenin myöhäistuotantoa: tämän ajan sonaatteja voi pitää ensimmäisinä esimerkkeinä uuden, entistä sisäistyneemmän tyylin saralla.

Beethovenin teokset saavat seuraa uunituoreesta teoksesta, kun kantaesityksensä saa Kalevi Ahon (s. 1949) Sonaatti sellolle ja pianolle (2019). Teos on Ulla Lampelan tilaama, ja tilaustyötä ovat tukeneet Klangi ry, Konstsamfundet, Oscar Öflunds Stiftelse sekä Suomen Säveltäjät ry. Kalevi Aho kuuluu Suomen huomattavimpiin nykysäveltäjiin. Ahon tämänhetkinen tuotanto käsittää mm. seitsemäntoista sinfoniaa, kolmekymmentäkolme konserttoa eri soittimille, kolme kamarisinfoniaa, viisi oopperaa ja runsaasti kamari- ja vokaalimusiikkia eri kokoonpanoille.

Aho kertoo neliosaisesta teoksestaan: ”Tammikuussa 2019 KPKO kantaesitti Kokkolassa jousiorkesteriteokseni ’Kirje tuolle puolen’. Orkesterissa soittanut Ulla Lampela piti teoksesta, ja hän ehdotti samassa yhteydessä, että säveltäisin hänelle sellosonaatin, jonka hän kantaesittäisi Sonja Fräkin kanssa. Lampela on harrastanut myös kurkkulaulua, ja hän esitti, että jossain kohtaa sonaattia hän voisi myös laulaa kurkkulaulua ja soittaa samaan aikaan.

KPKO:n riveissä vuodesta 2017 soittanut Ulla Lampela toimi freelance-muusikkona ja sellonsoiton opettajan Helsingin seudulla ennen muuttoa Kokkolaan. Lampela on myös aktiivinen kamarimuusikko ja tuttu mm. Tempera-kvartetista, jonka jäsenenä hän on konsertoinut Euroopan parhaissa konserttisaleissa (mm. Wienin Musikvereinissa, Lontoon Wigmore Hallissa, Amsterdamin Concertgebouw'ssa) sekä Carnegie Hallissa New Yorkissa.

Illan pianisti Sonja Fräki on aktiivisesti esiintyvä pianotaiteilija, joka tunnetaan niin solistina kuin kokeneena kamarimuusikkonakin. Hänen erityisalaansa on Kalevi Ahon pianotuotanto, jonka hän on soittanut kokonaisuudessaan. Ahon tuotanto oli myös Fräkin taiteellisen tohtorintutkinnon aihe. Hän valmistui musiikin tohtoriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta syksyllä 2016. Fräki on uransa aikana menestynyt lukuisissa kansainvälisissä pianokilpailuissa. Fräki toimii lisäksi säestyksen lehtorina musiikkiopisto Juvenaliassa Espoossa sekä kamaripianistina Sibelius-Akatemiassa.

Konsertti-intro toteutetaan tällä kertaa paikan päällä eikä etukäteen nauhoitettuna. Intro – jossa säveltäjä Kalevi Ahoa ja Ulla Lampelaa sekä Sonja Fräkiä haastatellaan Kirsti Rasehornin toimesta - pidetään konserttisalissa, turvavälit huomioiden. Konsertti-intro alkaa klo 18.30.

KPKO seuraa tarkasti viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia koronapandemiaan liittyen. Yleisöä pyydetään ostamaan mahdollisuuksien mukaan lippunsa ennakkoon netin kautta (www.netticket.fi) ja pitämään 1-2 m turvaetäisyyttä toisiinsa konserttipaikan jokaisessa tilassa. Konserttisalissa yleisötuolit on aseteltu turvavälein. Muut konserttikäytännöt koronapandemian aikana voi tarkistaa orkesterin uudistuneilta kotisivuilta: https://kamariorkesteri.fi/usein-kysyttya/

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!