Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

01.12.2021

Beethovenin 8. sinfonia soi vihdoin Snellman-salilla 3.12.

Beethovenin 8. sinfonia soi vihdoin Snellman-salilla 3.12.

-         kunniakapellimestari Juha Kankaan johdolla myös Mozartia, Schubertia sekä P.H. Nordgrenia

Keväällä 2020 parin päivän varoitusajalla peruuntunut Beethoven 8 -konsertti kuullaan vihdoin Kokkolan Snellman-salilla perjantaina 3.12. Beethovenin sinfonioiden konserttisarjassa vuorossa ollut 8. sinfonia saa konsertissa seuraa Mozartin ja Schubertin tansseista sekä Nordgrenin kantelekonsertosta nro 2.

Keväällä 2020Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) yleisömenestys, Beethoven-sinfonioiden konserttisarja oli ennättänyt jo kahdeksanteen sinfoniaan. Jo lähes valmiiksi harjoiteltu Beethoven 8 -konsertti peruttiin kuitenkin kahden päivän varoitusajalla valtion ja AVI:en asettamien kokoontumisrajoitusten sekä maamme valmiuslain käyttöönoton myötä.

Perjantaina 3.12. konsertti kuullaan vihdoin pitkän odotuksen jälkeen orkesterin perustajan, kunniakapellimestari Juha Kankaan johdolla. Konsertin päänumerona toimii itseoikeutetusti
Ludwig van Beethovenin (1770-1827) Sinfonia nro 8 F-duuri, op. 93. Beethoven luonnosteli vuonna 1812 valmistunutta teostaan samanaikaisesti seitsemännen sinfonian kanssa. Musiikki on mukaansatempaavaa ja sen humoristiset sävyt erityisen merkillepantavia.

Beethoven saa seurakseen aikalaistensa, Wolfgang Amadeus Mozartin (1756-1791) ja Franz Schubertin (1797-1828) tansseja. Konsertin avaa Mozartin Kuusi saksalaista tanssia, KV 571. Saksalainen tanssi, Deutsche, oli rahvaan paritanssi, joka yleistyi 1700-luvun loppua kohden, kehittyäkseen myöhemmin ländleriksi ja valssiksi. Konsertin toisella puoliajalla kuultavat Schubertin Viisi saksalaista tanssia ovat voineet soida tanssimusiikkina tunnetuissa ”schubertiadeissa”.

Tummia sävyjä konserttiin tuo Pehr Henrik Nordgrenin (1944-2008) Konsertto nro 2 kanteleelle ja orkesterille, op. 106, jonka solistina taituroi kantelisti Eija Kankaanranta. Nordgrenin pitkäaikainen yhteistyö Juha Kankaan ja orkesterin kanssa oli ainutlaatuisen tiivis ja läheinen; kantaesityksiä kertyi 1970-luvulta noin kolmekymmentä. KPKO on myös levyttänyt suuren osan Nordgrenin teoksista. Toinen kantelekonsertto vuodelta 2000 kuullaan kuitenkin nyt ensimmäistä kertaa Kokkolassa.

Eija Kankaanranta on aktiivinen kantelemusiikin uudistaja. Hän on kantaesittänyt ja äänittänyt mm. Lotta Wennäkosken, Kaija Saariahon ja Juhani Nuorvalan teoksia. Hän on soittanut monen suomalaisorkesterin solistina ja on tällä hetkellä mm. Superpluck-trio:n ja bluesia ja kansanmusiikkia fuusioivan Juurakko -yhtyeen jäsen. Kankaanranta valmistui musiikin tohtoriksi vuonna 2009 ja työskentelee myös kanteleensoiton ja kantelepedagogiikan opettajana Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

Konsertissa noudatetaan tutuksi tulleita turvatoimia ja kehotetaan yleisöä huolehtimaan käsihygieniastaan ja käyttämään kasvomaskia. Salin istumapaikat on asetettu väljästi, ja paikat ovat numeroimattomia. Konsertti sisältää lyhyen väliajan, jolloin yleisö voi jaloitella. Väliaikatarjoilua ei koronatilanteen takia ole tarjolla. Mahdolliset muutokset ilmoitetaan orkesterin kotisivuilla: www.kamariorkesteri.fi.  

Yleisö pääsee orkesterin yleisötyöntekijä-tuottaja Aino Hälin johdatuksella tutustumaan kapellimestari Juha Kankaaseen ja solisti Eija Kankaanrantaan sekä syventymään konserttiohjelman aiheisiin klo 18.15 alkavassa konsertti-introssa. Intro pidetään tuttuun tapaan Snellman-salin kahviossa.

Konserttiliput ovat myynnissä www.netticket.fi kautta sekä Kokkolan kaupunginkirjastossa sijatsevassa Luckanissa.

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!