Mellersta Österbottens Kammarorkester
Öppna menyn
Mellersta Österbottens Kammarorkester

23.10.2023

I engelsk stämning med brittiske dirigenten Jonathan Bloxham

I engelsk stämning med brittiske dirigenten Jonathan Bloxham

- Segraren i Åbo cellotävling Tatu Kauppinen uppträder som MÖK:s solist 

Mellersta Österbottens Kammarorkester (MÖK) dirigeras fredagen den 27.10 av en ny bekantskap, nämligen engelske dirigenten Jonathan Bloxham.
Sin MÖK-debut gör även unge talangen Tatu Kauppinen, segrare i Åbo cellotävling 2022.

Den brittiske dirigenten Jonathan Bloxham gästar Karleby för första gången inkommande fredag. Han är nybliven chefsdirigent för Luzerner Theater, fungerar även som residenskapellmästare för London Mozart Players och har under en relativt kort tid hunnit dirigera många europeiska topporkestrar. Till höjdpunkterna under säsongen 23/24 hör besöken hos NDR Elbphilharmonie, London Philharmonic och BBC Symphony Orchestra samt turnéerna med Wien- och Berlinfilharmonikerna.

Solist för kvällen är Tatu Kauppinen, somtilldelades första pris i Åbo cellotävling år 2022. Han erhöll både publikpriset och specialpriset för bästa framförande av tävlingens beställningsverk. Kauppinens musikaliska bana har gått via Sibelius-Akademin till Berlinfilharmonikernas Karajan-orkesterakademi, där han inledde studierna i februari 2023. Han studerar även vid Hochschule für Musik und Theater i Rostock. Kauppinen är en hängiven kammarmusiker och har uppträtt på många festivaler i Finland.  Likt Bloxham uppträder Kauppinen för första gången tillsammans med MÖK.

Under fredagskvällens konsert i Konservatoriets sal i Karleby tolkar Kauppinen Joseph Haydns (1732-1809) Cellokonsert i C-dur. Konserten, som var försvunnen ända fram till 1960-talet, anses vara ett av den unge Haydns bästa verk; särskilt den melodiska fylligheten har befäst konsertens ställning som ett av cellolitteraturens viktigaste verk.

Under fredagskvällen bjuds det även på engelsk stämning under ledning av Bloxham: konsertprogrammet ramas nämligen in av två stora brittiska kompositörsnamn, Benjamin Britten (1913-1976) och William Walton (1903-1983). Konserten inleds med Brittens Preludium och fuga för 18 stråkar, op. 29 från år 1943. Britten – den mest betydelsefulla engelske kompositören inom sin generation – har i detta verk sammanflätat traditionella element från denna populära verkform från barocken samt klassisk klarhet till en del av sitt eget uttryck.

Det avslutande verket för kvällen, William Waltons samtidigt vemodiga som eldiga Sonat för stråkar är från år 1972. Verket grundar sig på kompositörens stråkkvartett från 1940-talet. Stråkorkesterversionen är skriven åt dirigenten Neville Marriner och hans orkester Academy of St. Martin-in-the-Fields.

Konsert-introt, där kvällens artister intervjuas av MÖK:s producent-publikarbetare Emilia Otava, hålls i vanlig ordning kl. 18.15 i Konservatoriets andra våning.


---

foto: Anna-Maria Viksten

Prenumerera på nyhetsbrevet

Prenumerera på MÖK:s nyhetsbrev och få nyheter om konserter och ev. ändringar genast!